Nová izraelská štúdia dokázala, že ivermektín lieči covid a to za menej ako dolár na deň
04 | 08 | 2021 I Diana Zaťková

Izraelskí vedci prišli s tvrdením, že ochorenie COVID-19 by sa dalo liečiť za menej ako 1 dolár na deň ivermektínom. Ich nová štúdia totiž dokázala, že toto overené liečivo znižuje trvanie a infekčnosť ochorenia. Liek však neprináša zisky, preto ho farmafirmy bojkotujú. Informuje The Jerusalem Post.



Ivermektín, liek používaný na boj proti parazitom v krajinách tretieho sveta, by podľa nedávneho výskumu zdravotníckeho centra Šeba  v Tel Hašomere mohol pomôcť skrátiť dĺžku infekcie u ľudí, ktorí sa nakazia koronavírusom za menej ako jeden dolár na deň.


Mnohostranné využitie


Profesor Eli Schwartz, zakladateľ Centra cestovnej medicíny a tropických chorôb v Šebe, uskutočnil od 15. mája 2020 do konca januára 2021 randomizovanú, kontrolovanú, dvojito zaslepenú štúdiu s cieľom vyhodnotiť účinnosť Ivermektínu pri znižovaní vylučovania vírusov u pacientov s miernym až stredne závažným ochorením COVID-19.


Ivermektín je schválený americkým úradom pre kontrolu potravín a liečiv od roku 1987. Vynálezcom lieku bola udelená Nobelova cena za medicínu v roku 2015 za liečbu onchocerciázy, choroby spôsobenej infekciou parazitickou škrkavkou.



Americké Centrum na kontrolu a prevenciu chorôb vymazalo polovicu hlásených úmrtí po očkovaní proti COVIDu
Americké Centrum na kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zaznamenalo viac ako 12 000 úmrtí po očkovaní proti COVIDu k 21. júlu, ale len o deň neskôr sa toto číslo zrazu magicky znížilo na polovicu. Bezpečnostná správa k nežiadúcim účinkom očkovania sa... Čítať ďalej
04 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová



V priebehu rokov sa používal aj na iné indikácie, vrátane svrabu a vší. V poslednom desaťročí navyše niekoľko klinických štúdií začalo ukazovať jeho antivírusovú aktivitu proti vírusom od HIV a chrípky po Ziku a Západonílsku horúčku.



Liek je tiež veľmi ekonomický. Štúdia publikovaná v recenzovanom časopise American Journal of Therapeutics ukázala, že náklady na Ivermektín na liečbu v Bangladéši sa pohybujú okolo 0,60 až 1,80 dolára za päťdňové užívanie. V Izraeli to stojí až 10 dolárov denne, povedal Schwartz.


Dvojito zaslepená štúdia

V Schwartzovej štúdii bolo približne 89 oprávnených dobrovoľníkov starších ako 18 rokov, ktorým bol diagnostikovaný  koronavírus. Boli ubytovaní v štátnych hoteloch s ochorením COVID-19, rozdelených do dvoch skupín: 50% dostalo Ivermektín a 50% dostalo placebo. Tabletky dostali tri dni po sebe, hodinu pred jedlom.




USA: FDA by mal vakcínu od Pfizer/BioNtech definitívne schváliť v septembri
Očakáva sa, že úplné schválenie vakcíny by mohlo zvýšiť dôveru Američanov, ktorí majú váhavý postoj k očkovaniu Čítať ďalej
04 | 08 | 2021 | TASR




Dobrovoľníci boli testovaní pomocou štandardného PCR testu z nazofaryngeálneho tampónu s cieľom vyhodnotiť, či došlo k zníženiu vírusovej záťaže do šiesteho dňa - tretieho dňa po ukončení liečby.

Takmer 72% dobrovoľníkov liečených Ivermektínom malo do šiesteho dňa negatívny test na vírus. Naopak, iba 50% tých, ktorí dostali placebo, bolo testovaných negatívne.


Okrem toho sa štúdia zamerala na životaschopnosť kultúry a zistila, že iba 13% pacientov s Ivermektínom bolo po šiestich dňoch infekčných v porovnaní s 50% v skupine s placebom.


"Naša štúdia v prvom rade ukazuje, že Ivermektín má antivírusovú aktivitu," povedal Schwartz. "Ukazuje to tiež, že existuje takmer 100% pravdepodobnosť, že človek bude neinfekčný do štyroch až šiestich dní, čo by mohlo viesť k skráteniu času izolácie týchto ľudí. Mohlo by to mať obrovský hospodársky a sociálny vplyv.“




To sa dalo čakať: Pfizer a Moderna nekompromisne zdražujú vakcíny, údajne nie naposledy
Farmaceutické firmy Pfizer/BioNtech a Moderna zdražujú vakcíny proti COVID-19, informuje server týždenníka Focus s odvolaním sa na vyjadrenie francúzskej vlády. Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Tibor Sipos




Schwartz uviedol, že ďalšie podobné štúdie, aj keď nie všetky boli zamerané na rovnaké dvojito zaslepené a placebové štandardy ako jeho, tiež ukázali priaznivý vplyv liečby Ivermektínom.


Štúdia zverejnená začiatkom tohto roka v časopise American Journal of Therapeutics zdôraznila, že zistenia z 27 štúdií o účinkoch Ivermektínu na prevenciu a liečbu infekcie COVID-19 dospeli k záveru, že Ivermektín „demonštruje silný signál terapeutickej účinnosti“ proti COVID-19. "Ďalší nedávny prieskum zistil, že ivermektín znížil počet úmrtí o 75%," uvádza sa v správe.




Neschválený FDA ani WHO



Ale Ivermektín nie je bez kontroverzií, a preto napriek vysokému počtu ochorení na koronavírus na celom svete ani FDA, ani Svetová zdravotnícka organizácia neboli ochotné schváliť jeho použitie v boji proti vírusu.




Mutácia delta: Kvôli trom nakazeným testujú vo Wu-chane všetkých 12 miliónov obyvateľov
Čínske mesto Wu-chan otestuje na koronavírus všetkých 12 miliónov obyvateľov. Objavili sa tam totiž prvé prípady lokálneho prenosu mutácie delta. Wu-chan od polovice mája do tohto týždňa nezaznamenal žiadne nové prípady nákazy, informuje... Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Tibor Sipos




Profesor Ya'acov Nahmias, výskumník Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme, spochybnil bezpečnosť lieku.

"Ivermektín je chemický terapeutický prostriedok a je s ním spojené značné riziko," povedal v rozhovore. "Mali by sme byť veľmi opatrní pri používaní tohto typu liekov na liečbu vírusových ochorení, z ktorých sa veľká väčšina verejnosti zotaví aj bez tejto liečby."


Počas Schwartzovej štúdie nebol medzi užívateľmi ivermektínu žiadny signál významných vedľajších účinkov. Do nemocníc bolo odoslaných iba päť pacientov, pričom štyria z nich užívali placebo. Jeden pacient s Ivermektínom sa v deň prijatia do nemocnice sťažoval na dýchavičnosť. Pokračoval v liečbe Ivermektínom a o deň neskôr bol v dobrom stave poslaný späť do hotela.


Schwartz povedal, že sa začal zaujímať o skúmanie Ivermektínu asi pred rokom, „keď každý hľadal nový liek“ na liečbu COVID-19, a na vyhodnotenie hydroxychlorochínu sa vynakladalo veľké úsilie. "Pretože Ivermektín bol na mojej poličke, pretože ho používame na tropické choroby a existovali náznaky, že by to mohlo fungovať, rozhodol som sa ísť na to," povedal.




Virologička Zelená: Podľa počtu prípadov sa epidémia skončila. Protilátky chránia ako očkovanie
Virologička Hana Zelená tvrdí, že vzhľadom na počty prípadov sa epidémia skončila. Protilátky získané po prekonaní ochorenia Covid-19 podľa nej chránia rovnako dobre ako očkovanie. Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Peter Sulek


Príliš lacný liek Big Pharmu nezaujíma



Vedci z iných miest na celom svete začali skúmať liek približne v rovnakom čase. Keď však začali vidieť pozitívne výsledky, nikto ich nechcel zverejniť, povedal Schwartz. "Je tu veľký odpor," povedal. "Pokúsili sme sa to zverejniť a boli sme vyhodení tromi časopismi. Nikto o tom nechcel ani počuť. Musíte sa opýtať, ako je to možné, keď svet trpí. “


"Tento liek neprinesie žiadne veľké ekonomické zisky," a preto ho spoločnosť Big Pharma nechce riešiť, dodal. Niektoré z najhlasnejších odporov voči Ivermektínu pochádzajú od spoločnosti Merck Co., ktorá liek vyrábala v 80. rokoch minulého storočia.




Keď sa povera stretne s očkovacím šialenstvom (Daniel Matissek)
Komentár Daniela Matisseka (Report24) Čítať ďalej
04 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová




Vo februárovom verejnom vyhlásení o Ivermektíne na jej webovej stránke sa uvádza: „Vedci spoločnosti naďalej starostlivo skúmajú zistenia všetkých dostupných a objavujúcich sa štúdií Ivermektínu na liečbu COVID-19 s cieľom preukázať účinnosť a bezpečnosť. Je dôležité poznamenať, že do dnešného dňa naša analýza neidentifikovala žiadny vedecký základ pre potenciálny terapeutický účinok proti COVID-19 z predklinických štúdií."


"Mysleli by ste si, že spoločnosť Merck by bola šťastná, keby počula, že Ivermektín môže byť nápomocný pacientom s koronou a pokúsila sa ho študovať, ale najhlasnejšie prehlasujú, že liek by sa nemal používať," povedal Schwartz. "Je to skutočná hanba. “