Haščák skončil na polícii! Obvinili aj exriaditeľa kontrarozviedky SIS a jeho manželku
01 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.
Policajná razia v sídle Penty má (ne)očakavánú dohru. Ozbrojení kukláči zadržali Jaroslava Haščáka a vyšetrovateľ ho už obvinil z dvoch trestných činov. Či po výsluchu skončí aj za mrežami je zatiaľ nejasné. Spolu s ním ale obvinili aj ďalšie osoby.Popoludňajšia policajná akcia má zatiaľ okrem Haščáka aj ďalších zadržaných a obvinených, pretože vyšetrovateľ obvinil aj bývalého SIS-kára Ľubomíra Arpáša a jeho manželku. Obaja mali s firmou pod kontrolou Jaroslava Haščáka uzavrieť zmluvu na fiktívne poradenské služby za 194-tisíc eur, no skutočnosti išlo podľa polície o odmenu za predaj nahrávky Gorila, informuje portál aktuality.sk.
Okrem najvplyvnejšieho oligarchu vyšetrovateľ obvinil aj ďalšie dve osoby

Policajní kukláči po zadržaní priviedli jedného z najvplyvnejších slovenských oligarchov Jaroslava Haščák do sídla finančnej skupiny Penta v bratislavskom Digital Parku, kde vykonávali prehliadku a odkiaľ si odniesli aj niekoľko vecí. Haščák bol následne predvolaný na výsluch do budovy policajného prezídia na Račianskej ulici, kde ho vyšetrovateľ obvinil z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Polícia v sídle Penty hľadá dokumenty, ktoré súvisia s kauzou Gorila.



Vyšetrovateľ zrejme navrhne, aby bol Jaroslav Haščák stíhaný vo väzbe. Spolu s Haščákom vyšetrovateľ obvinil aj bývalého riaditeľa kontrarozviedky SIS Ľubomíra Arpáša a jeho manželku Danu, ktorá v minulosti tiež pracovala pre tajnú službu. Obaja sú, podobne ako Haščák, stíhaní pre podozrenie z korupcie a prania špinavých peňazí. Arpáša, ktorý je už vo väzbe aj pre inú trestnú činnosť, obvinila polícia aj zo zneužívania právomocí verejného činiteľa.

Tajné stretnutie: Čo riešili Kollár s Haščákom v hoteli poslanca za Sme rodina?
Predseda parlamentu Boris Kollár sa dnes popoludní tajne stretol s Jaroslavom Haščákom v hoteli, ktorý patrí poslancovi za Sme rodina Martinovi Borguľovi. Ich stretnutie exkluzívne zaznamenali topky.sk. Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Nahrávku Gorila zobchodoval s Haščákom bývalý riaditeľ kontrarozviedky SIS

Ľubomír Arpáš mal podľa vyšetrovateľov vyniesť po odchode z SIS nahrávky z odpočúvania konšpiračného bytu Penty na Vazovovej ulici v Bratislave a následne ich mal predať Haščákovi. Formálne to malo celé prebehnúť tak, že Arpáš a jeho manželka Dana založili v septembri 2006 spoločnosť Identita, tá vzápätí uzatvorila zmluvu s firmou Barkont, ktorá bola pod kontrolou Haščáka. Podľa polície mal firme Arpáš od októbra 2006 do marca 2008 dodávať fiktívne analýzy a poradenské služby. Pentácka firma mu za to poslala v pätnástich splátkach takmer šesť miliónov slovenských korún (vyše 194-tisíc eur).

O tom, že Arpáš mal s Haščákom zobchodovať nahrávku Gorila, sa píše aj v analytickom spise SIS s rovnakým názvom, ktorý niekto v roku 2011 zavesil na internet. Celá prípad vyšetroval už tím Gorila pod vedením Mareka Gajdoša. No pre obštrukcie dozorujúceho prokurátora Dušana Kováčika nikoho neobvinili. Šéf vyšetrovateľov Gorily Gajdoš odišiel neskôr do civilu.

