Ak chceme potlačiť Covid, krajiny musia konať spoločne (Devi Sridhar)
02 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Deviho Sridhara (The Guardian)




Iba 10 dní po tom, čo národný lockdown označil za „vrchol absurdity“, oznámil predseda britskej vlády v sobotu večer v Anglicku štvortýždňový lockdown, ktorý sa začne vo štvrtok 5. novembra a potrvá do 2. decembra.


Od ľudí žiada, aby „zostali doma“ a nevychádzali pokiaľ to nie je nevyhnutné, a aby sa nestretávali s ostatnými v interiéroch alebo v súkromí. Budú sa musieť zatvárať aj krčmy, reštaurácie, fitnescentrá a telocvične, zatiaľ čo dôležitý rozdiel od prvého uzamknutia je v tom, že  školy, vysoké školy a univerzity zostanú otvorené pre osobné vzdelávanie.


Aj keď budú tieto nové opatrenia v platnosti, tisíce ľudí v nadchádzajúcich týždňoch zomrú na Covid-19, a to vzhľadom na oneskorenie ochranných opatrení pri prenose. Podľa nedávnej štúdie Imperial College React-1 je týmto vírusom v Anglicku každý deň infikovaných takmer 100 000 ľudí. Súvisiaci prudký nárast prípadov a úmrtí v nemocniciach naznačuje, že bez prísnych opatrení by druhá vlna mohla byť ešte smrteľnejšia ako prvá a mohla by trvať dlhšie.


Máte koronavírus? Znížte riziko nákazy ostatných členov domácnosti
Každý piaty s ochorením COVID-19 v Česku sa nakazil v rodine, vyplýva z dát Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky. V rebríčku miest s najvyššou mierou rizika nákazy sa pred domácnosti dostali už len prípady infekcie chytenej na... Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Timotej Dudka

Možno tí, ktorí predpokladali, že druhá vlna pandémie chrípky v roku 1918 bola poháňaná nudou a únavou, mali skutočne pravdu. Krajina prešla určitou formou blokády od konca marca. Nezamestnanosť rastie a ekonomika sa pomaly dusí. Anglicko sa teraz nachádza v situácii, keď vládnu politici, ktorí by sa mali radšej riadiť verejnou mienkou.


Vývoj v Anglicku nasleduje Európu a ďalšie tri národy Spojeného kráľovstva. FrancúzskoNemecko a Írsko zaviedli prísne obmedzenia s cieľom obmedziť exponenciálny rast prípadov nákazy koronavírusom. Severné ÍrskoWales a Škótsko vstúpili do predčasných lockdownov a snažili sa vyhnúť predchádzajúcim chybám pri zdržiavaní akcie.


Tieto tri národy sú však závislé na vláde Spojeného kráľovstva, pokiaľ ide o finančné balíčky na podporu akýchkoľvek zavedených ekonomických obmedzení, čo obmedzuje ich schopnosť pokračovať v nich aj po skončení schémy dovolenky, ktorá sa teraz predlžuje o mesiac.


Rakúská vláda za straty z lockdownu odškodní reštaurácie aj hotely
Počet prípadov nového koronavírusu výrazne rastie aj v Rakúsku, vláda po druhýkrát zavádza lockdown. Dôvodom sú obavy z vyčerpania nemocničných kapacít. Za straty, ktoré to spôsobí, dostanú firmy kompenzácie. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Natália Sollárová

Všetky vlády čelia paradoxu Covid-19, ktorý je bežný vo verejnom zdraví : zabrániť vzniku chorôb a nechať sa obviňovať za uzákonenie opatrení, ktoré zachránili životy, alebo počkať s uzákonením týchto opatrení, a potom byť obvinení z úmrtí, ktorým sa dá vyhnúť. Rozhodnutie vlády Spojeného kráľovstva odložiť národné uzamknutie v nádeji, že by to pre ekonomiku bolo jednoduchšie, sa vzpiera realite - oneskorenie konania viedlo iba k dlhšiemu a tvrdšiemu lockdownu. Akoby bola vláda konfrontovaná s týmto paradoxom a vyčerpaná mesiacmi práce, ktoré pred nami stoja, blízko rezignácie bez jasného plánu alebo stratégie, ako prežiť vo svete Covid-19.


Redaktori rozhlasových relácií zatiaľ argumentujú za imunitu T-buniek (čo je záležitosť vedy a údajov, nie diskusie) a poukazujú na predpokladaný úspech Švédska. Švédsko je však svedkom veľkého nárastu počtu prípadov a žiada svojich obyvateľov, aby sa vyhýbali verejnej doprave, nenavštevovali iné domácnosti a dodržiavali pokyny týkajúce sa dištancovania a umývania rúk.


Je čas prestať bojovať medzi sebou o to, aký vážny je Covid-19, alebo či fungujú testy PCR  a dohodnúť sa na kolektívnych cieľoch, ktoré chce každý - chrániť zdravotnícke služby pre všetkých pacientov, silné hospodárske oživenie, zabezpečiť, aby školy zostali otvorené a minimalizovať choroby a úmrtnosť. Namiesto zamerania sa na nekonečné opakovanie výčitiek, napríklad či sú zrušené Vianoce, by sme mali upriamiť pozornosť na riešenia. Skutočná otázka nie je to, čo chceme, ale ako sa tam dostaneme.


Hillary Clintonová tvrdí, že by zvládla pandémiu lepšie, ale Trump a ruské médiá jej „ukradli“ voľby
Kandidátka na prezidentku z roku 2016 Hillary Clintonová tvrdí, že Trump jej „v podstate ukradol voľby“ štyri roky po jej strate, pričom toto vyhlásenie na sociálnych sieťach vyvolalo množstvo posmeškov, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Marek Molnár

Existuje niekoľko možností pre všetky krajiny. Pokus o udržanie vírusu v spoločnosti na prijateľnej úrovni povedie jednoducho k opakovaným cyklom blokovania a uvoľňovania. Je to z dôvodu infekčnosti tohto vírusu a súvisiacej vysokej miery hospitalizácie pacientov s Covid-19, ktorá zaťažuje zdravotnícke služby, zdravotnícky personál a zdroje a núti vlády k hrubým a reaktívnym tvrdým opatreniam na obmedzenie ďalšieho šírenia a udržania zdravia. Už vidíme začiatok týchto cyklov.


Čo tak zrušiť všetky obmedzenia a nechať vírus rýchlo nekontrolovane prechádzať populáciou? Niekto by to mohol považovať za prijateľný výpočet nákladov a prínosov : „život vrátiť späť do normálu“ pre milióny - najmä mladších a zdravších ľudí - za cenu smrti tisícov. Tento prístup je nielen neetický a nemorálny, ale vedie nás to aj nebezpečnou cestou.


Ak by sa vírus mohol voľne šíriť, zdravotnícke služby by sa pravdepodobne pod tlakom zrútili, čo by viedlo k rozšírenej panike a neistote. Snaha o záchranu ekonomiky zrušením existujúcich obmedzení by sa nakoniec minula účinku. Ekonomiku by to poškodilo ešte viac. Ľudia by sa pravdepodobne obávali následkov účasti na sociálnych a ekonomických aktivitách. Boli by svedkami účinkov koronavírusu na členov ich rodiny, priateľov a susedov a zlyhania zdravotníckych služieb.


„Robia z ľudí bláznov“, tvrdí o korone v Rusku vplyvná moderátorka
Jekaterina Andreevová upozornila, že podľa štatistík v Rusku a USA je celková úmrtnosť pred a počas pandémie prakticky rovnaká. Uviedol portál Lenta.ru. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič

Panel CBI, na ktorom som nedávno sedel, s vedúcimi pracovníkmi niektorých významných spoločností, ako sú Unilever a Alpro, skutočne poznamenal, že strach z vírusu zmenil správanie spotrebiteľov - ekonomické škody na ich podnikoch sú vysoké. Vírus dlho cirkuluje, a preto sa zmenilo spotrebiteľské správanie.


Najlepšou možnosťou pre zdravie ľudí a pre hospodárstvo je uplatniť prístup „maximálneho potlačenia“, čo znamená stlačiť čísla na dostatočne nízku úroveň, aby sa zabránilo opakovanému cyklu uzamykaní. Rozhodujúce je, že to neznamená skutočné uzamknutie, ale stratégiu podobnú stratégii pozorovanej vo východoázijských a tichomorských krajinách - prísnejšie opatrenia na hranici s cieľom zabrániť opätovnému dovozu vírusu, dobré usmernenie pre verejnosť o tom, ako sa vyhnúť preplnenému prostrediu a čo je najdôležitejšie, robustný systém testovania, sledovania a izolácie.


UK bolo v dobrej pozícii koncom júna vzhľadom k nízkej prevalencii, ale nepodarilo sa vytvoriť stratégiu pre udržanie nízkeho počtu a ochrany proti reinfekciách. Spojené kráľovstvo musí uzavrieť partnerstvo so svojimi susedmi v Európe, aby sa dohodlo na spoločnom regionálnom prístupe.


Slovenské testovanie si všíma aj Európa. Inšpirujú sa nami, alebo budeme na smiech?
Naše celoplošné testovanie vďaka premiérovi Matovičovi sledujú aj v Európskej únii. Všímajú si však aj antigénové testy či rozkol medzi vládou a prezidentkou. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Africké krajiny fungovali regionálne dobre, rovnako ako krajiny vo východnej Ázii a Tichomorí. Stratégia spolupráce sa teraz javí ako vzdialená možnosť, ale keďže pred Európou je skutočne tuhá zima, na jar sa môže stať uskutočniteľnejšou. Krajiny si musia uvedomiť, že jediná cesta vpred je spoločná a stratégia eliminácie (zastavenie komunitného prenosu v rámci štátnych hraníc) je pre ich hospodárstva a spoločnosti najlepšou cestou cez túto krízu.


Malé posuny každého z nás môžu mať obrovský kolektívny dopad. Nedištancujeme sa alebo nemáme rúška preto, lebo nám to hovorí vláda, ale preto, že sa staráme o svoje rodiny, priateľov a komunity. Starostlivosť znamená, že sa sústredíme na všetky veci, ktoré môžeme robiť bezpečne a nie na to, čo nedokážeme.


Ako sa krajiny bolestne dozvedeli, je ľahké Covid-19 podceniť. Toto je nebezpečný vírus práve preto, že rozsudok smrti pre jedného človeka nemusí u iného spôsobiť absolútne žiadne príznaky. Celý svet sa kvôli tomu zmenil. Môžeme buď smútiť za minulosťou, alebo sa tešiť na vytváranie nových systémov, obchodných modelov, vzťahov a rutín.


Ste negatívni? Toto môžete robiť od 2. novembra
Včera sa skončilo prvé kolo celoplošného testovania na koronavírus, po ktorom sa ľudia dozvedia, či sú pozitívni alebo negatívni. Čo to ale znamená pre tých, ktorí testom prešli ako pozitívni? Poučenie poskytol webový portál... Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Ako môžeme vytvoriť bezpečnejší a zdravší svet pre všetkých? Ako môžeme urobiť zmeny v našich životoch, aby sme to podporili? A aké vedenie potrebujeme pri nasledujúcej pandémii? Integrita, kompetentnosť, láskavosť, súcit, empatia, vízia a tvrdá práca. Zdá sa, že to sú základné črty vodcov, ktorí si získali dôveru svojich obyvateľov a efektívne prekonali túto krízu svoje krajiny.