Maďarsko vraj nemá čo hľadať v EÚ? (The Epoch Times)
04 | 07 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár sm (The Epoch Times)


Holandský premiér Mark Rutte ostro kritizoval Maďarsko za nedávno prijatý zákon namierený proti homosexuálom. Podľa jeho názoru táto krajinu už nemá v Európskej únii čo hľadať. On by Maďarsko z únie vyhodil, ale sám o tom nerozhoduje. Závisí to aj od ďalších členských štátov.


Maďarský premiér Viktor Orbán odmietol na summite EÚ v Bruseli stiahnuť kontroverzný zákon. Ten už vstúpil do platnosti. Zákon obmedzuje informácie o homosexualite a transsexualite. Oficiálnym cieľom je ochrana maloletých.


Hlavy štátov a vlád sa na rozdiel od pôvodného plánu tejto téme venovali ešte pred večerou. Maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová vyhlásenia holandského premiéra zásadne odmietla. Ako napísala neskôr na Twitteri, išlo „iba o ďalšiu epizódu zo série politického vydierania“. Maďarsko podľa jej slov nechce vystúpiť z EÚ. Naopak, chce ju uchrániť pre pokrytcami.


Vláda Viktora Orbána rozvírila roj sršňov (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
02 | 07 | 2021 | Zuzana Perželová

Maďarsko nemožno vyhodiť z EÚ

Na rozdiel od toho, čo navrhuje Rutte, neexistuje žiaden postup, ktorý by umožňoval členský štát vyhodiť z EÚ. Krajina môže odísť z únie len z vlastnej iniciatívy.


Proti Maďarsku sa však už vedie trestné konania kvôli nedostatkom v oblasti právneho štátu, ako je obmedzovanie nezávislosti súdnictva a slobody tlače a prejavu, čo môže viesť k odňatiu hlasovacieho práva  na úrovni EÚ. Doposiaľ sa na tento krok nenašla dostatočná väčšina.


EÚ musí podľa Rutteho v prípade Maďarska postupovať krok za krokom. Orbánovi musí byť jasné, že EÚ je spoločenstvom hodnôt. „Chceme prinútiť Maďarsko padnúť na kolená,“ – vyhlásil Rutte.


Od začiatku roka mala EÚ možnosť krátiť finančné prostriedky z eurofondov tým krajinám, ktoré nedodržiavajú zásady právneho štátu. Doposiaľ to ale nevyužila. Dôvodom sú žaloby Maďarska a Poľska na Európskom súdnom dvore. Po dohode štátnych a vládnych predstaviteľov sa čaká na verdikt súdu ešte pred využitím tohto mechanizmu.


Šírenie „ľudských práv“ na špici bajonetu: Agenda LGBT sa stala nástrojom západnej zahraničnej politiky po celom svete
Názor Glenna Diesena (Russia Today) Čítať ďalej
02 | 07 | 2021 | Diana Zaťková

Orbán pod paľbou kritiky

Kvôli zákonu obmedzujúcemu informácie o homosexualite sa Maďarsko a samotný Orbán dostali na summite EÚ pod paľbu kritiky.


„Všetci sme dali jasne najavo, o aké zásadné hodnoty nám ide,“ – zdôraznila nemecká kancelárka Angela Merkelová (CDU).


Rutte vyzval maďarského premiéra, aby podobne, ako to urobila Veľká Británia,  inicioval konanie na vystúpenie Maďarska z únie podľa článku 50 zmluvy EÚ, ak nechce rešpektovať európske hodnoty, uzatvára The Epoch Times.


Španielsko navrhuje zákon umožňujúci už 16-ročným zmeniť pohlavie bez posudku lekára
Španielska rada ministrov schválila legislatívu, ktorá umožňuje ľuďom zmeniť pohlavie na oficiálnych dokumentoch aj bez toho, aby navštívili lekára kvôli diagnostike rodovej dysforie, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
02 | 07 | 2021 | Diana Zaťková