Putin má pravdu o pokusoch Západu získať Kyjev. To môže Ukrajinu zničiť ( Glenn Diesen)
11 | 08 | 2021 I Diana Zaťková

Názor  Glenna Diesena (Russia Today)



Ruský prezident Vladimir Putin napísal článok, v ktorom tvrdí, že Rusi a Ukrajinci, napriek rozdielom medzi ich dvoma vládami od Majdanu v roku 2014, sú v skutočnosti jedným národom so spoločnou históriou a kultúrou, zamýšľa sa profesor na univerzite v Nórsku a redaktor časopisu Rusko v globálnych záležitostiach, Glenn Diesen.




Nie je prekvapením, že odkaz jednoty a ľútosti nad súčasnými politickými spormi sa stretol s nepochopením, a to tak medzi kyjevskými horlivými protiruskými aktivistami, ako aj politikmi a médiami Západu. U niektorých sa Putinove slová dokonca rovnajú výzve na anexiu Ukrajiny.
Jeden národ - naštrbené vzťahy

Článok, ktorý bol zverejnený len pred niekoľkými týždňami na webovej stránke Kremľa, čelil bezprostrednej reakcii. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský okamžite odmietol Putinov argument, že Rusi a Ukrajinci sú jeden národ a že vďaka týmto hlbokým väzbám existuje nádej na lepšie vzťahy.

Pre Zelenského však bolo neprezieravé a rýchlo sa ukázalo, že v roku 2014 povedal to isté. "Nemôžeme byť  proti ruskému ľudu ako takému, pretože sme slobodní ľudia," uzavrel vtedajší komik a televízna osobnosť v novinovom článku.

Nová izraelská štúdia dokázala, že ivermektín lieči covid a to za menej ako dolár na deň
Izraelskí vedci prišli s tvrdením, že ochorenie COVID-19 by sa dalo liečiť za menej ako 1 dolár na deň ivermektínom. Ich nová štúdia totiž dokázala, že toto overené liečivo znižuje trvanie a infekčnosť ochorenia. Liek však neprináša zisky, preto ho... Čítať ďalej
04 | 08 | 2021 | Diana Zaťková


Ešte horšie je, že Kyjevská pošta odvtedy zverejnila nový prieskum verejnej mienky, ktorý naznačuje, že 41 percent Ukrajincov súhlasí s Putinovým argumentom, že tieto dva národy sú v skutočnosti jeden národ.

Nič však nenasvedčuje tomu, že by sa 41 percent chcelo vzdať nezávislosti a štátnosti a Putin sa nechránil myšlienkou absorbovania Ukrajiny do Ruska.
NATO pribehlo na "pomoc"

NATO sa pustilo do expanzívneho projektu legitimizovaného predpokladom, že ruskí susedia môžu zostať suverénnymi iba pod ochranou vojenského bloku vedeného USA. Protiargument, ktorý predložil Putin, je, že premena Ukrajiny na protiruskú hradbu oslabuje jej suverenitu.

Americké Centrum na kontrolu a prevenciu chorôb vymazalo polovicu hlásených úmrtí po očkovaní proti COVIDu
Americké Centrum na kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zaznamenalo viac ako 12 000 úmrtí po očkovaní proti COVIDu k 21. júlu, ale len o deň neskôr sa toto číslo zrazu magicky znížilo na polovicu. Bezpečnostná správa k nežiadúcim účinkom očkovania sa... Čítať ďalej
04 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Pokus o roztrhanie storočí spoločných civilizačných väzieb spôsobil, že Ukrajina bola neovládateľná a plná sociálnych rozdielov, pretože multikultúrnemu národu bolo povedané, aby zaprel svoje korene.

To je zrejmé zo sebapoškodzovania, ktoré spôsobili kyjevské „protiteroristické operácie“ voči vlastnému ľudu, zo zákazu kultúry v ruskom jazyku, z prerušenia životne dôležitého ekonomického prepojenia s Moskvou a zo zatknutia hlavného opozičného lídra Viktora Medvedčuka.

Putin tvrdí, že je už ťažké považovať Ukrajinu za suverénny štát, pretože správa jej politiky, hospodárstva, občianskej spoločnosti a zahraničnej politiky bola do značnej miery outsourcovaná do USA.

Zelenský: "Je to moja krajina! Krym nikdy nebude patriť Rusku, jeho návrat je len otázkou času"
04 | 08 | 2021 | Diana Zaťková

„Veľká geopolitická katastrofa storočia“

Ideologický súlad núti štáty NATO oslavovať rozpad Sovietskeho zväzu ako jednoduché víťazstvo liberálnej demokracie nad autoritárstvom.

Akékoľvek úsilie Moskvy o riešenie problémov vyplývajúcich z nových štátnych hraníc prerezávajúcich spoločný civilizačný a geopolitický priestor je západnými mocnosťami oportunisticky démonizované a propagované ako hanebný ruský plán na obnovu Sovietskeho zväzu.

Putin vo svojom prejave pred Federálnym zhromaždením v roku 2005 označil kolaps Sovietskeho zväzu za „veľkú geopolitickú katastrofu storočia“. Tento výraz je takmer povinné citovať pre rusofóbnych novinárov, akademikov a politikov, ktorí hľadajú dôkazy pre záver, že Putin túži po obnovení Sovietskeho zväzu.

Ceny, zodpovednosť, kvalita: To všetko malo zostať utajené v zmluve medzi konzorciom Pfizer/Biontech a EÚ (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report24) Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Aby sa dospelo k tomuto záveru, citát je zbavený akéhokoľvek kontextu. Putin dlho hovoril o dôsledkoch toho, že desiatky miliónov Rusov zostanú mimo ruského územia. Ruský prezident vysvetlil, ako kolaps rozdelil rodiny, priemysel, ideály a inštitúcie a spôsobil terorizmus, oligarchov, chudobu a sociálno-ekonomické zúfalstvo.

Rozpad Sovietskeho zväzu teda hrozil aj fragmentáciou suverénnych štátov, ktoré vzišli zo Sovietskeho zväzu.
Nekontrolovateľná rusofóbia

Nemalo by byť kontroverzným argumentom, že bývalé sovietske republiky nie sú tradičnými vestfálskymi štátmi a majú spoločný záujem nájsť spôsoby spolupráce cez štátne hranice.

„Toto sme tu ešte nemali!“ pokrik zo športových tribún absolútne sedí na to, čo sa na Slovensku deje
Slovensko sa po vzore svojho veľkého brata USA stáva krajinou neobmedzených možností. Ak o tom niekto pochybuje, tak to veru nemusí. Stačí si zrovnať zopár faktov. Veď kedy sa u nás za zaočkovanie dali vyhrať obrovské peniaze? A kedy ste sa mohli... Čítať ďalej
04 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik


Napriek tomu, Putin je preložený do nekontrolovateľnej rusofóbie, chce obnoviť Sovietsky zväz a NATO musí zintenzívniť tento nový konflikt medzi liberálnymi demokraciami a autoritármi.
Protiruský projekt

NATO na summite v apríli 2008 prisľúbilo Ukrajine budúce členstvo v bloku v snahe údajne ho ochrániť pred Ruskom napriek tomu, že v tom čase podporovalo takýto krok iba 17% Ukrajincov.

Aj keď Západ veril, že to posilní suverenitu Ukrajiny, namiesto toho nastolil zničenie nezávislosti krajiny, pretože Kyjev nedokázal udržať súdržnosť a podporu takého protiruského projektu.

Keď sa povera stretne s očkovacím šialenstvom (Daniel Matissek)
Komentár Daniela Matisseka (Report24) Čítať ďalej
04 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Putin varoval vtedajšieho prezidenta Georga W. Busha, že pokus o úplný rozchod Ukrajiny s Moskvou nakoniec zruší jej štátnosť, čo sa tiež často uvádza ako dôkaz ruského imperializmu.
Sféry záujmu

Po vojne v Gruzínsku v auguste 2008 vtedajší prezident Dmitrij Medvedev načrtol zásadu ruských „sfér záujmu“, aby sa v budúcnosti podobným konfliktom zabránilo.

Hoci sféry vplyvu znamenajú, že krajina je pod výlučnou kontrolou inej, sféry záujmu sú neexkluzívnym pojmom, ktorý iba požaduje, aby ostatné krajiny uznali komplexné vzťahy, ktoré sú v hre.

Dôverujem odborným znalostiam vedcov. Nedôverujem však ich morálke. Presvedčíte ma?
Urážaním tých, ktorí sa nechcú dať očkovať, nátlakom a cenzúrou dosahujú experti aj vláda presný opak toho, čo chcú. Sú schopní si to uvedomiť? Ani heslom „dôverujte vedcom“ nás, ktorí vedcom neveria, nepresvedčíte. My nepochybujeme o vedomostiach... Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Petra Demková

Protiruská hradba NATO

Zásada vyžaduje, aby skutočný multilateralizmus zahŕňal realitu ruských stáročí spoločnej histórie, ktoré vytvorili hlboké sociálno-ekonomické a civilizačné väzby. Ignorovanie záujmových sfér v úsilí o premenu ruských susedov na protiruské hradby NATO predvídateľne vytvorí v týchto štátoch vnútorný chaos a prinúti Moskvu reagovať.

V roku 2014 sa podobná a predvídateľná kríza vyvinula na Ukrajine. EÚ koncom roku 2013 predstavila Kyjevu civilizačnú voľbu medzi Západom a Ruskom vo forme asociačnej dohody a podporila nepokoje voči prezidentovi Janukovyčovi, keď sa mu nepodarilo presadiť „európsku voľbu“.
Trojstranná dohoda na Západe neprešla

Pred Majdanom navrhli Kyjev a Moskva trojstrannú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou a Ruskom o vyriešení základného problému - Ukrajina nemôže zostať suverénnym štátom a bude sa rozpadať, ak si bude musieť vybrať medzi Ruskom a Západom.

EÚ uznáva covidpas aj so Sputnikom V, čo ale neznamená, že EÚ túto vakcínu odobrí
Rozhodnutie Európskej komisie (EK) uznať očkovacie certifikáty vydané San Marínom, ktoré očkuje ruskou vakcínou Sputnik V, neznamená automatickú autorizáciu tejto vakcíny v rámci Európskej únie. Zároveň je aj naďalej na každej členskej krajine, či... Čítať ďalej
04 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Jednoducho povedané, Rusko nepožadovalo „sféry vplyvu“ ako výhradný vplyv, ale uznalo, že tieto sféry existujú a že ich ignorovanie by vytvorilo klin medzi Rusmi a Ukrajincami.

Brusel predvídateľne odmietol akékoľvek trilaterálne riešenie, pretože všetky ruské civilizačné spojenia s Ukrajinou boli charakterizované ako imperiálne pozostatky, ktoré bránia demokracii a európskej integrácii - bez irónie.
Je ukrajinská suverenita protiruská?

Vo svojom nedávnom článku Putin napísal, že „som presvedčený, že skutočná suverenita Ukrajiny je možná iba v partnerstve s Ruskom“.

To sa dalo čakať: Pfizer a Moderna nekompromisne zdražujú vakcíny, údajne nie naposledy
Farmaceutické firmy Pfizer/BioNtech a Moderna zdražujú vakcíny proti COVID-19, informuje server týždenníka Focus s odvolaním sa na vyjadrenie francúzskej vlády. Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Tibor Sipos


Toto bolo opäť interpretované ako ruské veto ukrajinskej štátnosti. Ak však prerušíme obvyklé protiruské naratívy, nie je tento argument samozrejmý? Môže Ukrajina zostať suverénnym štátom ako frontová línia NATO proti Rusku? Netrhá sa to už na dve časti?
Spoločná história

Uznanie spoločnej histórie týchto dvoch krajín je nevyhnutné pre racionálnu politiku. Putin tvrdil, že Rusko a Ukrajina majú spoločný pôvod a majú „duchovné, ľudské a civilizačné väzby vytvárané po stáročia“.

Virologička Zelená: Podľa počtu prípadov sa epidémia skončila. Protilátky chránia ako očkovanie
Virologička Hana Zelená tvrdí, že vzhľadom na počty prípadov sa epidémia skončila. Protilátky získané po prekonaní ochorenia Covid-19 podľa nej chránia rovnako dobre ako očkovanie. Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Peter Sulek


Tento spoločný základ neznamená, že musí byť súčasťou zdieľaného štátu, ktorému vládne Moskva. Ukrajine to však znemožňuje vyvíjať sa ako „protiruský“ projekt.

Putin správne poznamenal, že nové orgány v Kyjeve sa snažia odsúdiť a kriminalizovať všetky aspekty zdieľanej sovietskej histórie, s výnimkou tvrdenia o veľkých historických ruských územiach, ktoré boli prevedené na Ukrajinu. Táto masa rozporov, domnieva sa Putin - rovnako ako mnoho samotných Ukrajincov - riskuje úplné roztrhnutie krajiny.

Revolúcia vo vesmírnom inžinierstve: Najnovší materiál má odolať všetkým vplyvom z vonku
Vesmírne inžinierstvo zrejme čaká revolúcia. Britskí vedci testujú unikátny materiál, ktorý má na nízkej obežnej dráhe Zeme odolať prakticky všetkým škodlivým vplyvom. A ak sa osvedčí, mohli by sa z neho už čoskoro stavať satelity a vesmírne... Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Tibor Sipos