„Stiahni sa z biznisu!“, radil Haščák Kočnerovi
Komunikáciu medzi šéfom investičnej skupiny Penta Jaroslavom Haščákom a obvineným Kočnerom zverejnil denník SME. Čítať ďalej
14 | 02 | 2020 | redakcia

Bývalý "kontráš" v SIS odmietol, že by s Haščákom išlo len o fiktívny kontrakt

S dozorujúcim, a neskôr špeciálnym, prokurátorom Kováčikom mal problémy aj Lukáš Kyselica, ktorý nastúpil na Gajdošove miesto. Kováčik mu totiž odmietol vydať originál zvukového záznamu Gorila. Dnes, po odchode Kyselicu, vedie vyšetrovací tím Martina Babacsová. Kauzu možného predaja nahrávky Gorila cez fingovanú zmluvu medzi Arpášovou firmou a spoločnosťou Penty otvorili už v roku 2015 ako prvé Aktuality.sk, pre ktoré Arpáš vtedy potvrdil, že s ponukou na spoluprácu ho oslovil priamo Haščák.

„Podmienky sa však nastavili tak, že komunikácia prebiehala cez generála Lorenca. Jemu som aj odovzdával informácie a analýzy,“ uviedol bývalý SIS-kár, ktorý ale odmietol, že by išlo o fiktívny kontrakt, ktoré mali zakryť predaj nahrávky Gorila. „Väčšinou sa to týkalo zdravotníctva. Analyzovali sme trh, konkurenčné prostredie, poskytovali poradenstvo a podobne,“ snažil sa vysvetliť Arpáš spoluprácu s Haščákom. „Nespomínam si, či to bolo šesť miliónov, nemám to spočítané. Ale išlo o činnosť, ktorá bola reálna. Bola to odmena za naše služby, odpovedal na otázku Aktuality.sk, či za to zinkasoval šesť miliónov korún.

Trnku a Haščáka mali vypočúvať v súvislosti s nahrávkou Gorila
Bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku vypočúvali vyšetrovatelia NAKA. Čítať ďalej
20 | 11 | 2019 | Gabriel Matta

„Odborník“ Arpáš vedel vybrané informácie získavať, spracovať aj vyhodnotiť

Penta sa vtedy vyjadrila, že Arpáša neoslovila ako experta na zdravotníctvo, ale ako „profesionálne školeného odborníka na spravodajskú prácu“. Podľa hovorcu Penty Gabriela Tótha totiž Arpáš vedel získavať, spracovať a vyhodnotiť vybrané informácie. „Mali charakter obchodného tajomstva a slúžili pre potreby Penty,“ vysvetľoval Tóth, no to, koľko zaplatili Arpášovi povedať nechcel. „Odmena bola štandardná za služby, ktoré poskytol Pente prostredníctvom firmy Barkont,“ uviedol na margo ich dohody. Penta odmietla sprístupniť aj analýzy, ktoré pre ňu robil Arpáš.

Finančná skupina zároveň poprela, že ich spolupráca bola len formálna. „Pán Arpáš priamo ani sprostredkovane Pente nikdy žiadne nahrávky neodovzdal,“ vysvetlil hovorca Penty. Spoločnosť Barkont, cez ktorú Penta platila Arpáša, už neexistuje, pretože jej majiteľ Peter Demovič, ktorý sa podľa Gorily staral o konšpiračné byty Penty, previedol svoj podiel na firmu so sídlom na Belize, uvádza v závere portál aktuality.sk.

Fico nevylučuje stretnutia s J.Haščákom. Spájanie SMERu s Gorilou odmieta
Predseda Smeru-SD Robert Fico nevylučuje stretnutia so spolumajiteľom finančnej skupiny Penta Jaroslavom Haščákom. Čítať ďalej
17 | 10 | 2019 | TASR