Samosprávy bijú kvôli cenám energií na poplach. Chcú, aby sa konečne rozhýbal parlament!
22 | 10 | 2021 I TASR
Samosprávy bijú kvôli zvyšovaniu cien energií na poplach. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiada, aby sa situáciou zaoberali príslušné výbory parlamentu. A udalosti informuje TASR.

ZMOS žiada, aby sa situáciou zaoberali hospodársky výbor a výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj.

"Súvisí to s cenovými výkyvmi aj ukončením podnikania niektorých subjektov, ktoré zabezpečovali dodávky energií. Pri hľadaní riešení sú samosprávy atakované ponukou dodávateľov, ktorá je rádovo vyššia ako doposiaľ," povedal ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák. Výrazne ovplyvní výdavkovú časť rozpočtu. Mestá a obce sú totiž najväčšími zriaďovateľmi škôl a školských zariadení, zariadení v sociálnej oblasti a kultúre.

Zatrasie sa zem? Zatrasie sa vláda? Zajtra v Žiline Slováci opäť vyjadria svoju nespokojnosť
Protesty proti čím ďalej neobľúbenejšej vláde neutíchajú ani týždeň pred dušičkami. Tentokrát sa nespokojní Slováci stretnú v Žiline. A to už zajtra! Čítať ďalej
22 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik


Predseda ZMOS-u Branislav Tréger upozorňuje, že samosprávy sa aktuálne dostávajú aj do legislatívne nekomfortnej situácie v dôsledku vyhlasovania verejných obstarávaní. Hrozí totiž, že žiadna z dodávateľských spoločností sa pre cenovú nestabilitu energií ani neprihlási do súťaže, ktorá by mala generovať reálnu cenu v trhom prostredí. "Ak sa samosprávy rozhodnú zazmluvniť dodávateľa, ktorý limituje svoju ponuku konkrétnym krátkym dátumom a časom, môže to evokovať podozrenie z nehospodárnosti, čo vytvára ďalšiu úroveň potenciálnych problémov," poznamenal.

Podobná situácia je podľa ZMOS aj v prípade vyšších územných celkov. Samosprávne kraje sú totiž zriaďovatelia stredných škôl, internátov, jedální či sociálnych zriadení v zriaďovateľskej pôsobnosti VÚC. "Problém s cenami energií, ale aj ukončenie činností niektorých dodávateľov má negatívne dosahy naprieč celou samosprávou," skonštatoval Kaliňák.

Šéf ZMOS tvrdí, že je potrebné na to urýchlene a zodpovedne reflektovať. Preto aj požiadali predsedov príslušných parlamentných výborov o zvolanie mimoriadneho a spoločného rokovania za účasti zástupcov Úradu pre verejné obstarávanie SR a Najvyššieho kontrolného úradu SR.

Slovná bitka medzi Dankom a Šudíkom, ktorý chce legalizovať prostitúciu
Nápad legalizovať prostitúciu vyšiel z dielne poslaneckého klubu OĽaNO. A pohoršil Andreja Danka. Tomáš Šudík chce, aby prostitútky boli živnostníčky, vydávali bločky a zákazníci u nich, by mali mať možnosť platiť bankomatovými... Čítať ďalej
22 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová