Petícia proti Gröhlingovej novele zákona?
06 | 11 | 2021 I Denis Merva

Akademici spustili petíciu proti Gröhlingovej novele vysokoškolského zákona.

Vysokoškolskí pedagógovia, akademici, vedci, výskumníci aj študenti vysokých škôl spustili petíciu proti novele vysokoškolského zákona z dielne ministra Branislava Gröhlinga. Petičný výbor pod vedením novozvoleného rektora Slovenskej technickej univerzity, Olivera Moravčíka, odmieta novelu z dôvodu prílišných obmedzení akademických slobôd.

Podľa signatárov petície novela vysokoškolského zákona dáva nebezpečné právomoci politickým nominantom, prostredníctvom ktorých by mohli politici úplne ovládnuť vysoké školy. Rovnako je tak podľa ich vyjadrení novelou ohrozený aj majetok vysokých škôl, keďže ministerstvo v návrhu plánuje presunúť rozhodovacie právomoci do rúk správnych rád, ktoré sa z väčšiny skladajú zo zástupcov ministerstva, teda politických nominantov a zástupcov privátneho sektoru, teda obchodníkov.

Vraciame sa pred rok 1989: Vláda sa chystá znásilňovať akademickú pôdu
Práca súčasnej koalície je nielen pod neustálou kritikou, ale neobľúbenosť vlády u ľudí sa dostala na historickú hodnotu. Tak vládu nenávideli Slováci ešte nikdy v našej novodobej histórii. Chceli priniesť veľkú zmenu, priniesli ale veľké...... Čítať ďalej
31 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik

Novelou vysokoškolského zákona sa akademická obec môže ocitnúť v situácii spred roku 1989, píše sa vo vyhlásení petície. Cieľom je diskutovať o novele s vyýsledkom konsenzu a nie totalitného nátlaku bez vzájomnej dohody a rešpektu.

Vysoké školy privítajú novelizáciu zákona v takej podobe, ktorá prinesie prostredie pre skutočné zvyšovanie kvality univerzít a zredukuje odliv študentov a výskumníkov do zahraničia. Novela má podľa signatárov petície slúžiť iba záujmom budúcnosti Slovenska v jeho konkurencieschopnosti a nie iba záujmom politikov a ich snáh ovládnuť akademické slobody.

Medzi členmi petičného výboru sa okrem Olivera Moravčíka objavujú aj mená rektora Univerzity Komenského, Mareka Števčeka, ďalej je tam uvedený Martin Putala, predseda rady vysokých škôl a Filip Šuran predseda študenstkej rady vysokých škôl.

Ďalší minister na odstrel. Rektori požadujú Gröhlingovu rezignáciu
Rektori nesúhlasia s novelou zákona o vysokých školách, nezodpovedá podľa nich obsahu ani výsledkom rokovaní kontaktnej skupiny, informoval Plus jeden deň. Vedecké autority a pedagógovia z univerzít nesúhlasia s novelou vysokoškolského zákona z... Čítať ďalej
27 | 10 | 2021 | Ján Papuga