Mikas píše ľuďom otvorený list pred Vianocami: S týmto sa musíte zmieriť
22 | 12 | 2020 I Gabriel Matta

Vedci od začiatku roka pozorne sledujú ochorenie COVID-19 a zhodujú sa v tom, že mesačne zaznamenávajú jednu až dve mutácie vírusu, ktorý ho spôsobuje. Pre TASR to povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.


Mutácia, ktorá sa objavila vo Veľkej Británii, je podľa jeho slov jednou z ďalších a až čas ukáže, či bude mať vplyv na šírenie ochorenia COVID-19, alebo či bude mať aj vplyv na fyzický priebeh tohto ochorenia
Nový zmutovaný vírus sa šíri ľahšie

Podľa Mikasa existujú predbežné náznaky, že sa nový zmutovaný vírus šíri ľahšie, no zatiaľ nie sú dôkazy, že jeho klinické príznaky by mali byť horšie ako pôvodný nový koronavírus.

„Niektoré mutácie by teoreticky mohli ohroziť aj očkovanie. Ale pri tejto mutácii sa nepredpokladá, že by nejakým spôsobom mala vplyv na očkovanie vakcínami, ktoré sú vyvíjané na ochorenie COVID-19. Každá táto mutácia sa však musí sledovať,“ komentoval Mikas, pričom pripomenul, že európske štáty prichádzajú s rôznymi opatreniami, napríklad rušia lety.

 

Poukázal na to, že Úrad verejného zdravotníctva SR vydal novú, prísnejšiu vyhlášku, ktorá hovorí o tom, že osoby, ktoré sa vrátili od pondelkovej polnoci z Veľkej Británie, musia ísť priamo do domácej izolácie a najskôr na piaty deň im spravia RT-PCR test. Domácej izolácii sa tak už nedá predísť predložením negatívneho výsledku PCR testu po príchode na Slovensko, ako to bolo doteraz.

Podľa hlavného hygienika môže mutácia vzniknúť v ktorejkoľvek krajine, teda aj na Slovensku. Zatiaľ však nemá informáciu o tom, že by Virologický ústav Slovenskej akadémie vied takúto mutáciu zaznamenal.

Chemickým či fyzikálnym vplyvom dochádza k zmene genetickej informácie, v prípade nového koronavírusu ide o ribonukleovú kyselinu.

„Tá kóduje určitý proteín. Keď sa kód zmení, môže vzniknúť proteín, ktorý má iné vlastnosti. Tie môžu mať vplyv napríklad na priľnutie k hostiteľskej bunke. Zmení sa teda genetická informácia, ktorá má za následok tvorbu nejakej molekuly, väčšinou bielkoviny. Tá má potom vplyv na vlastnosti tohto vírusu,“ komentoval.

Nepríjemné: nariadenie o povinnom testovaní vo firmách sa nedá zrealizovať
Hlavný hygienik Ján Mikas odporučil vláde, aby zrušila povinné testovanie zamestnancov vo veľkých firmách, ktoré malo štartovať už o týždeň. Slovensko však nemá dosť antigénových testov. Čítať ďalej
22 | 12 | 2020


Mutačná schopnosť vírusov je podľa Mikasa rozličná. Celkovo ju majú všetky vírusy, niektoré však menšiu. Dodal, že napríklad v porovnaní s novým koronavírusom majú oveľa väčšiu premenlivosť vírusy chrípky a ešte väčšiu schopnosť majú vírusy HIV.

Mnohé nemocnice podľa Mikasa smerujú ku kolapsu, veľký tlak pociťujú aj RÚVZ

Nemocnice a zdravotníci v týchto dňoch zažívajú najväčší nápor za celé trvanie pandémie nového koronavírusu a vyhliadky v tomto smere nevyzerajú vôbec dobre. Mnohé nemocnice už v týchto chvíľach smerujú ku kolapsu. Veľký tlak pociťujú aj regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktoré od začiatku pandémie neúnavne trasujú kontakty pozitívne testovaných ľudí. V otvorenom liste to pred vianočnými sviatkami uviedol hlavný hygienik Ján Mikas.

