Súd v Japonsku: Neuznávanie manželstiev ľudí rovnakého pohlavia je protiústavné
17 | 03 | 2021 I tasr

Okresný súd v japonskom meste Sapporo v stredu rozhodol, že neuznávanie manželstiev osôb rovnakého pohlavia je protiústavné. Informovali o tom v stredu miestne médiá.


Rozhodnutie okresného súdu v Sappore sa týka žaloby podanej tromi pármi rovnakého pohlavia z ostrova Hokkaidó. Súd však súčasne zamietol ich požiadavku, aby každý pár dostal po milióne jenov za psychické škody spôsobené nedbanlivosťou vlády.

Nedbalosť vlády spočívala v tom, že nezmenila existujúci zákon tak, aby takýmto párom umožnila uzavrieť manželstvo.

Japonská ústava stanovuje, že "manželstvá sa majú uzatvárať iba na základe vzájomného súhlasu príslušníkov oboch pohlaví" - podľa vlády to znamená, že manželstvo osôb rovnakého pohlavia "sa ústavou ani občianskym zákonníkom" nepredpokladá.

Právnici žalobcov a ďalší právni experti však namietajú, že v ústave nie je nič, čo by zakazovalo manželstvá osôb rovnakého pohlavia, a tvrdí, že predmetná klauzula sa týka súhlasu so sobášom.

Verdikt súdu v Sappore je aktivistami za práva komunity LGBT+ označované za krok k dosiahnutiu rovnosti manželstiev.

Japonsko je jediným štátom zo skupiny siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta, ktorý neuznáva zväzky osôb rovnakého pohlavia.

Austrália žiada vakcíny AstraZeneca, aby ich poskytla ostrovu Papua-Nová Guinea
Austrália pošle ostrovnému štátu Papua-Nová Guinea vakcíny proti chorobe COVID-19 z vlastných zásob. Oznámil to v stredu austrálsky premiér Scott Morrison. Podľa agentúry AP Morrison súčasne informoval, že Canberra požiadala farmaceutickú... Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | tasr