Zelenský: "Je to moja krajina! Krym nikdy nebude patriť Rusku, jeho návrat je len otázkou času"
04 | 08 | 2021 I Diana Zaťková
Krym nikdy nebude ruský a jeho návrat pod kontrolu Kyjeva je nevyhnutný. Tvrdí to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský. Vyslovil presvedčenie, že jeho krajania milujú polostrov viac ako Rusi, informuje portál RT.


Krym patrí Ukrajine!



V rozhovore pre televízny kanál Dom Zelenský vášnivo hovoril o svojich spomienkach na Krym z detstva a tvrdil, že mnohí občania Ukrajiny si na Krym a Čierne more radi spomínajú. „Žil som tam. Je to moja krajina. Nie je to ich krajina a ani nebude,“ povedal. "Nevychovajú tu svoje budúce generácie. Ich deti tu nebudú žiť. Nezomrú pre našu krajinu. Nikdy to nebude ruské územie."

Po referende bol Krym v marci 2014 anektovaný Ruskom. Hlasovanie Ukrajina a väčšina sveta neuznáva, pričom väčšina národov považuje polostrov za nelegálne okupovaný Moskvou.

EÚ uznáva covidpas aj so Sputnikom V, čo ale neznamená, že EÚ túto vakcínu odobrí
Rozhodnutie Európskej komisie (EK) uznať očkovacie certifikáty vydané San Marínom, ktoré očkuje ruskou vakcínou Sputnik V, neznamená automatickú autorizáciu tejto vakcíny v rámci Európskej únie. Zároveň je aj naďalej na každej členskej krajine, či... Čítať ďalej
04 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Históriu nevymažete

"Aj keď prepíšete históriu, aj keď premenujete všetky mestá, nevymažete túto históriu. Nie je to možné," povedal Zelenský a návrat polostrova na Ukrajinu označil za "otázku času".

Zelenský, ktorý v roku 2019 kandidoval na prezidenta, pripustil, že Ukrajina získa kontrolu nad Krymom až po zmene moci v Kremli. Teda bez súčasného ruského lídra Vladimíra Putina. Žiadne dôveryhodné postavy ruskej opozície však nikdy nenavrhli návrat polostrova Ukrajine.

Ako zabezpečiť medzinárodné uznanie návratu Krymu do Ruska (Dmitrij Minin)
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
26 | 07 | 2021 | Iveta Machová

Krym je historickým majetkom Kyjevskej Rusi

Minulý týždeň Zelenský vo videu pri príležitosti 1033. výročia krstu Kyjevskej Rusi, keď Vladimír Veľký konvertoval na kresťanstvo, tvrdil, že „24 regiónov Ukrajiny a polostrov Krym“ sú potomkami kedysi mocnej Kyjevskej Rusi. Varujúc Moskvu, aby sa vyhýbala pokusom získať ukrajinské „dedičstvo“.

Odkedy sa Krym opäť pripojil k Rusku, stal sa politickým bojiskom a západné krajiny uvalili na Kremeľ a úradníkov viacero balíkov sankcií.

Ukrajina je oprávneným dedičom historickej Kyjevskej Rusi a „vzdialení príbuzní“, ako je Rusko, by to o sebe tvrdiť nemali
Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že „vzdialení príbuzní“, ako napríklad Moskva, by sa nemali pokúšať nárokovať si históriu Kyjevskej Rusi, informuje portál RT. Čítať ďalej
31 | 07 | 2021 | Lukáš Leca