Matovič má na poste ministra pomaly rovnaké kompetencie ako keď krajinu viedol. Vetoval všetky poslanecké návrhy
14 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Zdá sa, že kompetencie nového ministra financií Igora Matoviča sa zo dňa na deň rozrastajú. Nielen, že svojimi výletmi do Moskvy a Budapešti prebral na seba kompetencie ministra zdravotníctva a celého diplomatického zboru ministerstva zahraničia, už si môže pod seba zobrať aj niektoré otázky sociálnej pomoci. A to nie je všetko! Na pondelkovom rokovaní koaličnej rady vetoval všetky poslanecké návrhy zákonov.


Vo vládnej štvorkoalícii je horúco a dôvodom nie je iba Sputnik V. Igor Matovič podľa informácií HN na pondelkovom rokovaní koaličnej rady vetoval všetky poslanecké návrhy zákonov.

A vyzerá to tak, že najnovšie sa plánuje angažovať nielen v zdravotníctve, ale ako minister financií si môže pod seba zobrať aj niektoré otázky sociálnej pomoci. Rozdávanie štátnych peňazí by sa tak mohlo stať výsadou expremiéra, píše HN.
Veto na všetky návrhy

Tohtotýždňové rokovanie koaličnej rady sa skončilo naozaj prekvapivo. Všetky výsledky zasadnutia zhodil zo stola bývalý premiér. Ten sa totiž po prelistovaní návrhov rozhodol, že ich všetky dočasne vetuje.

Blaha: Aj handra by sa za toto urazila. A Heger nič!
Za tlačovku, na ktorej minister financií informovali o uvoľňovaní, skritizoval aj poslanec Ľuboš Blaha. Definitívne sa totiž vraj potvrdilo, že Heger je len Matovičov hovorca. Aj handra by sa vraj na to urazia. No Heger nič. Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | Michal Filek


Hoci je veto nástroj, ktorý môže pri legislatívnych návrhoch použiť ktorýkoľvek z partnerov, doteraz ho nikto neuplatnil na úplne všetky predložené úpravy. „Chce si ich naštudovať a potom sa rozhodnúť, či ich podporí,“ vysvetlil zdroj z prostredia koalície.

Koaliční partneri tento krok expremiéra príliš nekomentujú. „Všetky legislatívne návrhy musia mať súhlas každej koaličnej strany, čiže plne rešpektujeme, ak nejaká koaličná strana s nejakým návrhom nesúhlasí,“ uviedla hovorkyňa Sme rodina Linda Tribusová.
Naberá kompetencie

Minister financií v poslednom týždni čelil pri svojich zahraničných cestách ohľadom vakcíny Sputnik V  kritike, že ide mimo svojich rezortných kompetencií. Okrem zdravotníctva sa však v najbližšom období môže angažovať aj v sociálnych otázkach.

Matovič zo seba robil na tlačovke aj Facebooku šéfa zemegule. Ľudia mu to dali vyžrať!
13 | 04 | 2021 | Ivan Čeredejev


Kabinet totiž aktuálne pripravuje návrh na jednorazovú pomoc pre ľudí zasiahnutých koronakrízou. A aj túto agendu by si pod seba mohol zobrať súčasný minister financií. Ide predsa o rozdávanie štátnych zdrojov.

„Z nášho pohľadu je jedno, kto to bude robiť. Ide o to, aby príspevok bol vyplatený,“ vyjadril sa minister práce Milan Krajniak

Minister financií sa už od nástupu do novej funkcie začal aktivizovať aj v otázkach gastra a cestovného ruchu, ktoré spadajú pod ministerstvo dopravy a začal riešiť  aj univerzálny odškodňovací zákon, ktorý sa pôvodne snažil presadiť minister hospodárstva Richard Sulík.

Remišová: Očakávam od ministra zdravotníctva, že uprace ten chaos
Vicepremiérka a líderka strany Za ľudí Veronika Remišová očakáva od ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), že uprace "chaos, ktorý tu máme". Uviedla to v stredu pred rokovaním vlády v súvislosti s dianím okolo vakcíny... Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | tasr