Maďarsko hlasuje o nových predpisoch. O sexuálnej orientácii sa na školách hovoriť nebude
15 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Maďarský parlament má hlasovať o právnych predpisoch predložených vládou Viktora Orbána. Tie by postavili mimo zákon podporu transgenderizmu a alternatívnych sexuálnych orientácií u detí, píše portál Breitbart.


Tieto zákazy sú obsiahnuté v balíku právnych predpisov zameraných predovšetkým na pedofilov. Napríklad vytvorením prehľadateľného fotografického registra všetkých obťažovaných detí v krajine, zvýšením trestov a zákazom viacerých povolaní, ktoré by pedofilov mohli dostať do kontaktu s deťmi. Ako sú pracovné miesta v športových tímoch, na plážach a v zoologických záhradách.

Legislatíva tiež zakazuje pornografický obsah zameraný na osoby mladšie ako 18 rokov, "ako aj obsah zobrazujúci sexualitu pre svoju vlastnú potrebu alebo propagujúci alebo zobrazujúci odchýlky od identity pohlavia pri narodení, zmeny pohlavia alebo homosexuality“, uvádza ABC.

Nové pravidlá by sa vzťahovali aj na vzdelávací materiál a reklamu.

Rakúšania chcú platiť v hotovosti. A chcú to mať garantované ústavou
V Rakúsku aktuálne narazil na odpor návrh Európskej komisie (EK), ktorá chce zakázať hotovostné platby v sumách vyšších ako 10-tisíc eur. Eurokomisárka Mairead McGuinnessová zodpovedná za finančné trhy to obhajuje ako nástroj v boji proti praniu... Čítať ďalej
15 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Vzor v Rusku?

„Tieto návrhy, ktoré sa podobajú na ruský anti-homosexuálny „propagandistický zákon“, ešte viac stigmatizujú LGBTI (lesbičky, homosexuáli, bisexuáli, transrodové a intersexuálne) osoby a vystavia ich väčšej diskriminácii v nepriaznivom prostredí, ktoré je už teraz nepriateľské,“ sťažoval sa David Vig, riaditeľ Amnesty International v Maďarsku.

„Označenie týchto pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov k návrhu zákona, ktorý sa snaží zakročiť proti zneužívaniu detí, sa javí ako zámerný pokus maďarskej vlády o zjednotenie pedofílie s LGBTI ľuďmi,“ dodal.

Čaputová s Bidenom prvýkrát osobne: Za toto americký prezident chváli Slovákov!
Prvýkrát osobne! Prezidentka Zuzana Čaputová sa stretla s prezidentom USA Joe Bidenom na samite NATO, informuje Pluska. Čítať ďalej
15 | 06 | 2021 | Tibor Sipos


Porovnanie s ruskou legislatívou z roku 2013 „na účely ochrany detí pred informáciami obhajujúcimi popieranie tradičných rodinných hodnôt“ zdôraznilo niekoľko bežných médií, vrátane britskej verejne financovanej spoločnosti BBC  a americkej vlády financovanej  Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE/RL).

Strana Viktora Orbána odmieta tvrdenia, že táto legislatíva porušuje slobodu. Poslankyňa za stranu Fidesz Gabriella Selmecziová trvá na tom, že „skutočný liberalizmus je, keď deti zostávajú samy s otázkami o svojej sexuálnej orientácii až do veku 18 rokov“.

Peking obvinil NATO zo zveličovania "teórie čínskej hrozby"
Peking obvinil v utorok NATO z "vytvárania konfrontácií" po tom, čo sa lídri Severoatlantickej aliancie dohodli spolupracovať na riešení výziev, ktoré predstavuje čínska politika, informovala agentúra AFP. Čítať ďalej
15 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR