Vicepremiér Holý po návrate z Británie v karanténe nebol
22 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Priniesol si na COVID pozitívny vicepremiér Štefan Holý nákazu z pobytu vo Veľkej Británii odkiaľ sa vrátil pred deviatimi dňami? Na otázku, či sa nechal po návrate otestovať, neodpovedal.


Vicepremiér Štefan Holý lieta do Veľkej Británie za rodinou. Či sa ale hneď po prílete podrobil antigénovým testom, alebo PCR, ale neodpovedal. Práve Veľká Británia ale hlási obrovský problém so zmutovaným koronavírusom, ktorý sa šíri veľmi rýchlo a je aj nebezpečnejší ako ten, ktorý máme u nás. COVID-19 však majú aj ďalší členovia vlády, vrátane premiéra, ale kde sa nakazili sa zatiaľ presne nevie, informuje portál dennikn.sk.
Opatrenia vraj dodržiaval, nakazený ale je

Infikovaných Štefan Holý, vicepremiér pre legislatívu bol, ako sme spomínali, pred ôsmimi dňami vo Veľkej Británii. „Je všeobecne známe, že moja rodina žije vo Veľkej Británii. Ak mi to moje pracovné povinnosti dovoľujú, snažím sa tak ako každý otec rodiny tráviť čas s rodinou,“ odpísal Denníku N Holý. V Británii sa ale v posledných dňoch výrazne rozšírila nová mutácia koronavírusu. Podpredseda vlády sa, podľa jeho slov, zatiaľ cíti dobre a priebeh jeho choroby mu umožňuje pracovať v izolácii. „Tak ako vždy, dodržiaval som maximum z možných pravidiel a opatrení. Keďže sa na príprave a realizácii opatrení osobne podieľam, som si viac ako väčšina obyvateľstva vedomý rizika, ktoré COVID-19 pre zdravie našej spoločnosti predstavuje,“ uviedol Holý, ale na otázku, či si hneď po návrate z Veľkej Británie dal urobiť PCR test neodpovedal, hoci podľa pravidiel platných pred týždňom musel každý, kto prišiel na Slovensko z Veľkej Británie, absolvovať domácu izoláciu a najskôr na piaty deň ísť na PCR test, alebo musel mať pri príchode negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín.

Od včerajšieho dňa sa však pravidlá pre ľudí prichádzajúcich z Veľkej Británie v súvislosti s mutáciou vírusu zmenili. Teraz už každý po príchode z tejto krajiny musí nastúpiť do domácej izolácie a najskôr po piatich dňoch sa môže dať otestovať. Priepustkou teda už nie je test zo zahraničia, keďže niektoré zahraničné testy danú mutáciu odhaliť nedokážu. Slovensko navyše zastavilo aj všetky lety z Británie. Vyhláška hlavného hygienika upravuje aj výnimky – tú majú napríklad europoslanci a ich rodiny. Výnimku majú aj štátni zamestnanci, ale len pri výkone práce, čo nie je Holého prípad, pretože on sám označuje svoje cesty ako súkromné. Denník N sa ho pýtal, či má výnimku z týchto pravidiel, od akého ministerstva či úradu a na základe čoho, ani na jednu z otázok ale vicepremiér neodpovedal.

Koronavírus má aj podpredseda vlády Holý, ministerka Milanová je negatívna
Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina) mal pozitívny test na ochorenie COVID-19. Ostáva v karanténe. TASR to potvrdili z Úradu vlády SR. Členovia vlády absolvovali testovanie po tom, čo mal v piatok (18. 12.) pozitívny test... Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | tasr

Po Holom zostali pozitívni aj Remišová a Naď

Ktoré mutácie vírusu u nás cirkulujú, zatiaľ nevieme, keďže sa to systematicky neanalyzuje. PCR test neprečíta celú genetickú informáciu vírusu a genomicky sa sekvenuje len mizivé množstvo pozitívnych vzoriek. Na Slovensku máme zatiaľ osekvenované štyri koronavírusové kmene. Aj hlavný hygienik včera pre TASR povedal, že zatiaľ nemá informáciu o tom, že by virologický ústav SAV na Slovensku zaznamenal nejakú novú mutáciu. Holý však tvrdí, že o svojich súkromných cestách informuje kolegov v práci a aj kolegov z vlády, s ktorými úzko spolupracuje, vrátane premiéra Igora Matoviča.

Minister obrany Jaroslav Naď, ktorý mal tiež pozitívny test na COVID-19 cez hovorkyňu odkázal, že „nemá prehľad o zahraničných cestách svojich kolegov a momentálne sa sústredí na svoje zotavenie“. Ak sa Holý vrátil pred ôsmimi dňami, bolo to tesne pred pondelkovým zasadnutím vlády. Tá zasadala potom aj v stredu, no a v piatok oznámili premiér aj ministri Remišová a Naď, že majú pozitívne výsledky testu. Holý však tvrdí, že jeho najbližší kolegovia, s ktorými trávi v práci dlhé hodiny, neprejavujú žiadne známky ochorenia a negatívne majú aj PCR testy. „Preto zanechajme, prosím, tieto špekulácie. Navyše, netuším, rovnako ako ktokoľvek iný, ktorou mutáciou vírusu COVID-19 som sa nakazil,“ odpovedal Holý.

S koronavírusom už leží doma aj minister obrany Naď. V karanténe je aj prezidentka
Pandémia koronavírusu pomaly paralyzuje aj slovenskú vládu. Po premiérovi je doma s COVID-19 už aj minister obrany či ministerka pre investície Veronika Remišová. Preventívne zostal doma nielen šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí, ale aj... Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Nový vírus z Británie sa šíri ľahšie a rýchlejšie

Vicepremiér tvrdí, že on a aj jeho tím na úrade vlády dodržiavajú opatrenia a protiepidemické pravidlá aj nad rámec odporúčaní, od pravidelného testovania sa cez nosenie rúšok, dezinfekciu rúk až po dodržiavanie odstupov. Nová mutácia koronavírusu však podľa britského ministerstva zdravotníctva preukazuje „výrazný nárast schopnosti prenosu v porovnaní s inými variantmi“, a teda sa šíri podľa nich rýchlejšie o 71 %. Prvé výskumy britských lekárov naznačujú, že hodnotu reprodukčného čísla zvyšuje nad rámec súčasného o 0,39 až 0,93. Reprodukčné číslo SARS-CoV-2 sa bez opatrení pohybuje na úrovni 2,87, čo je výrazne viac ako 1,3 u bežnej chrípky. Toto číslo hovorí, koľko ľudí v priemere infikuje jeden človek.

Variant vírusu z Veľkej Británie by sa mohol medzi ľuďmi šíriť rýchlejšie aj podľa hlavného hygienika Jána Mikasa. „Existujú predbežné náznaky, že by sa variant z Veľkej Británie mohol ľahšie šíriť medzi ľuďmi. Zatiaľ nie sú dôkazy o zmenách v závažnosti ochorenia, protilátkovej odpovedi alebo účinnosti vakcíny,“ povedal Mikas, podľa ktorého Svetová zdravotnícka organizácia odporúča, aby sa uskutočnili ďalšie virologické štúdie zamerané na pochopenie špecifických mutácií opísaných vo Veľkej Británii. „Pri novej mutácii vírusu sa môže znížiť účinnosť diagnostických testov,“ pridáva Mikas, a aj preto Úrad verejného zdravotníctva každému po príchode z Británie nariadil, aby bol päť dní v karanténe. Negatívny PCR test teda nestačí, dodáva na záver portál dennikn.sk.

Nová mutácia koronavírus na Ostrovoch vystrašila aj Slovensko. Zavádzame prísne opatrenia
Blížia sa Vianoce a s nimi zrejme aj zvýšený počet návratov Slovákov zo zahraničia. Tí, ktorí pricestujú za rodinami z Veľkej Británie ho však budú mať sťažený. Dôvodom je infekčnejšia mutácia koronavírusu. Čítať ďalej
21 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.