Fico kritizuje nečinnosť prokurátora P. Kysela v kauze Judáš
27 | 04 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Opozičný poslanec a šéf Smeru-SD Robert Fico kritizuje nečinnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Petra Kysela v kauze Judáš.


Poukázal na dlhé rozhodovanie o žiadosti obvineného o prepustenie z väzby. „Musíme skúmať, či to držal úmyselne alebo z nedbanlivosti,“ vyhlásil. Týkať sa to má obvineného Jozefa R., ktorého napokon Najvyšší súd (NS) SR z väzby prepustil.

V prípade úmyselného konania prokurátora ÚŠP ide podľa Fica o zneužitie právomoci verejného činiteľa. Ak konal z nedbanlivosti, má ísť o trestný čin marenia úlohy verejným činiteľom. „Niekto to môže považovať za procedurálny prešľap, niekto za pochybenie. Hovoríme o vážnom porušovaní trestného zákona, o trestnoprávnej zodpovednosti a jej vyvodzovaní za kroky, ktoré sa dejú,“ zdôraznil.

"Táto vláda kompletne zničila demokraciu," pripomína poslanec NR SR Ľuboš Blaha
Prvýkrát v dejinách Slovenska sa kvôli Prvému máju zavádza núdzový stav. Kvôli ničomu inému - len kvôli protestom. Čítať ďalej
27 | 04 | 2021 | Ivan Brožík


Povedal, že obvinený požiadal o prepustenie z väzby 28. januára 2021. „Od 28. januára do 26. marca, čo je 57 dní, to ležalo na stole u prokurátora ÚŠP pána Kysela,“ poznamenal Fico. Zdôraznil, že o tomto type žiadosti sa musí rozhodnúť bez meškania. Odvoláva sa pritom na Trestný poriadok a európsky Dohovor.

Rozhodnutie NS SR, ktorým prepustili obvineného z väzby, považuje za bezprecedentné. „NS SR hovorí, že došlo k zásadnému porušeniu práv obvineného a súčasne nečinnosti prokurátora, ktorá bola zásadná,“ podotkol Fico s tým, že po tomto konštatovaní mal prokurátor odísť z ÚŠP. Kritizoval, že špeciálny prokurátor Daniel Lipšic toto riešil dohovorom.

Lipšic minulý týždeň pre TASR potvrdil, že došlo k chybe a túto vec riešil s dozorovým prokurátorom formou pohovoru. Doplnil, že dozorový prokurátor mal v tom čase enormný nápad iných trestných vecí. Rozhodnutie NS SR sa podľa neho odklonilo od ustálenej súdnej praxe, pri ktorej aj v prípade, ak sa zistia prieťahy pri rozhodovaní o väzbe, nikdy nie je následkom prepustenie z väzby.

Belousovová: Predlžovaním núdzového stavu teda nezachraňujú vlastné zadky, ale naše životy
Vládna štvorka opäť predĺžila núdzový stav, hoci sa niektorí predsedovia strán zastrájali, že už to nepodporia. Tento krok sa nepáči nielen opozícii, ale ani expolitičke Anne Belousovovej. V statuse to dala jasne najavo. Čítať ďalej
27 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik