AKTUALITA: Ďalší prokurátorský koniec: Bystríka Paloviča zbavili pre kontakty s mafiánom funkcie
16 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Minulosť dobehla ďalšieho človeka zo slovenskej justície. Tentokrát ním je Kočnerov kamarát „Bisťo“, teda prokurátor Bystrík Palovič.


Funkcii v justícii sa spreneveril aj bratislavský prokurátor Bystrík Palovič, ktorý musel skončiť pre jeho kontakty s Marianom Kočnerom. Dnes o zbavení jeho funkcie rozhodla v Trenčíne disciplinárna komisia generálnej prokuratúry, ktorej predsedala Silvia Fabová, informuje portál dennikm.sk.
Paloviča, rovnako ako Vaneka, zničila Threema

Prokurátora Bystríka Paloviča, rovnako ako aj bývalého námestníka generálnej prokuratúry Reného Vaneka, zničila Threema. Jeho správy s Kočnerom ukázali, že sa pravidelne stretávali, že mafiánovi vynášal informácie z prokuratúry a že sa Kočner prostredníctvom neho pokúšal podplatiť aj iných prokurátorov. Palovič nepoprel Threemu ani stretávanie sa s Kočnerom, vymyslel si ale krkolomnú obhajobu. S Kočnerom sa stretával, aj si s ním písal, no bolo vraj len preto, lebo mal obavy z toho, že by ho mohli nadriadení zničiť! Komisii totiž hovoril, že Kočner mu na stretnutiach ukazoval správy s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom ešte z čias, keď bol bratislavským krajským prokurátorom, a tiež s námestníkmi generálnej prokuratúry Petrom Šufliarskym a Reném Vanekom.

„Aj som bol účastný jedného telefonátu s jednou z týchto osôb. Videl som, že má tie vzťahy veľmi úzke a veľmi priateľské,“ rozprával na svoju obhajobu Palovič. „Ťažko mi takej osobe povedať na niečo nie, keď ma kontaktovala a niečo odo mňa požadovala, ale samozrejme som mu možno niečo nasľuboval, že niekam pôjdem, ale v živote som nič také neurobil, som ho zavádzal,“ snažil sa vyviniť prokurátor, ktorý pre Kočnera plnil aj viaceré politické objednávky, napríklad keď chcel v minulosti stíhať Daniela Lipšica, alebo tesne pred komunálnymi voľbami nespravodlivo obvinil Lipšicovho bývalého hovorcu Gábora Grendela.

Matovič vyzval Čižnára, aby „odstavil“ prokurátora Paloviča
Predseda opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič vyzýva generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby „odstavil“ z pozície prokurátora Bystríka Paloviča v súvislosti s údajnou komunikáciou s Marianom K. Čižnár má podľa Matoviča k dispozícii tieto... Čítať ďalej
11 | 10 | 2019 | TASR

Výkon funkcie mu pozastavili už pred rokom

„Ľudia si môžu napísať neviem čo v tých mobilných telefónoch, môžu aj klamať, aj nasľubovať kdečo, aj hovoriť okolnosti, ktoré nemusia byť pravdivé, a jednak nie sú verejne prístupné. Toto je len zhoda okolností, že protiprávnym konaním niekto vyniesol z nejakého vyšetrovacieho spisu nejakú informáciu,“ tvrdil na svoju obhajobu dnes už bývalý prokurátor Palovič. Komisia mu to však neuverila a voči jej rozhodnutiu sa odvolal. Rozhodovať tak bude ešte odvolacia komisia. Dovtedy síce Palovič zostáva prokurátorom, má ale pozastavený výkon funkcie.

Disciplinárne podanie na Paloviča podala Krajská prokuratúra a výkon funkcie mu pozastavil ešte pred rokom generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Podľa vedenia prokuratúry sa nemal s Kočnerom vôbec stretávať keď vedel, že ide o kriminálne závadovú osobu obžalovanú z trestného činu.
Kočner familiárne nazýval Paloviča „Bisťo“

Marian Kočner sa podľa návrhu s Palovičom pravidelne stretával v luxusnom bratislavskom hoteli Albrecht, alebo v kaviarni Fellini pri Justičnom paláci. Okrem toho, že mu vynášal informácie z prokuratúry, sa Kočner snažil Paloviča aj ovplyvniť alebo chcel, aby ovplyvnil svojich kolegov, za čo mu ponúkal aj úplatky. „Ahoj, bol si s kolegyňou?“ pýtal sa napríklad Paloviča Kočner. „Nie. Nestihol som. Ale už jej bolo povedané, čo potrebujem a že prídem za ňou osobne. Zajtra to dotiahnem,“ odpovedal prokurátor označený v Kočnerovom mobile ako Bisťo. „Ako zareagovala? Prijme našu pomoc?“ pokračoval Kočner. „Zajtra ráno osobne,“ odpísal prokurátor Palovič.

V ďalších správach mu zase Kočner napísal: „Ako s Čanigom? Bolo by niečo zaujímavé, ak sa s ním dá,“ písal v narážke na námestníka okresného prokurátora v Bratislave I. Zdenka Čanigu. „Som s ním dobre. Ide o tú vec z konca minulého týždňa?“ pýta sa Bisťo. „Hej. Máme tam jednu klientku. Samozrejme nie organizátorku!!! Len si trochu pomohla. Keby sa dalo vyhovieť sťažnosti. Číslo 34 Kornélia Dimičová,“ žiadal od prokurátora Kočner.

Threema opäť prehovorila: Komunikáciu s Kočnerom priznal ďalší prokurátor!
Je to naozaj neuveriteľné, ale cez mobilnú aplikáciu Threema komunikoval s Mariánom Kočnerom ďalší prokurátor. Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Neoprávnene odmietol vyšetrovať viaceré trestné činy

Palovičovi síce polícia v auguste 2019 zabavila mobil, no doteraz nie je z ničoho obvinený. „Znevážil prokuratúru a vyvolal pochybnosti o svojej nezaujatosti,“ vyhlásil Juraj Hudec z Krajskej prokuratúry Bratislava, ktorý disciplinárny návrh predniesol. Zároveň povedal, že sa nepotvrdilo, že by Palovič nejakých prokurátorov naozaj ovplyvnil. Prokurátor Čaniga napríklad povedal, že si na to nepamätá. Prokuratúra vinila Paloviča až zo siedmich deliktov, ktoré zistila po tom, čo urobila previerku jemu pridelených trestných vecí. Okrem stretávania sa s Kočnerom vymenoval Hudec aj ďalšie prípady, kde Palovič neoprávnene odmietol vyšetrovať viaceré trestné činy, alebo porušil ďalšie pravidlá, ako keď nedoručoval rozhodnutia cudzincom v jazyku, ktorému rozumejú.

Prokuratúra tiež zistila, že Palovič vykonal od roku 2017 viac ako 40 neoprávnených lustrácií a maskoval ich tým, že je službukonajúci prokurátor, hoci vtedy službu nemal. Bystríka Paloviča na disciplinárnom pojednávaní zastupoval ako advokát jeho syn Rastislav Palovič, sídliaci v komplexe Bonaparte, teda v budove, ktorú postavil Ladislav Bašternák.

Generálna prokuratúra je totálne skompromitovaná. Kočnerovi ľudia majú stále vplyv
17 | 10 | 2019 | Gabriel Matta

Zo strany Paloviča mohlo dôjsť k spáchaniu trestného činu

Vyšetrovatelia tiež zistili, že Kočner s Bašternákom o Palovičovi komunikoval aj v Threeme, o čom sa píše v policajnej analýze tejto komunikácie. „Kočner tiež komunikoval aj s podnikateľom Ladislavom Bašternákom, s ktorým sa zhodli, že je načase odsťahovať sa zo Slovenskej republiky, pretože má padnúť vláda a Kočnera s Bašternákom majú na rade ako prvých, keď bude Lipšic generálny prokurátor… Na záver uviedli, že sa aj nad Bisťom zmráka, pričom ho má Čižnár odj…ať, teda má nad tým Bisťom pravdepodobne personálnu alebo disciplinárnu právomoc,“ píše sa v spise k vyšetrovaniu vraždy.

Palovič bol do roku 2008 námestníkom Okresnej prokuratúry, potom bol radový prokurátor, od roku 2015 sa venoval výhradne ekonomickej kriminalite a bol jedným zo služobne najstarších prokurátorov na prvom bratislavskom okrese. Disciplinárna komisia si ešte pred rozhodnutím vyžiadala aj stanovisko Etickej komisie prokuratúry, ktorá tiež skonštatovala, že Palovič „jednoznačne porušil pravidlá prokurátorskej etiky“.

Pripomína, že funkcia prokurátora je verejná funkcia spojená s veľkými očakávaniami verejnosti a je ťažko dosiahnuteľné získať stratenú dôveru späť. „Zisťovaním informácií mohol ohroziť aj výkon iných prokurátorov,“ konštatovala aj etická komisia. Disciplinárna komisia odoslala všetky zistenia o Palovičovi aj policajnému prezídiu, pretože sa domnieva, že zo strany Paloviča mohlo dôjsť aj k spáchaniu trestného činu zneužitie právomocí verejného činiteľa, dodáva na záber portál dennik.sk.

AKTUALITA: Grendel zverejnil totožnosť prokurátora, ktorý mal komunikovať s Kočnerom
Poslanec Národnej rady Gábor Grendel zverejnil na svojom Facebooku bližšie informácie o jednom z prokurátorov a sudcov, ktorým dnes NAKA zadržala mobilné telefóny v súvislosti s vyšetrovaním Mariana Kočnera. Čítať ďalej
22 | 08 | 2019 | Peter Bachan