Slovenské testovanie si všíma aj Európa. Inšpirujú sa nami, alebo budeme na smiech?
02 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Naše celoplošné testovanie vďaka premiérovi Matovičovi sledujú aj v Európskej únii. Všímajú si však aj antigénové testy či rozkol medzi vládou a prezidentkou.


Slovensko sa ako prvé pustilo do projektu, aký v Európe nemá obdobu. Podľa Igora Matoviča jeho výsledok môže byť inšpiráciou aj pre niektoré iné krajiny. Masové testovanie ale nie je bez rizík, píšu o našom plošnom testovaní niektoré zahraničné médiá, informuje o tom denník SME.
Obmedzujúca citlivosť testov a domáca karanténa

Podľa britského denníka Financial Times bolo Slovensko na jar v zvládaní prvej vlny COVID-19 jednou z najúspešnejších krajín. Druhá vlna ale aj nám priniesla výrazný nárast nových prípadov a veľký tlak na naše finančne podhodnotené nemocnice.

Denník píše, že sa slovenské úrady usilujú dosiahnuť tri veci: prvou je spomaliť šírenie, druhou vyhnúť sa druhému lockdownu a treťou získať lepší pohľad na celkovú situáciu. Niektorí experti ale v článku spochybňujú spoľahlivosť antigénových testov, Julian Peto z Londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny ich vníma ako jediný možný spôsob masového testovania. „Ak väčšina pozitívne testovaných dodrží karanténu, malo by to znížiť výskyt choroby napriek obmedzenej citlivosti antigénových testov,“ uvádza odborník, ktorý plošné testovanie presadzuje aj vo Veľkej Británii.

Celoplošné testovanie: Nevhodné testy, nepripravenosť, neodbornosť, ale aj nátlak na ľudí
Cez víkend čaká na obyvateľov Slovenska najväčšia zdravotnícka akcia v histórii. Mnohí lekári ale varujú, že to z viacerých dôvodov nemusí dopadnúť dobre. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Pochybnosti prezidentky aj nespoľahlivosť testov

Naopak, televízia britská BBC si všíma aj politické napätie, ktoré celonárodné testovanie prinieslo. Prezidentka Zuzana Čaputová podľa nej vyjadrila pochybnosti o realizácii celého plánu pre nedostatok zdravotníkov a podmienky zákazu vychádzania bez testu nazvala „rozdeľujúcimi spoločnosť“.

Francúzska agentúra AFP uvádza že Slovensko je najväčšou krajinou, ktorá pristúpila k takémuto masovému testovaniu. Zatiaľ ho vykonali len v niektorých menších európskych krajinách ako Luxembursko či Monako, a tiež vo viacerých čínskych mestách. Nie všetci sú však podľa agentúry AFP testovaniu naklonení. „Vláda a premiér ohrozujú ľudí,“ vyjadril sa pre AFP Radovan Babinčák z Bratislavy.

Agentúra Reuters uvádza ako najčastejšiu výhradu kritikov finančnú a logistickú náročnosť celoplošného testovanie a tiež nespoľahlivosť testov.

Celoplošné testovanie musí prebehnúť bez toho, aby bolo ohrozené zdravie občanov, tvrdí prezidentka
Celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska na koronavírus musí prebehnúť bez toho, aby bolo ohrozené zdravie občanov a taktiež fungovanie nemocníc a poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | SITA

Veľký záujem, ale aj strach z väčšej izolácie

Naopak, denník Guardian si všíma aj to, ako sa na plošné testovanie pozerajú ostatné krajiny EÚ. Šéf Európskej rady Charles Michel si podľa Guardian okrem iného vypočul vysvetlenie Matovičovej stratégie a bude čakať na výsledky tohto slovenského projektu. Podľa agentúry AP môže plošné testovanie slovami premiéra Matoviča zachrániť stovky ľudských životov.

Zahraničné agentúry opisujú tiež rady tvoriace sa v sobotu pred testovacími miestami. Rakúsky denník Kronen Zeitung píše o veľkom záujme, ale zároveň pripomína, že ten pravdepodobne pramení aj zo strachu, že ľudia bez testu budú musieť zostať najbližšie dni vo väčšej izolácii, informuje v závere denník SME.

Vynaložili sme sto miliónov eur na pretestovanie obyvateľov naozaj efektívne?
Celoplošné testovanie na COVID-19 má za sebou prvý deň, po ktorom hlásia jednotlivé regióny, že otestovali niečo viac ako 60 % ľudí. Koľko to bude za celý víkend? Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.