Už žiadna tyčinka hlboko v nose? Nová štúdia zistila, že stačí obyčajný pleťový tampón
19 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
V rámci výskumu, ktorý bude vítaný po celom svete, vedci z University of Surrey tvrdia, že vyvinuli vysoko presný test Covid-19 s použitím neinvazívnych testov na vzorkách kožných výterov. Stačí si teda iba prejsť odličovacím tampónom po tvári, informuje portál RT.




Veľká časť svetovej populácie, ktorá podstúpila testy na Covid-19, pravdepodobne zažila dosť nepríjemné  testovacie procesy, ktoré pripomínajú miešanie praženice v mozgu vzhľadom k tomu, ako ďaleko do krku a dolu nosa musí tampón ísť.

Vládne orgány v Číne sa posunuli ešte ďalej a výtery pre milión obyvateľov Pekingu na infekčnejší britský variant koronavírusu praktizovali análne. Trvali na tom, že vysoko invazívna metóda je presnejšia ako testy PCR.

V novom dokumente publikovanom The Lancet's E Clinical Medicine vedci odobrali vzorky kožného mazu od 67 hospitalizovaných pacientov, z ktorých 30 malo pozitívny test na Covid-19 a 37 negatívny.

Rakúski kňazi sa búria voči Vatikánu. Jeho dekrét považujú za urážku kresťanov
17 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Kožný maz je mastná, voskovitá látka produkovaná mazovými žľazami tela v oblastiach ako tvár, krk alebo chrbát. Príliš málo kožného mazu môže spôsobiť suchú popraskanú pokožku, zatiaľ čo príliš veľa môže spôsobiť rôzne formy akné.

Vzorky kožného mazu sa podrobili analýze pomocou kvapalinovej chromatografie-hmotnostnej spektrometrie. Výsledky boli potom skombinované s technikou štatistického modelovania, aby sa odlíšili vzorky pacientov pozitívnych a negatívnych na Covid.

Súd v Japonsku: Neuznávanie manželstiev ľudí rovnakého pohlavia je protiústavné
Okresný súd v japonskom meste Sapporo v stredu rozhodol, že neuznávanie manželstiev osôb rovnakého pohlavia je protiústavné. Informovali o tom v stredu miestne médiá. Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | tasr


Vedci rýchlo zistili, že pacienti pozitívni na Covid mali nižšiu hladinu lipidov ako ich negatívny náprotivok. „Naša štúdia naznačuje, že v budúcnosti môžeme byť schopní použiť neinvazívne prostriedky na testovanie chorôb, ako je Covid-19. Je to vývoj, ktorý určite všetci uvítajú,“ hovorí Melanie Bailey, spoluautorka štúdie a dodáva, že vysoká pravdepodobnosť budúcich pandémií si vyžaduje vývoj rýchlejších, presnejších a menej invazívnych testovacích schopností.

Zníženú hladinu kožných lipidov možno teraz pridať do stále rastúceho zoznamu zdravotných účinkov spôsobených Covidom-19 na ľudský metabolizmus. Tieto správy ale aspoň poskytujú úľavu pre nos a hrdlo ľudstva.

Päť bludov o Ivermectine
Ivermectin dokázal za niekoľko týždňov vyprovokovať medzi lekármi i laikmi debatu, aká tu ešte o žiadnom inom lieku nebola. Niet sa čo čudovať, keď jediná liečba, ktorá sa odporúča ľuďom v počiatočnej fáze koronavírusu alebo pri miernom priebehu,... Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Timotej Dudka