Ukrajinský fašizmus z roka na rok silnie (Dmitrij Skvorcov)
16 | 05 | 2021 I Iveta Machová

Komentár Dmitrija Skvorcova (Fond strategickej kultúry)


Neofašistický pochod SS v Kyjeve pripravili samotné úrady


Vášne už odzneli okolo ďalšieho pochodu neofašistov v Kyjeve a teraz sa o tom môže hovoriť uvážene, pretože akcia, ktorá sa konala, sa nedá nazvať „precedensom“.

Áno, v hlavnom meste Ukrajiny sa pochod na počesť oficiálnej jednotky SS konal po prvý krát. Ale ak je Ukrajina unitárnym štátom, dá sa udalosť v jej hlavnom meste považovať za niečo výnimočné? Veď existuje aj „ukrajinský Piemont“ - Halič, kde sa takéto pochody konajú minimálne od roku 2014.

Ivano-Frankovský pochodňový pochod 2017


Charkov je prvé mesto, ktoré na divíziu SS zaspomínalo už pred 11 rokmi. A minulý rok sa v Odese konal pochod so symbolmi „Haliče“.

A prečo sa obmedzovať len na policajno - represívne jednotky Tretej ríše? Je to vari prvý rok, kedy sa po celej Ukrajine odohrávajú podujatia ukrajinských orgánov na počesť obsadenia Ľvova práporom „Nachtigall“ a následného trojdňového masakra?  Koniec koncov, nie sú fakľové sprievody na počesť kolaborantskej Ukrajinskej povstaleckej armády* (UPA je v Ruskej federácii zakázaná), ktorú sformoval taký istý nachtigalovič Šuchevič, fašistické?

Podľa tempa rastu vojenských výdavkov je majstrom sveta Ukrajina (Vladimír Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond ruskej kultúry) Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Zuzana Perželová


Áno, na rozdiel od uvedených jednotiek v názve 14. pešej divízie SS (1. Galícijskej divízie) boli skratky útvarov, ktoré Norimberský tribunál uznal ako zločinecké (bez ohľadu na to, ako takýto útvar nazývate nech by sa volal aj „Prvá Ukrajinská divízia“) .

Propagandistický plagát z doby, keď SS ešte neboli vyretušované

Predvídavosť Donecka o Juščenkovi

Testovacím kameňom na reakciu ukrajinskej spoločnosti bola stavba majestátneho pamätníka na Ľvovsko-Lyčakovskom cintoríne s nápisom: „Tu leží neznámy vojak galicijskej divízie (samozrejme bez SS – D.S.), ktorý v júli 1944 neďaleko Brody dal život za „... prísahu najvyššiemu veliteľovi nemeckých ozbrojených síl Adolfovi Hitlerovi. Samozrejme, že to tam nie je. Na podstavci  nie sú  riadky  o Hitlerovi, ale v skutočnosti tam stojí „... za slobodu ukrajinského ľudu“. Ten sa v prísahe Hitlerovi nespomínal ani slovom.

Rituál prísahy divízie SS „Halič“, mesto Sambor, 1943


V roku 2009 vydala mestská rada Ľvova povolenie na inštaláciu mestského osvetlenia s propagáciou divízie SS „Halič“ ako ... spoločenskú reklamu. Rok predtým usporiadala štátna inštitúcia -  Ivanofrankovská filharmónia „slávnosť“ pri príležitosti výročia divízie.

V Ternopole na počesť mužov SS pomenovali ulicu Bojovníkov divízie „Halič“.




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A miestna regionálna rada sa po osadení pamätného nápisu na počesť divízie SS rozhodla  vyhlásiť jej účastníkov za bojovníkov za slobodu Ukrajiny a to isté požadovala od Juščenka.

Menovaný, ktorý vyletel už v prvom kole prezidentskej kampane 2009 - 2010, „zabuchol dvere“ a 28. januára 2010 podpísal výnos „O uctení účastníkov boja za nezávislosť Ukrajiny v XX storočí“. Tam by pod definíciu „iných vojenských formácií, ktoré si kladú za cieľ dosiahnuť štátnu nezávislosť Ukrajiny“, mohla dobre spadať i  Waffen-Grenadier-Division der SS „Galizien“.

Ukrajina: Najskôr vytunelujeme a potom za drobné odkúpime (Vladimír Pojmanov)
Komentár Vladimíra Pojmanova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Iveta Machová


Vo februári 1945 šéf Waffen-SS, Himmler skutočne schválil nový text prísahy pre „Halič“, ktorý obsahoval nielen lojalitu k Hitlerovi, ale aj „oslobodenie Ukrajiny“ (dávno oslobodenou Červenou armádou). No ale samotná „ukrajinská divízia“, ktorá bola neskôr  na hlavu porazená  neďaleko Brody, v tom čase „bojovala za Ukrajinu“ ... v Tatrách a na Balkáne - so slovenskými a juhoslovanskými partizánmi.

Takto sa otvorilo Overtonove okno v Haliči a Kyjeve. To znamená, že ľudia v Donecku majú pravdu, keď ešte v roku 2004 stvárnili na bilbordoch prezidentského kandidáta Juščenka v uniforme SS.

Znovuzrodenie Janukovyča

Viktor Fedorovyč nenaplnil očakávania svojich krajanov. Už v roku jeho víťazstva sa začalo „šitie krajiny“ podľa haličských vzorov. V roku 2010  Charkovský guvernér oblasti, verný národovec Dobkin, slávnostne  odhalil pamätnú tabuľu uniatskému „exarchovi Veľkej Ukrajiny“ Josipovi Slipyjmu, ktorý „posvätil“ vznik divízie a bol zodpovedný za kaplánske zloženie divízie SS „Halič“, ktoré ju viedlo k prísahe vernosti Führerovi.

Veľké prepisovanie tranzitu tovarov. Ukrajina sa dostáva do izolácie (Svjatoslav Kňazev)
Komentár Svjatoslava Kňazeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 04 | 2021 | Iveta Machová


Čo už povedať o Haliči, kde pokračovali spomienkové udalosti na počesť mužov SS až po odhalenie pamätnej tabule na mieste Brodského kotla. Nehovoriac o slávnostných pohreboch pozostatkov „vojakov divízie“. S piesňami, kvetmi a divadelnými kostýmami (dnes je to obrovský a každodenný fenomén ).

V roku 2013 boli také fotografie stále šokujúce.


No a aj v Kyjeve sa za vlády Janukovyča pravidelne konali pochody na počesť UPA; v roku 2013 sa neonacisti prvýkrát prešli po Kreščatiku.

A ak za Juščenka opozičné, vtedy regionálne orgány predložili parlamentu niekoľko návrhov zákonov zakazujúcich velebenie fašizmu, nacizmu a predovšetkým galicijskej divízie, tak potom, čo  sa dostali k moci o žiadnom z týchto zákonov  nedali hlasovať.

Práve za Janukovyča začala Ukrajina odmietať hlasovať za rezolúciu OSN o neprípustnosti glorifikácie nacizmu vrátane jednotiek Waffen-SS.

Ukrajina beštiálne odstrihla civilov na Kryme od dodávok pitnej vody
"Nech im ju Rusi vozia loďami" - povedal k tejto téme podpredseda ukrajinského kabinetu ministrov Aleksej Reznikov. Ten je zároveň ministrom pre takzvanú „reintegráciu dočasne okupovaných území“. Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Ivan Brožík


Zatiaľ teda nie je známe, kto a koho nástupcom sa stal, ak si pripomenieme, že vôbec prvý návrh zákona zaregistrovaný po „Revolúcii dôstojnosti“, ktorá zmietla Janukovyča, bol dokument jedného z tribúnov  Majdanu, v ktorom sa navrhovalo zrušenie trestu podľa čl. 436-1 Trestného zákona za „verejné popieranie alebo ospravedlňovanie zločinov fašizmu, propagácia neonacistickej ideológie, výroba a (alebo) distribúcia materiálov, ktoré ospravedlňujú zločiny fašistov a ich spolupáchateľov“. V dôvodovej správe k návrhu zákona bolo poznamenané, že článok, ktorý by mal byť zrušený, „je zameraný na boj proti vlastencom Ukrajiny“.
Historický „Armovir“ Porošenko

Kyjev čoskoro začal vojnu proti Donbasu, ktorý také hodnoty neakceptoval, a nových členov trestných výprav vyhlásil za pokračovateľov slávnych činov  „1. ukrajinskej divízie“. Najprv ako obvykle v Haliči. Tu na koncert na počesť kontinuity generácií prilákali brilantné tvorivé sily enklávy originálnej ukrajinskej kultúry.

Kto dal 20. februára 2014 postrielať ľudí na Majdane (Svjatoslav Knjazev)
Komentár Svjatoslava Knjazeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
10 | 05 | 2020 | Zuzana Perželová


Ivanofrankovské oddelenie vedy a vzdelávania s požehnaním uniatskej „Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi“ odhalilo pamätnú tabuľu obersturmführerovi divízie SS „Halič“ na budove školy (!), ktorú tento absolvoval .



Mimochodom, pre uniatov sú obersturmanovci prakticky kolegovia. Nie je to len tak pre nič za nič, že národný prevádzkovateľ poštových služieb (na celonárodnej úrovni!) pripomenul rad  divíznych veliteľov na bloku jubilejných známok (a už za Zelenského sa na hlavnej pošte vo Ľvove konala výstava známok a pohľadníc venovaná divízii SS „Galizia“).



Ale ak si, povedzme, galicijský pravičiari* uctili pamiatku svojich fašistických predchodcov na Ukrajine potom oddiel pre špeciálne operácie „Azov“ rozmiestnený  v prístave Mariupol* ako oficiálna jednotka ministerstva vnútra, dostal výsadu zastupovať Ukrajinu v pochode na počesť legionárov pobaltských Waffen-SS v Rige.



Napriek tomu, že pre domáceho užívateľa  sa skratka „SS“ ostýchavo zamlčiavala, v zahraničí veľmi dobre vedeli o príslušnosti „1. ukrajinskej divízie“. V prvom roku, potom čo zvíťazila „dôstojnost“, to pocítili ukrajinskí futbalisti a fanúšikovia.

Kto ťahal za nitky Majdanu? Demonštranti boli zrejme len bábkami v hre o moc
Od tragických udalostí ukrajinského Majdanu uplynulo už takmer šesť rokov. Čítať ďalej
16 | 02 | 2020 | Natália Sollárová


Od „revolučnej“ jesene 2013 sú ukrajinské štadióny diskvalifikované kvôli zobrazeniu fašistických symbolov na tribúnach. Neskôr boli klubom a národnému tímu uložené pokuty. Národná komisia pre ochranu verejnej morálky však zvolala na november 2014 odbornú konferenciu



... na obranu práve týchto prejavov. Toto vtedy povedal tlačový tajomník národného tímu: „Ak hovoríme o symbole divízie SS Halič, tak ide o Sičovských strelcov, a nie o nemeckých SS.“... To znamená, podľa názoru „rešpektovaného odborníka“ dvojitá runa „zig“ (ako napríklad na tomto oznámení z roku 1943), ...

Ukázalo sa, že slobodník Hitler bol „ Sičovským strelcom“ v prvej svetovej vojne.


... nie je skratka pre oddiely Schutzstaffeln, ale znak, ktorý sa spája so „Sičovskými strelcami“ z prvej svetovej vojny - tých istých sivo - modrokabátnikov, ktorí zo závideniahodnou pravidelnosťou utekali z ruských divízií. Samozrejme, vo výklade ukrajinského futbalového novinára je to stále v poriadku. Ukázalo sa ale, že k podobnému názoru dospel aj Ústav pre štúdium problémov kriminality Národnej akadémie právnych vied Ukrajiny! A vyhlásil to predseda Národnej odbornej komisie pre ochranu verejnej morálky Vasyl Kostytskyj.

A celý Ľvovský pochod na počesť „Divízie hrdinov“ v roku 2018.


Áno... mal by som porozprávať  o „kontinuite od  „Sičovských strelcov““ k  „veteránovi“ SS z mesta Kaluš, ktorý keď získal titul čestného občana od mestského zastupiteľstva konečne slobodne „zahajloval“. Ako najfotogenickejší účastníci Kyjevského pochodu 2021.

https://youtu.be/w7JMYEro_Mk

Mimochodom, v rovnakom čase komisia pre ukrajinskú morálku „rehabilitovala“ neonacistický „tajný“ kód 14/88, ktorý bol na európskych štadiónoch dlhodobo zakázaný.

Sponzori ukrajinského Majdanu sú už známi
Podľa politického analytika Rodiona Mirošnika lietali sponzori ukrajinského Majdanu v roku 2014 pre peniaze do Monaka. Správu priniesol to portál Pravda.ru. Čítať ďalej
01 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič


Nie je prekvapením, že v zákone Ukrajiny, ktorý bol prijatý v nasledujúcom roku „O odsúdení komunistických a nacionálno-socialistických (nacistických) totalitných režimov na Ukrajine a o zákaze propagandy ich symboliky“, sa symboly „Haliče“ nespomínali.

Ukrajinský Inštitút národnej pamäti Vjatroviča  to preto uznal ako prípustné. A súdiac podľa vlasteneckých plagátov Ozbrojených síl Ukrajiny, dokonca odporúčal. Tvárou modernej ukrajinskej armády, ktorá sa „preslávila“ v kotloch pri Ilovaisku a Debaltseve, je koniec koncov esesák - „hrdina“ kotla neďaleko Brody.

Potom bohovia „árijského národa“ nariadili začínať školské štvťroky v školách  „lekciami vlastenectva“ podľa príkladu SS. V Kyjeve sa takáto hodina uskutočnila prvýkrát v roku 2018.

Hoci najpokročilejšia časť „vlasteneckej mládeže“ už v roku 2014 aj bez takýchto lekcií rozhodla o svojich idoloch: Rudolf Hess, Hitlerjugend,  SS.

A hailovalo sa nielen na Kreščatiku, ale aj pod mestskou radou v Kyjeve, ktorej predseda Kličko sa „pomaľoval týmito farbami“ dávno predtým, ako bol povolený nedávny pochod SS.

No a v poslednom roku sa na severovýchode Ukrajiny - v Černihivskej oblasti -  objavili pamätné tabule na počesť SS Hauptmanovcov .

 

 

"Majdan bol biznis" - hovorí ukrajinský prokurátor - "USA na ňom zarobili 50 miliárd"
USA zorganizovali ukrajinský majdan, aby pripravili Kyjev o 50 miliárd dolárov. Netvrdí to tak len tak hoci-kto. Vyhlásil to Renat Ravelievič Kuzmin, vplyvný ukrajinský prokurátor, politik a právnik, angažovaný v procesoch napríklad s Leonidom... Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Ivan Brožík

Zeonazizmus

Za Zelenského sa na rituáloch pochovávania pozostatkov esesákov začali zúčastňovať nielen miestne orgány, ale aj jednotky čestnej stráže ozbrojených síl Ukrajiny. So sprievodom a čestnou salvou. Podľa pravidiel vykonania toho istého Juščenkovho dekrétu z roku 2010.



Pocta od miestnych úradov „takýmto vlastencom a ukrajinsko-centrickým bojovníkom, nositeľom ducha histórie a identity“súťaže na ich počesť, historické rekonštrukcie „slávnych bitiek“ sa za Zelenského stali samozrejmosťou.

V múzeách „bojov za oslobodenie“ sa začali otvárať stále expozície venované tejto divízii (ešte v roku 2018 okresný súd v meste Hajsyn vo Vinnytskej oblasti opätovne prijal do práce vedúceho oddelenia druhej svetovej vojny v miestnom múzeu miestnej tradície, ktorý bol predtým prepustený za skandovanie „sláva SS“).

Zostávalo iba zaradiť Himmlera medzi „účastníkov boja za nezávislosť Ukrajiny“.  V marci 2020 vyšlo najavo, že a. o. Minister školstva Ukrajiny  Mandzij (toto je priezvisko) sa v roku 2018 na pozícii vedúceho odboru školstva regionálnej správy Ľvova stal jedným z organizátorov súťaže v kreslení detí na tému divízia SS „Halič“.  Úlohou bolo nakresliť „stretnutie ríšskeho vodcu Heinricha Himmlera s vojakmi divízie“. A na pamiatku prekladateľa Reichsführera D. Paliiveho (na snímke vpravo od Himmlera) za Zelenského osadili pamätnú tabuľu.



Pokiaľ ide o 120. výročie hlavného ukrajinského iniciátora formácie divízie SS „Haliče“ Kubijovyča, Najvyššia rada (s absolútnou väčšinou „sluhov ľudu“) 3. decembra 2019 zaradila jeho výročie do kalendára  pamätných dátumov v roku 2020.

Organizátori divízie SS (Kubijovyč hajlujúci vľavo)


Počas posledného napätia na Donbase inšpiroval príklad „hrdinov Brodova“ ukrajinských „vlastencov“, aby sa postavili proti „agresívnym plánom agresorskej krajiny“. Zatiaľ čo Zelenskyj v obrnenej podprsenke a paintballovej prilbe organizoval zinscenované preteky „v prvej línii“ podľa pokynov západných kameramanov, policajní šéfovia v niektorých ukrajinských mestách pohrozili, že „koncentrovanými jednotkami“ Putinovi pripomenú, ako SS-Halič bila Moskovčanov “.

Facebookový príspevok šéfa hliadkovej polície v meste Belaja  Cerkov


Posledný pochod v Kyjeve bol tiež zastrašovacím aktom proti Rusku. Vystrašené je však viac Nemecko a Izrael. Až natoľko, že si u Zelenského uvedomili, že to akosi „vypálilo trápne“. O necelé tri dni neskôr  Ministerstvo zahraničia Ukrajiny „dôrazne odsúdilo glorifikáciu Waffen-SS“. Iba ukrajinskí fašisti sa podobného „odsúdenia“ nezľaknú.

Ukrajina 7 rokov po Majdane: Krajina oligarchov, stojaca na pokraji novej vojny s Ruskom
Našlo sa pár šialencov, ktorí nahnali občanov na námestia. Tých šialencov bez ohľadu na ich diagnózu a bez zaváhania podporili domáce a zahraničné deštrukčné sily. Na mŕtvolách na námestiach ležiacich Ukrajincov sa začal "demokratizačný" proces... Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Ivan Brožík