Päť bludov o Ivermectine
16 | 03 | 2021 I Timotej Dudka

Ivermectin dokázal za niekoľko týždňov vyprovokovať medzi lekármi i laikmi debatu, aká tu ešte o žiadnom inom lieku nebola. Niet sa čo čudovať, keď jediná liečba, ktorá sa odporúča ľuďom v počiatočnej fáze koronavírusu alebo pri miernom priebehu, je zostať v posteli a prehĺtať Paralen, píšu Novinky.cz.



1. Potrebná je stonásobná dávka

"Ivermectin preukazuje v laboratórnych podmienkach účinok na množenie vírusu, na jeho dosiahnutie je však potrebné podať až stonásobok bežnej dávky," uviedli na konci februára v interdisciplinárnom stanovisku českej odbornej spoločnosti ČSARIM, ČSIM, SIL a ďalšie.

Tento blud vznikol vlani na jar, keď austrálski vedci po sérii "in vitro" pokusov upozornili na antivírusový a protizápalový potenciál Ivermectinu. Jediná štúdia vtedy neodborne odhadla, že aby mal Ivermectin účinok "in vivo" (v reáli u ľudí), bolo by potrebné podať chorým "až stonásobok bežnej dávky". To sa však v praxi nikdy nepotvrdilo a nikdy žiadny lekár tak vysokú dávku nikomu nepredpísal.
2. Poškodí pečeň i obličky

Ivermectin sa v humánnej liečbe používa už tridsať rokov na liečbu parazitických ochorení. Po celom svete už bolo podaných cez 3,7 miliardy dávok bez vážnejších vedľajších účinkov. Blud o vážnom poškodení pečene a obličiek pri podaní lieku sa viaže k prvotnému bludu o nutnosti podať pacientom až stonásobne vyššiu dávku ako pri pokusoch "in vitro".

Starosta Becík zlomil hnusobe krk: "Ivermectinom sme pomohli vyliečiť sa našim ľuďom. Krivka klesá"
Starosta Dvorov nad Žitavou Branislav Becík je pyšný, že sa mu pomocou lieku Ivermectin podarilo v jeho obci vyliečiť veľa pozitívnych ľudí na koronavírus. Zo svojho úspechu sa teší aj vo zverejnenom statuse na sociálnej sieti. Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

3. Kolumbijská štúdia

Minulý týždeň publikoval americký lekársky časopis JAMA štúdiu kolumbijských vedcov z mesta Cali. Išlo o štandardnú randomizovanú štúdiu na 476 pacientoch. "Medzi dospelými s miernym priebehom päťdňového podávania Ivermectinu v porovnaní s placebom výraznejšie neznížilo čas potrebný na prekonanie symptómov," konštatovali autori. Ich resumé znie: "Závery nepodporujú použitie Ivermectinu na liečbu mierneho priebehu choroby covid-19."

Ako však upozornil napríklad primár Michal Rezek z brnianskej Nemocnice sv. Anny, autori štúdie podávali Ivermectin "mladým neobéznymi zdravým ľuďom", ktorí mali len mierny priebeh. "Na takej skupine nemožno pozitívny účinok preukázať," hovorí Rezek. Dodáva, že sa zákonite museli zhruba rovnako rýchlo uzdraviť skoro všetci. Ako v skupine s Ivermectinom, tak v skupine s placebom. V skupine pacientov s Ivermectinom nikto nezomrel, kým skupina s placebom zaznamenala jedného mŕtveho.

Ironicky dodal, že výsledky štúdie sú na rozdiel od záverov jej autorov pre Ivermectin pozitívne, pretože preukázala, že je tento liek bezpečný. To je "dobrý argument pre jeho uvoľnenie do ambulantnej starostlivosti".

Anton vyliečený Ivermectinom: Je to naozaj liek. Škoda len, že máme vo vláde diletantov
O lieku Ivermectin sa toho už popísalo veľa. O tom, aký je na začiatku liečby účinný, ale aj o tom, že takmer vôbec nezaberá. Osobné zážitky ľudí sú však veľavravné. Tie svoje opísal v príbehoch Anton Májovsky, ktorému, no nielen jemu, skutočne... Čítať ďalej
11 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

4. Je pre kone

Odporcovia Ivermectinu argumentujú, že ide o veterinárne liečivo, určené hlavne na odčervovanie koní, nie liečbu ľudí. Fakultná nemocnica v Motole napríklad pacientom oznámila, že nemieni podávať "donesené veterinárne prípravky".

Lenže kým vo veterinárnej forme sa podáva spravidla ako pasta a je dostupný len na predpis veterinára, ľudia ho užívajú v riadne označených tabletkách. Pred požívaním verzia pre zvieratá varoval nedávno americký Úrad na kontrolu potravín a liečiv (FDA), pretože takéto prípravky obsahujú zložky, ktoré ľudskému telu škodia.

Reagoval tak na prípady, keď si niektorí pacienti sami naordinovali liek pre kone. Humánna verzia Ivermectinu sa varovania netýkalo. FDA iba odporučila, aby si ľudia liek nepodávali sami.

Taraba: To je hanba! Pomoc Francúza s nedostatkovým Ivermectinom rezort zdravotníctva odmietol!
Ponuka Francúza žijúceho na Slovensku našej vláde na zabezpečenie Ivermectinu sa nestretla s pochopením. Neuveriteľné zistenia o pokračovaní ponuky zverejnil poslanec Tomáš Taraba v statuse na sociálnej sieti. Čítať ďalej
11 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

5. Nedostatok štúdií

Americká farmaceutická firma Merck, ktorá liek vyvinula (patentová ochrana už vypršala), vydala tento rok vo februári nečakané vyhlásenie, že "neexistujú dáta podporujúce využívanie Ivermectinu pre liečbu Covid-19". Medzitým sa ukázalo, že dva mesiace predtým podpísala s americkou vládou zmluvu o vývoji, výrobe a dodanie 100 tisíc dávok svojho novo vyvíjaného lieku na Covid-19 v hodnote 356 miliónov dolárov.

Tento liek s názvom Molnupiravir označil americký lekár Marc Siegel za "svätý grál" medzi medikamentmi. Siegel, ktorý je spolupracovníkom televízne siete Fox News, vlani na jar prirovnal Covid-19 v najhoršom prípade ku chrípke.

Na druhej strane americká aliancia lekárov FLCCC (Front Line Covid-19 Critical Care) na svojich stránkach odkazuje na mnoho štúdií, ktoré preukázali účinok Ivermectinu pri liečbe Covidu-19 (11 randomizovaných kontrolovaných štúdií a tri observačné kontrolované štúdie). Kritici podotýkajú, že tieto štúdie nedosahujú kvality "prvého stupňa", pretože neboli multicentrické, dvojito slepej alebo vzorka pacientov bola príliš malá.

Mesík: Ivermectin, ako liek na COVID, môžu používať aj malé detičky a tehotné ženy
Slováci sa v boji proti koronavírusu v počiatočnej fáze najviac spoliehajú na Ivermectin. Vhodnosťou použitia lieku u malých detí či tehotných žien sa v statuse zaoberá analytik globálnych rizík a vyštudovaný lekár Juraj Mesík. Čítať ďalej
11 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik