Slováci zúria! Odklad splátok nie je bez následkov ako vláda sľubovala
14 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Vláda pri nástupe pandémie a následných opatreniach a obmedzeniach sľubovala ľuďom odklad splátok. A to bez akýchkoľvek následkov. A desaťtisíce Slovákov tomu uverili. Prišlo však následné vytriezvenie. Vláda nemôže bankám diktovať, čo budú robiť ďalej.


Mnohí Slováci zostali zaskočení. Niektorým banky navyšujú pôvodné úroky až trojnásobne a ich úvery sa poriadne predražili!

V apríli minulého roka sa ministerstvo financií dohodlo s bankami, aby si ľudia zasiahnutí pandémiou mohli odložiť splátky až na deväť mesiacov, píše portál 1pluska.sk.

„Ľudia s vidinou odpustenia splátok poslúchli vládny marketing. Odložené splátky počas korony ich však dobehli. Ich úvery sa teraz predražujú, a s tým už vláda nedokáže nič urobiť. Banky navyšujú pôvodné úroky aj o 2-3 percentá a množia sa sťažnosti na postupy vlády aj bánk,“ upozorňuje občianske združenie Objektívne informovaná spoločnosť.

Matovič má na poste ministra pomaly rovnaké kompetencie ako keď krajinu viedol. Vetoval všetky poslanecké návrhy
Zdá sa, že kompetencie nového ministra financií Igora Matoviča sa zo dňa na deň rozrastajú. Nielen, že svojimi výletmi do Moskvy a Budapešti prebral na seba kompetencie ministra zdravotníctva a celého diplomatického zboru ministerstva zahraničia,... Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Nastupuje realita

Smutnou realitou odkladu splátok je sklamanie mnohých ľudí z následného postupu bánk. Banky, podľa dohody s ministerstvom, totiž vyhoveli všetkým, ktorí o odklad splátok požiadali. Klienti si však nie vždy uvedomili, že táto služba má aj svoje riziká.

Ľudia sú teraz rozčúlení a myslia si, že banky nedodržiavajú dohodu s ministerstvom. Broker Erik Šajda uvádza na pravú mieru, že banky určite dodržiavajú dohody s ministerstvom. No problém je inde.  Vláda pravdepodobne nemyslela na dopady, aké môžu takéto odklady splátok mať.

Toto je skutočná bomba: Igor Matovič bude šéfom rady guvernérov Európskej investičnej banky!
Igorovi Matovičovi sa ako začínajúcemu ministrovi financií dostalo pocty, v akú asi ani on sám neveril. Stane sa totiž šéfom rady guvernérov Európskej investičnej banky. Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik


„Vláda nedokáže diktovať bankám aké úroky môžu klientom dať, ani komu dať nový úver alebo refinanc. Banka si nakoniec vždy vyberie klienta, ktorý nemal odklad a v budúcnosti s ním nebude mať problémy,” dodáva skúsený broker.
Slováci si varovanie nevšímali

Mnohí odborníci ešte pred spustením odkladu splátok varovali. „Tento odklad splácania zároveň znamená, že na úrokoch človek v konečnom dôsledku zaplatí viac, ako pri riadnom splácaní, pretože sa úver splatí neskôr. Predpokladám, že úročenie sa počas odkladu nezastaví,“ vysvetlil vtedy finančný analytik Maroš Ovčarik z Finančného kompasu.

Remišová: Očakávam od ministra zdravotníctva, že uprace ten chaos
Vicepremiérka a líderka strany Za ľudí Veronika Remišová očakáva od ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), že uprace "chaos, ktorý tu máme". Uviedla to v stredu pred rokovaním vlády v súvislosti s dianím okolo vakcíny... Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | tasr