Maďarské kníhkupectvo dostalo pokutu za detskú knižku s LGBT rodinou
09 | 07 | 2021 I Diana Zaťková

Maďarské kníhkupectvo dostalo pokutu za predaj detskej obrázkovej knihy s rodinami LGBT. Úradníci tvrdili, že obchod nedokázal správne varovať zákazníkov pred obsahom knihy, informuje portál RT.



Deti párov rovnakého pohlavia

Kniha Micsoda csalad! (Aká rodina! - pozn. red.) je maďarský preklad dvoch titulov amerického autora Lawrenca Schimela a lotyšskej ilustrátorky Eliny Brasliny: Early One Morning a Bedtime, Not Playtime! Obsahuje príbehy o každodennom živote malých detí párov rovnakého pohlavia.

Komisár pre peštiansku župu Richard Tarnai pre televíziu Hir uviedol, že reťazec kníhkupectiev Lira Konyv dostal pokutu 250 000 forintov (825 dolárov) za porušenie zákona o reklame v krajine. „Mali konkrétne naznačiť, že obsah knihy sa odchyľoval od normy,“ uviedol Tarnai.Tarnai tvrdí, že kniha bola umiestnená vedľa klasických detských príbehov, ktoré by mohli zavádzať zákazníkov.


Maďarsko vraj nemá čo hľadať v EÚ? (The Epoch Times)
Komentár sm (The Epoch Times) Čítať ďalej
04 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová



Knihy s iným obsahom ako tradičným

Knižný reťazec Lira Konyv uviedol, že pokuta je pre nich „prekvapujúca“ a pripravuje právnu odpoveď. Dodal, že umiestnia označenie upozorňujúce zákazníkov, že v obchode sa predávajú „knihy s iným obsahom ako tradičným“.

Maďarský distribútor knihy Nadácia pre dúhové rodiny vydal vyhlásenie, v ktorom uviedla, že kniha zobrazuje „úplne bežné príbehy rodiny“ a tie nie je zamerané na sexualitu rodičov.

"Tieto rodiny doteraz nemali vlastnú knihu príbehov. Preto sme si mysleli, že je dôležité vydať o nich rozprávkovú knihu - a predovšetkým pre nich," uviedol distribútor.

EÚ zráža Viktora Orbána na kolená, Maďarsko zostáva hrdo stáť
Holandský premiér Mark Rutte pokiaľ ide o Maďarsko nebol ani doteraz zdržanlivý. Liberálny holandský premiér po príchode na samite EÚ v Bruseli označil Viktora Orbána za nehanebného a chce ho prinútiť, aby kľakol. Viktor Orbána ostáva hrdo stáť a... Čítať ďalej
24 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Autor obvinil vládu

Schimel obvinil maďarskú vládu z „pokusu o normalizáciu nenávisti a predsudkov týmito sústredenými útokmi proti knihám, ako je tá moja“. Pre denník The Guardian povedal, že chce oslavovať divné rodiny, ale tvrdil, že skutočnosť, že deti v jeho knihách majú rodičov rovnakého pohlavia, je „vedľajšia k príbehu“.

Maďarsko, v ktorom vládne konzervatívna vláda, minulý mesiac prijalo zákon zakazujúci obsah LGBT v školských osnovách a televíznych programoch pre deti.

Predsedníctvo V4 preberá Maďarsko. Chce silné spojenectvo silných národov a rýchly hospodársky reštart
01 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

Maďari sa nevzdávajú

Legislatívu úradníci EÚ ostro kritizovali. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen uviedla, že zákon diskriminuje LGBT ľudí a je v rozpore s kľúčovými hodnotami EÚ. Vyhrážala sa Budapešti dôsledkami, ak sa zákon nezmení .

Maďarsko útoky zo strany EÚ odmietlo. „Brusel nemôže ľuďom povedať, ako by mali vychovávať svoje deti,“ uviedol v stredu šéf kancelárie maďarského predsedu vlády Gergely Gulyas s dodatkom, že cieľom zákona je ochrana maloletých.

Maďarsko hlasuje o nových predpisoch. O sexuálnej orientácii sa na školách hovoriť nebude
Maďarský parlament má hlasovať o právnych predpisoch predložených vládou Viktora Orbána. Tie by postavili mimo zákon podporu transgenderizmu a alternatívnych sexuálnych orientácií u detí, píše portál Breitbart. Čítať ďalej
15 | 06 | 2021 | Diana Zaťková