Haščákovi hrozí až dvadsaťročná basa, teraz čaká, či ho pošlú do väzby
02 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Kaliňák sa mal snažiť vyšetrovateľom naznačiť, že obviniť SIS-kára Arpáša nie je dobrý nápad. I toto bude zrejme polícia preverovať. Teraz však zatkli aj Arpášovu manželku a do väzby po včerajšej policajnej akcii možno pôjde i Haščák.


Včerajšia policajná akcia veru opäť priniesla poriadny prievan v policajných kruhoch. Zadržaný finančník Jaroslav Haščák strávil noc v policajnej cele a dnes sa a vzdal sa všetkých riadiacich pozícií v Pente, kde teda už nie je výkonným riaditeľom, informuje o tom portál dennikn.sk
Haščáka delí od väzby necelých 48 hodín

Na Haščáka podal podľa informácií Denníka N prokurátor návrh na vzatie do väzby pre obvinenie z legalizácie príjmu z trestnej činnosti a z podplácania. Keďže tieto trestné činy mal spáchať vo veľkom rozsahu a hrozí mu až 20 rokov za mrežami. Dôvodmi na väzbu majú byť možný útek, ovplyvňovanie svedkov a marenie vyšetrovania alebo pokračovanie v trestnej činnosti. Špecializovaný trestný súd v Pezinku o tom bude rozhodovať najskôr v piatok. Prokurátor musí návrh podať do štvrtka poobedia, teda do 48 hodín od zadržania Haščáka. „Jaroslav Haščák, spolumajiteľ investičnej skupiny Penta, odmieta obvinenia, ktoré boli voči nemu vznesené zo strany príslušného vyšetrovateľa. V spolupráci so svojimi právnymi zástupcami preto použije všetky dostupné právne prostriedky na svoju ochranu,“ uviedla hovorkyňa Penty Lenka Vargová a dodala: „Riadiace pozície po J. Haščákovi v Pente preberá Iain Child, ktorý bude pôsobiť ako riadiaci partner divízie Buy Out, ktorá zodpovedá za všetky investičné projekty Penty s výnimkou Penta Real Estate.“

Jaroslav Haščák sa vzdal všetkých funkcií v Pente!
Včerajšia policajná akcia v sídle finančnej skupiny Penta skončila aj zadržaním jedného z jej spolumajiteľov, ktorý dnes vyvodil voči sebe závery. Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Siskárovi Arpášovi pribudlo vážne obvinenie

Prípad, pre ktorý vyšetrovateľ obvinil Haščáka súvisí s tým, ako sa pred rokmi dostal k zvukovej nahrávke Gorila, ktorá zachytávala jeho konšpiračné stretnutia s politikmi a štátnymi úradníkmi. Vtedy mu ju za úplatok 6 miliónov korún (asi 200-tisíc eur) mal poskytnúť bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Ľubomír Arpáš, ktorého polícia zadržala minulý týždeň v utorok počas akcie Božie Mlyny a v súčasnosti je vo väzbe. Aj on mal byť, spolu s Ľudovítom Makóom a advokátom Františkom Polákom, súčasťou skupiny, ktorá vydierala podnikateľov. Arpášovi teraz pribudlo aj obvinenie zo zneužitia právomocí verejného činiteľa v kauze spojenou s nahrávkou Gorily spolu s Haščákom.

Národná kriminálna agentúra však v stredu okrem Haščáka zatkla a obvinila aj Arpášovu manželku Danu, ktorá je tiež bývalou príslušníčkou Slovenskej informačnej služby. Práve ona mala manželovi pomáhať zlegalizovať úplatok, ktorý podľa obvinenia dostal od Penty za to, že im odovzdal Gorilu. Arpášovci si kvôli tomu založili firmu a začali inkasovať od Penty peniaze, ktoré mali byť akože za poradenstvo, v skutočnosti ale malo ísť iba o fiktívnu transakciu zakrývajúcu úplatok. Aj v prípade Arpášovej bude prokurátor žiadať väzbu.

Haščák skončil na polícii! Obvinili aj exriaditeľa kontrarozviedky SIS a jeho manželku
01 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Po rokoch je korupcia už ťažko dokázateľná

Danu Arpášovú novinári a verejnosť poznajú skôr pod menom agentka Kováčová, pretože tak sa predstavila v roku 2006 na Špecializovanom trestnom súde v korupčnej kauze starostu Rače Pavla Bielika. Arpášová vtedy vyzvedala informácie od vyššieho súdneho úradníka, ktorý to oznámil predsedovi senátu a súd ju následne predvolal svedčiť. Arpáša sa roky snažili obviniť dnes už bývalí šéfovia tímu Gorila Marek Gajdoš a Lukáš Kyselica, ale nedarilo sa im to práve kvôli tomu, že kauzu dozoroval špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Odkedy je vo väzbe, prípad prevzal prokurátor Ondrej Repa.

„Na papieri sa to spravidla tvári, že aj pre Pentu to bol obchod, ktorý mal ekonomické opodstatnenie. Ak chce niekto vo všeobecnosti poskytnúť úplatok, vždy sa pokúsi to urobiť tak, aby to vyzeralo ako bežné obchodné plnenie. Ak by existovali dôkazy, že to tak nie je, dá sa to spochybniť, aj keď to na papieri vyzerá v poriadku. Práve tento dôkaz však pri vyšetrovaní korupcie často absentuje, že to má inú podstatu, ako je na papieri. Toto je jednoducho po šiestich rokoch, ako sa to udialo, ťažké preukázať,“ povedal Gajdoš v minulosti v rozhovore pre Denník N.

Zaklope na dvere NAKA aj Kaliňákovi s Počiatkom?
Policajný Očistec odkryl viacero silných mien. Výsledkom je, že národná kriminálna agentúra zadržala hneď niekoľko vysokopostavených policajných exfunkcionárov. Do nelegálnej činnosti takéhoto rozsahu však mohli byť zapletení aj ďalší vplyvní... Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Natália Sollárová

Chápadlá korupcie boli za Kaliňáka obrovské

Vyšetrovatelia sa práve v súvislosti s Arpášom pokúsili Kováčika obísť. Udialo sa to tak, že keď začali stíhanie vo veci, tak to Kováčikovi neoznámili, ale išli priamo za prezidentom Andrejom Kiskom a požiadali ho aby zbavil mlčanlivosti šéfa SIS Jána Valka. Prezident to aj chcel urobiť, lenže Kováčik to zistil a zrušil začatie trestného stíhania. Gajdošovi potom za takýto postup  vynadal aj policajný prezident Tibor Gašpar. „Volal mi o deviatej večer, zvýšeným hlasom mi hovoril, že za takéto veci boli vyšetrovatelia už stíhaní a čo si to dovoľujem, obchádzať prokurátora. Bola to dosť vyostrená situácia, a tak som kontaktoval ministra Kaliňáka, pretože keď sme s ním ako tím mali prvú poradu v roku 2012 povedal, že ak ktokoľvek z tímu bude mať čokoľvek, môže ísť priamo za ním,“ povedal Gajdoš, ktorému teda ani Kaliňák nepomohol.

Keď sa raz Gajdoš s Kaliňákom stretol u Gašpara v kancelárii, tak mu minister vnútra naznačoval, že stíhanie Arpáša môže byť problém. „Opýtal sa ma, ako je to s tým stíhaním, lebo SIS to môže v očiach zahraničných partnerov poškodiť. Vysvetlil som mu, že z Gorily jednoznačne vyplýva podozrenie z konkrétneho trestného činu, ktoré si ako vedúci tímu nemôžem dovoliť ignorovať.“ Kaliňák síce ponúkol Gajdošovi odmeny pre členov tímu, ale nikdy ich potom nepodpísal. Už vtedy sa ukázalo, aká obrovská je na polícii chobotnica korupcie, ktorá siaha až na najvyššie miesta, teda do vlády. K obvineniu Arpáša preto až doteraz nedošlo, hoci stíhanie vo veci napokon predsa len začali.

Kaliňák: Neverím, že Gašpar vzal úplatok, nesedí mi ani zločinecká skupina!
O akcii Očistec, pri ktorej kukláči pozatýkali bývalých vysokopostavených policajných funkcionárov, sa toho už popísalo veľa, exminister vnútra ale stále neverí, že to nebola objednávka zo strany vlády. Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Po oznámení o zadržaní sa začala policajná akcia

Po včerajšom zadržaní Haščákov jeho advokát Martin Škubla pre TASR uviedol, že ide o „ukážkový príklad flagrantného porušenia či obchádzania Trestného poriadku“ a účelové stíhanie jeho mandanta, keďže Haščáka podľa neho obvinili pre 15 rokov staré skutky. „V tejto veci klient doteraz plne spolupracoval s orgánmi činnými v trestnom konaní. Obvinenie pokladáme aj preto za účelové a neopodstatnené,“ tvrdí Škubla. Jaroslava Haščáka zadržala polícia v utorok poobede po tom ako prišiel po predvolaní na výsluch. Vo veci finančník najskôr vypovedal ako svedok, ale keď chcel odísť tak mu oznámili, že je zadržaný. Vzápätí do budovy Penty v Digital parku vtrhlo komando kukláčov a spravilo tam prehliadku. Takýto postup je podľa Denníka N pri tak veľkej firme, ktorá pri svojej práci využíva i bývalých spravodajských dôstojníkov, bežný.

Šéfom bezpečnosti v Pente bol totiž roky bývalý generál komunistickej Štátnej bezpečnosti Alojz Lorenc. „Toto je v kompetencii polície a nemám dôvod sa k tomu vyjadrovať, prebiehajú úkony,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec. „Práve toto je krok k tomu, aby začali občania Slovenskej republiky veriť v to, že spravodlivosť tu platí pre každého,“ povedal o zatýkaniach šéf rezortu vnútra.

Penta hovorí, že sa bude brániť. Podľa SaS ukáže možno Haščák na Fica
Razia v sídle finančnej skupiny Penta, ale hlavne zadržanie jedného z jej majiteľov prekvapilo najmä tých Slovákov, ktorí neverili, že niekedy dôjde aj na tohto finančníka, ktorý bol spájaný nielen s Marianom Kočnerom, ale predovšetkým s kauzou... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Fico opäť v úlohe veľkého zástancu „našich ľudí“

Do veci, ako v ostatnom čase pravidelne pri zatýkaní „našich ľudí“ sa vlužil aj predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý si Haščáka zastal a povedal, že podľa neho ide znovu o politickú objednávku. „Ten prípad je starý štrnásť rokov, čo hľadali v tej budove počítače? To si myslia, že finančná skupina má počítače staré 14 rokov? Čo to bol za nezmysel tí ozbrojenci? Cirkus Humberto. Tie väzby sú nezákonné a neplnia žiadny účel spravodlivosti. Neželám nikomu, aby išiel do väzby, ani pánovi Haščákovi,“ perlil trojnásobný premiér, ktorý stále akékoľvek pochybenia za jeho vlády tvrdošijne odmieta.

Ficovi prekáža aj to, že prípad dozoruje prokurátor Repa, ktorý dozoruje aj kauzy Dušana Kováčika alebo Tibora Gašpara. Predseda Smeru.SD neustále opakuje, že Repa je synovcom sudcu Juraja Klimenta, ktorý sa podľa neho ako kandidát na generálneho prokurátora stretáva s premiérom Igorom Matovičom. Fico sa tiež konšpirátorsky spýtal, či Matovič nebol na krízovom štábe v utorok preto, lebo rokoval s Klimentom a Repom. „Nechápem, ako jeden docent z policajnej akadémie môže šíriť takéto dokázateľne nepravdivé informácie,“ reagoval na to Kliment s tým, že viac to komentovať netreba. „Mňa vôbec nezaujíma, či pán Haščák dal niekomu peniaze, aby si ten spis kúpil. Mňa zaujíma, koľko ukradli pri predaji Slovenských elektrární,“ vyhlásil tiež Fico s odkazom na predchádzajúcu Dzurindovu vládu.

Očistec: Prokurátor Špirko ukazuje prstom na Kaliňáka s Počiatkom
Vedenie polície je obvinené z organizovanej trestnej činnosti. Ako zločinecká skupina na najvyšších postoch v polícii robila podľa obvinení špinavú nadprácu aj v záujme ministra Kaliňáka. Ako to všetko prebiehalo píše portál... Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič

Haščáka priviedli do sídla firmy bez pút na rukách

Viacerí si všimli, že Haščák nemal na rukách putá v čase, keď ho z policajného prezídia priviezli do sídla Penty, aby bol prítomný pri prehliadke. Polícia to vysvetľuje tak, že spolumajiteľa Penty predvádzali z policajnej budovy do sídla jeho firmy z bezpečného prostredia po úkonoch v kancelárii vyšetrovateľa za prísnych bezpečnostných opatrení a navyše nehrozilo, že by mal pri sebe nebezpečné predmety, ktorými by mohol ohroziť nielen svoj život alebo zdravie, ale aj policajtov.

Policajné Prezídium okrem toho spresnilo, že celú akciu zabezpečovali policajti útvaru osobitného určenia, ktorí dávali záruku, že Haščák nebude mať pri sebe, ako už bolo spomenuté, žiadne nebezpečné predmety, ani sa nepokúsi o útek. „Preto sa vyšetrovateľ rozhodol, že použitie pút za týchto podmienok nie je potrebné,“ konštatovalo Prezídium. Vo veci naďalej prebiehajú procesné úkony, preto polícia nebude poskytovať bližšie informácie, uvádza na záver portál dennikn.sk.

Matovič pozýva Haščáka do ringu a odkazuje: Na vašom mieste by som sa zbalil a odišiel zo Slovenska!
Vláda v stredu na rokovaní rozhodla, že dofinancuje Všeobecnú zdravotnú poisťovňu sumou 100 miliónov eur. Premiér Matovič obhajuje tento krok tým, že nedovolí, aby štátna poisťovňa bola „hus na šklbanie“. Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.