„Z celého srdca by som si prial, aby sme mohli okamžite poľaviť z nastavených opatrení, či všadeprítomných príkazov a zákazov, ktoré sme zaviedli v úprimnej snahe chrániť Vás od tragických následkov šíriaceho sa ochorenia COVID-19,“ uviedol Mikas s tým, že okolnosti nám však nedovoľujú takýto luxus. V otvorenom liste vyzdvihol vyťaženosť nemocníc, ale aj RÚVZ. „Aj keby v nasledujúcich dňoch nepribudol jediný nový prípad nákazy, naši lekári, sestry a ďalší zdravotnícky personál to nepocítia ešte celé týždne. Realita v nemocniciach i na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva je pre mnohých vzdialená,“ povedal Mikas.

Vicepremiér Holý po návrate z Británie v karanténe nebol
Priniesol si na COVID pozitívny vicepremiér Štefan Holý nákazu z pobytu vo Veľkej Británii odkiaľ sa vrátil pred deviatimi dňami? Na otázku, či sa nechal po návrate otestovať, neodpovedal. Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Poukázal na to, že nekonečná obetavosť zdravotníkov a epidemiológov, ich vyčerpanie, frustrácia a neraz aj slzy zúfalstva či hnevu sú však skutočné. Preto Mikas prosí ľudí, aby robili zo svojej pozície všetko pre to, aby boli podmienky na záchranu ľudských životov.

„Robíme maximum, aby sme nastavenými opatreniami chránili vaše zdravie a aby ste nemuseli prinášať ďalšie obete,“ povedal hlavný hygienik. Požiadal, aby sa ľudia zomkli. „Na diaľku, no s o to väčším odhodlaním. Bez ohľadu na naše politické presvedčenie a bez ohľadu na to, aký máme názor na vývoj a riešenie pandémie,“ uviedol Mikas. Podľa neho nie sme bezmocní. Smerovanie krajiny ovplyvňuje každý jeden človek, tvrdí hlavný hygienik.

Mikas tvrdí, že verejnosť sa má zmieriť s tým, že vianočné sviatky, ktoré obvykle bývajú spojené s hojnosťou a radostnou atmosférou širokého kruhu rodiny, priateľov a známych, budú tento rok podstatne skromnejšie. „Nie pre zákaz vychádzania, nie pre opatrenia vo vyhláškach, nie pre kontroly v prihraničných oblastiach a v prevádzkach, či pre hrozbu sankcií. Je to preto, že nám záleží na našich blízkych a komunitách, v ktorých tak radi trávime voľné chvíle,“ uviedol.

Upozornil ľudí na to, aby rešpektovali nastavené pravidlá a nevyužívali výnimky bezdôvodne. „Každú jednu cestu mimo domácnosti zvažujme. Bez akéhokoľvek preháňania si položme otázku, či je životne dôležitá,“ povedal. Poznamenal, že ľudia by sa nemali pohybovať mimo domácností a stretávať sa s ľuďmi mimo vytvorených malých skupín. „Vyhýbajme sa miestam, kde sa združuje vyšší počet ľudí. Cielene a vedome sa vystríhajme slabo vetraných priestorov a spoločnosti ľudí bez rúšok a dostatočných rozstupov. Sústreďme všetky naše aktivity do priestoru online, stretnutia nahraďme telefonátmi a videohovormi,“ doplnil Mikas. Ako dodal, osobnú účasť v chrámoch by mala verejnosť zameniť za rozhlasové alebo televízne vysielanie. Ako uzavrel, ide o životy.

Kádrováci s tučnými fasciklami na každého z nás (Ivan Brožík)
Na Slovensku existuje zvláštna kasta nadľudí. Môžu si dovoliť hocičo, môžu hodnotiť všeličo a všelikoho, môžu súdiť a odsudzovať každého, môžu likvidovať, profesijne ničiť, môžu organizovať politické prevraty a určovať, koho je správne voliť a... Čítať ďalej
21 | 12 | 2020 | Ivan Brožík