Máte koronavírus? Znížte riziko nákazy ostatných členov domácnosti
02 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

Každý piaty s ochorením COVID-19 v Česku sa nakazil v rodine, vyplýva z dát Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky. V rebríčku miest s najvyššou mierou rizika nákazy sa pred domácnosti dostali už len prípady infekcie chytenej na pracoviskách, kde sa od začiatku pandémie do polovice októbra nakazilo vyše 40% všetkých pozitívne testovaných. Návod, ako riziko minimalizovať, priniesli lidovky.cz.





Kým mnoho firiem prechádza počas koronavírusovej pandémie na prácu z domova, čo má napomôcť znížiť počet nákaz na pracoviskách, domácnosti sa aj v dôsledku vládou zavedených opatrení zomkli ešte pevnejšie. Lidovky.cz prinášajú podrobný návod praktických lekárov a Štátneho zdravotného ústavu, ako eliminovať riziko prenosu nákazy na ostatných členov spoločnej domácnosti.

Situáciu v súvislosti s novým koronavírusom bude vláda aj pri plošnom testovaní každý týždeň prehodnocovať, tvrdí Naď
Situáciu v súvislosti s novým koronavírusom bude vláda aj pri plošnom testovaní každý týždeň prehodnocovať. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) to uviedol v diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Pri plošnom testovaní sa chcú vyhnúť tomu, aby... Čítať ďalej
25 | 10 | 2020 | SITA


1. Zostať doma, nevychádzať ani na nákup

Chorý, ale aj ten, kto sa o nakazeného stará, by mal zostať doma. Ak je potreba obstarať nákup potravín či liekov, je namieste požiadať o pomoc inú osobu. Vo väčších mestách si možno nákup objednať telefonicky alebo online. V inštrukciách pre dodanie tovaru musí byť uvedené, že nákup má byť ponechaný vonku pred dverami či na inom podobne vhodnom mieste.

2. Izolovať sa od zvyšku rodiny, často vetrať

Chorý by mal využiť samostatnú izbu, ideálne so samostatným WC a kúpeľňou. Opúšťať izbu by mal len v nevyhnutných prípadoch a striktne len s nasadeným rúškom či respirátorom. V domácnosti je nutné zatvárať dvere.

Pre každého člena domácnosti platia sprísnené hygienické pravidlá a nutnosť používať ochranné pomôcky, ako sú rúška a rukavice. Ak nie je možné vyčleniť v domácnosti samostatnú izbu, lôžka by mali byť umiestnené najmenej meter od seba a izba by mala byť dostatočne vetraná.

Počet obetí bude ešte rásť a ľudia začnú zomierať aj doma, hovorí patológ
Počty mŕtvych na COVID-19 už aj u nás stúpajú a v najbližších dňoch budú zrejme rásť ešte viac. Podľa odborníkov môžeme zmenu k lepšiemu očakávať o niekoľko týždňov. Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


3. Vlastný uterák a starostlivá dezinfekcia kúpeľne a WC

Ak to nejde inak a nakazený zdieľa kúpeľňu či toaletu aj s ostatnými členmi domácnosti, musí ju používať až ako posledný, nevyhnutné je pravidelné čistenie. Človek v domácej izolácii musí mať výhradne svoj uterák, zreteľne odlíšený od tých používaných ostatnými, a vlastné mydlo, ktoré užíva len on sám.

4. Jesť u seba v izbe a vyčleneným príborom

Raňajkovať, desiatovať, obedovať či večerať je nakazeným odporúčané len v onej spomínanej izolovanej izbe. Použité riady a príbory by ideálne mali byť vyčlenené len pre potreby chorého. Je nutné ich umývať buď ručne v horúcej vode s čistiacim prostriedkom, utrieť špeciálne vyčlenenou utierkou, alebo použiť umývačku riadu.

5. Ako zaobchádzať s bielizňou chorého

Bielizeň nakazeného je odporúčané prať pri najvyššej možnej teplote vhodnej pre danú tkaninu, ideálne sú teploty nad 60 °C. Ak je to možné, aj sušenie a žehlenie bielizne je odporúčané na najvyššej možnej teplote vhodnej pre danú tkaninu.

Pri manipulácii so znečistenými materiálmi je nutné používať jednorazové rukavice. Očistiť je nutné všetky povrchy v okolí práčky. Po manipulácii so špinavou bielizňou je potrebné si dôkladne umyť ruky mydlom a teplou vodou. Bielizeň infikovaného by sa nemala dostať do verejnej práčovne.

Využitie pandemickej krízy v ruskom letectve - prestavba lietadiel pre potreby námorníctva
V Ruskej federácii je v hangároch momentálne odstavených najmenej tridsať moderných civilných dopravných Tupolevov TU -204/214. A ruské námorníctvo súrne potrebuje nové a silné hliadkové a protiponorkové stroje. Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


6. Odpady dať do dvojitého vreca a poriadne zaviazať

Všetok odpad od osoby v izolácii vrátane rúšok a vreckoviek by mal byť uložené v plastovom vreci na odpadky, ktoré je po naplnení nutné pevne zaviazať. Plastové vrece by potom malo byť vložené do ďalšieho vreca, znovu zaviazané a až potom vyhodené do kontajnera na odpad.

7. Ako sa dostať do „covid hotela“

Ak má chorý ľahší priebeh choroby a z nejakého dôvodu sa nemôže alebo nechce zdržiavať s ostatnými členmi rodiny v jednej domácnosti, môže využiť služby spoplatneného „covid hotela“. Napríklad v Prahe bol ako prvý tohto druhu otvorený hotel Legerova 9. Základná sadzba za pobyt činí 1000 korún (takmer 35 eur) za noc bez stravy, doobjednať si je možné aj celodennú stravu či donášku jedla z iných reštaurácií. V ponuke je aj možnosť prania bielizne.

V cene je aj donáška liekov či služba lekára na telefóne. Hotel funguje bezkontaktne. Zákazník si izbu zarezervuje online alebo telefonicky, s recepciou následne po celý čas komunikuje bezkontaktne. Izba má silné wi-fi pripojenie a televízor. Hosť nesmie po dobu svojho pobytu opustiť izbu. Po skončení jeho izolácie prejde izba jednodňovou karanténou, počas ktorej sa vydezinfikuje špeciálnym ozónovým prístrojom.

Turecké štátne médium dezinformuje o koronavíruse v Rusku
Turecká štátna televízna a rozhlasová spoločnosť klamala o údajnom nedostatku miest na liečenie pacientov s koronavírusom v Saratovskej oblasti. Uviedol portál Polit.info. Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič


V každom kraji by mali vzniknúť aspoň dva „covid hotely“, jeden pre ľudí v karanténe alebo pre pacientov, ktorí sa vrátia z nemocnice a už nie sú pozitívni, druhý pre pozitívne testovaných, ktorí nevyžadujú lekársku starostlivosť.

8. Čo robiť, keď sa zhoršia príznaky choroby

Ak u nakazeného či u osoby, ktorá sa o nakazeného stará, došlo k zhoršeniu zdravotného stavu, je nutné vyhľadať lekársku pomoc. Ak sa nejedná o núdzovú situáciu, odporúča sa zatelefonovať svojmu praktickému lekárovi či do nemocnice.

Bývanie bez hypotéky. Kto by nechcel? Inšpirujte sa!
25 | 10 | 2020 | Timotej Dudka