Do prírody už len cez turniket? Vláda sa snaží v tichosti sprivatizovať lesy v chránených oblastiach
09 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Zámer Budajovho ministerstva životného prostredia vyvolal vojnu o slovenskú vodu a pôdu! Nielen preto, že súčasná vládna koalícia predložila takúto zásadnú reformu zákerne formou poslaneckého návrhu, aby sa vyhla širokej verejnej a odbornej diskusii, píše portál extraplus.sk.


V uplynulých týždňoch sa v médiách zjavili správy o petíciách, protestoch aj o početných stretnutiach odporcov i podporovateľov pripravovanej reformy národných parkov. Tak v regiónoch, ako tiež pred úradom vlády.
Treba sa zbaviť oponentov

Reforma národných parkov, ktorá bude našu spoločnosť stáť 7 až 11 miliónov eur, vyzerá na prvý pohľad bohumilo. Takisto ochrana vlka či medveďa. No tzv. protikorupčná vláda Matovičovej štvorkoalície robí svoj biznis sofistikovanejšie, po novom, inak.

Ak súčasne vyvlastníme pozemky v ochranných pásmach 3, 4, 5 (ktoré sa musia dostať pod správu Ministerstva životného prostredia SR) – tváriac sa, že chránime prírodu, zbavíme sa všetkých oponentov a ozajstných prirodzených ochrancov vzácnych lokalít.

Robert Kaliňák: Médiá si pred činmi vlády národnej katastrofy zakryli oči a umožňujú fašistickému režimu žiť
Bývalý podpredseda vlády a bývalý minister vnútra sa už dlho neozval. Zdalo sa, že jeho politické žezlo prevzal pod vlajkou SMERu-SD synovec Erik. Zdanie však klame a Robert Kaliňák, aj keď už sa vyjadril, že je "na politickom dôchodku", má ešte... Čítať ďalej
08 | 10 | 2021 | Ivan Brožík


To je zrejme stručne a jasne načrtnutý biznis projekt súčasného envirorezortu. Potom už bude stačiť len oprášiť dávnu dzurindovsko-miklošovskú goriliu tézu, že „štát je najhorší hospodár“.

A predaju štátneho bohatstva jednej silnej nadnárodnej, alebo niekoľkým starostlivo vybraným „našim“ súkromným firmám, už nebude stáť v ceste nik a nič.
Treba diskusiu odbornej verejnosti

„Jednotná správa pozemkov v národných parkoch je štandardom všade vo svete, aktuálna situácia na Slovensku, keď tieto pozemky spravujú podniky žijúce z ťažby lesov, je svetovou raritou,“ skonštatoval koordinátor petície Osloboďme národné parky Marek Kuchta z iniciatívy My sme les.

HLAS varuje: Hamran chce pokračovať v demontáži právneho štátu!
08 | 10 | 2021 | Diana Zaťková


Za komplexnú reformu sa v petícii s podporou 28 ochranárskych organizácií vyslovilo 33-tisíc ľudí. Žiadajú rozšíriť bezzásahovú zónu zo súčasných 20 na minimálne 75 percent územia národných parkov. „Národné parky nie sú na to, aby v nich svoje umenie predvádzali lesníci či developeri. Na to máme zvyšok krajiny a hospodárske lesy,“ zdôraznil Kuchta.

Slovenská lesnícka komora (SLsK) počas protestu žiadala stiahnutie novely zákona, ktorej súčasťou je reforma národných parkov. Požaduje, aby sa prevod pozemkov v národných parkoch riešil vládnou novelou, aby reforma prešla štandardným legislatívnym procesom vrátane pripomienkovania.

„Musí to byť urobené cestou, na ktorej sa dohodnú všetci odborníci, nemôže to ísť takýmto rýchlym tempom a skráteným procesom,“ reagoval predseda SLsK Milan Dolňan.

Jankovská sa snaží vyhnúť súdu: Pomôcť jej má posudok od psychiatra
Pred súd by sa mala čoskoro postaviť bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská. No známa "opička" tomu chce zabrániť dvoma novými znaleckými posudkami od psychiatra a psychológa, informuje portál tvnoviny.sk. Čítať ďalej
08 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Do národného parku len cez turniket

Predstaviteľ poľovníckej komory a poľovníckeho zväzu Rudolf Huliak to za všetkých povedal najzrozumiteľnejšie. „Príde čas, keď do národných parkov budeme môcť vstúpiť len cez turniket a až keď zaplatíme 5 eur. Ministerstvo to nebude schopné ani ochotné celé riadiť a už vôbec nie spravovať. Zverí to nejakej správcovskej spoločnosti, ktorá na tom bude zarábať, no ktorá je už súkromná firma a pôjde jej len a len o zisk. Bude vyberať pokuty, bude udeľovať výnimky na ťažbu dreva a povolenky na odlov zveri. Pamätajte na moje slová, že lesy v 1. a 2. pásme sa časom sprivatizujú...“
Podvod na majetku občana

Označil túto aktivitu za obrovský podvod na majetku občana. Zdôraznil, že je vyčlenená obrovská suma 1,3 miliardy z Fondu obnovy pre ministerstvo životného prostredia na podobné nezmyselné projekty ako päť a pol milióna eur na pozorovanie a ochranu sysľa.

V čase, keď mnohí občania nemajú čo jesť, keď vraj niet na dôchodky pre seniorov, keď má štát problém so školstvom aj so zdravotníctvom, keď sa neriešia celospoločenské problémy, stále je dosť finančných prostriedkov na projekty, ktoré sa dajú dobre i ľahko vytunelovať.

150 tisíc za aplikáciu eRúško, ktorá sa zrejme nikdy nepoužije
To bolo tlačoviek! Keď v roku 2020 oznamovali bojovníci proti pandémii, že aplikácia eRúško, bude jednou zo zbraní, ktorá bude pomáhať v boji proti pandémii. Úlohu mal zvládnuť rezort Veroniky Remišovej. Tvrdí, že jej rezort úlohu splnil. Dodnes... Čítať ďalej
09 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová


A známy urbárnik Ing. Pavel Zacharovský na to nadviazal poukázaním na konečné smerovanie a cieľ dnešných „záchrancov“ Slovenska. „Ide o pitnú vodu. Boj o pitnú vodu sa tu začal, prebieha a tak skoro sa neskončí. Veď práve les má najväčšiu vodozádržnú schopnosť. Ak ten, kto to sleduje, získa územie, dostane sa k prameňom riek, k zdrojom pitnej vody.“
Štátom posvätená lúpež

No orgány činné v trestnom konaní by si viac ako kajúcnikov a vojnu policajtov mohli a mali všímať štátom posvätenú a pripravovanú veľkú majetkovú lúpež. Päťdesiatjeden percent vlastníkov lesov sú totiž neštátni vlastníci, teda občania SR.

A štát má už pripravených 150 miliónov eur na odkúpenie 30 000 hektárov lesov, ktorých spoločenská i ekologická hodnota je 20 až 30 eur za štvorcový meter. No ministerstvo je ochotné vykupovať to za smiešnych 50 centov!

Ján Počiatek sa ozval!
Ján Počiatek sa ozval a je rád, že sa všetko preverí. Reagoval tak na tlačovú besedu dvoch "náčelníkov," ako nazval Dag Daniš vo svojom komentári na sociálnej sieti Igora Matoviča a Juraja Šeligu. Čítať ďalej
08 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová