"Majdan bol biznis" - hovorí ukrajinský prokurátor - "USA na ňom zarobili 50 miliárd"
29 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

USA zorganizovali ukrajinský majdan, aby pripravili Kyjev o 50 miliárd dolárov. Netvrdí to tak len tak hoci-kto. Vyhlásil to Renat Ravelievič Kuzmin, vplyvný ukrajinský prokurátor, politik a právnik, angažovaný v procesoch napríklad s Leonidom Kučmom či Júliou Tymošenkovou. Zaznamenal web topcor.ru.


Už pred Majdanom a „Krymskou jarou“ v roku 2014 sa Ukrajina mohla stať blízkym ekonomickým spojencom Číny a mohla zo spojenectva získať dlhodobé investície v hodnote 50 miliárd dolárov. Američanom sa však takéto perspektívy nepáčili a v Kyjeve uskutočnili štátny prevrat. Tento názor vyjadril bývalý zástupca šéfa GRU (Hlavná správa rozviedky - pozn. red. HD), v súčasnosti - opozičný poslanec Rinat Kuzmin. .


Podľa Kuzmina viedla v roku 2013 Janukovyčova vláda tajné rokovania s Pekingom, a ak by boli úspešne ukončené, Ukrajina by nepotrebovala spoluprácu so svetovými bankami, MMF a Európskou úniou. Niektoré dohody predpokladali čínske investície do ukrajinského priemyslu vo výške asi 50 miliárd dolárov a bez akýchkoľvek nepriaznivých politických podmienok. V reakcii na to a s cieľom zabrániť bližšiemu zblíženiu medzi Ukrajinou a Čínou iniciovali Američania operáciu Majdan.

Ukrajina bude musieť požiadať Moskvu o pomoc, ak Západ nedodá vakcíny proti Covid-19, varuje Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odhalil svoje znepokojenie zo zákazu vývozu amerických vakcín proti Covid-19, pričom tvrdí, že jeho vláda bude „musieť“ požiadať Moskvu o pomoc, ak Západ bude nečinne prizerať, informuje portál... Čítať ďalej
21 | 12 | 2020 | Marek Molnár


"Preto sa Američania tak rozčuľovali a poslali dedka McCaina s koláčikmi na ukrajinský Majdan a tiež dali ostreľovačom príkaz  na streľbu" - domnieva sa Renat Kuzmin.

Podľa plánov čínskych investorov sa pripravovalo financovanie výstavby letiska, lodenice, výrobnej základne pre skvapalnený plyn, ropnej rafinérie a ďalších priemyselných zariadení, ako aj prenájom asi troch miliónov hektárov pôdy v Dnepropetrovskej oblasti. Ukrajina by sa tiež mohla stať hlavným dopravným uzlom, cez ktorý by tovar smeroval z Číny do Európy. Rusko teraz stavia železnice aj diaľnice obchádzajúce ukrajinské územie a Ukrajina a jej občania nedostávajú nič.

"Ukrajina sa všeobecne nachádza v izolácii a bez peňazí. Taká žobrácka, autonómna farma 16. storočia" - dodáva Kuzmin.

Saakašvili varuje: Ukrajina pôjde dolu vodou
26 | 11 | 2020 | Diana Zaťková