EÚ v lete otvorí hranice americkým turistom, ale len ak preukážu, že sú zaočkovaní
27 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Američania budú môcť v lete vycestovať do EÚ, uviedla šéfka Európskej komisie. Vpustia však iba tých, ktorí sa preukážu dôkazom o zaočkovaní proti Covid-19, informuje portál RT.


Zdá sa, že život sa nikdy nevráti k predpandemickej situácii. Predsedníčka Európskej komisie navrhla, že pre cestujúcich z USA bude potrebný akýsi druh očkovacích osvedčení proti Covid-19.

„Všetkých 27 členských štátov prijme bezpodmienečne všetkých, ktorí sú zaočkovaní vakcínami schválenými agentúrou EMA,“ uviedla Ursula von der Leyenová pre The New York Times.

Cestujúci budú musieť byť úplne zaočkovaní, nielen absolvovať prvú dávku očkovania. V akej podobe by Američania museli predložiť dôkazy o očkovaní, Von der Leyenová neuviedla. Prebiehajú však rozhovory medzi EÚ a USA o použití očkovacích osvedčení - často označovaných ako „očkovacie pasy“.

Vakcína Sputnik V je bezpečná a účinná, tvrdí Maďarsko
Maďarsko je jednou z mála krajín, ktorá používa všetky hlavné vakcíny proti Covid-19. Štúdia uskutočnená v Budapešti na základe počtu ľudí, ktorí boli zaočkovaní a potom boli opäť infikovaní alebo zomreli, ukazuje dobré výsledky ruského Sputnika V,... Čítať ďalej
26 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Našťastie pre niektorých Američanov boli Európskou liekovou agentúrou schválené tri vakcíny, ktoré boli takisto schválené na použitie aj v USA - Pfizer-BioNTech, Moderna a Johnson & Johnson. EMA schválila aj vakcínu AstraZeneca, ktorá stále čaká na povolenie na mimoriadne použitie v USA.

"Američania očkujú vakcínami, ktoré sú schválené EMA. To im umožní voľný pohyb a cestu do Európskej únie," uviedla Von der Leyenová pre Times.

Aj keď pre mnohých bude opätovné otvorenie cesty do Európy po viac ako ročnom zákaze dobrou správou, očkovací pas môže byť pre niektorých veľkým negatívom.

Koniec liekom proti bolesti? Vedci objavili metódu na zlepšenie schopnosti tlmiť bolesť
Kríza opiátov trápi USA aj v súčasnosti. No vedci z Michiganskej univerzity sa domnievajú, že kľúč na zvrátenie krízy sa môže nachádzať v našich telách. Posilnením našej schopnosti tlmiť bolesť, informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 04 | 2021 | Lukáš Leca