Ruské elektronické zbrane privádzajú Američanov do zúfalstva
26 | 09 | 2020 I Imrich Kovačič

Rusi dokážu dokonca rušiť i signály lietadiel s utajovanými americkými technológiami piatej generácie. Uviedol portál Politexpert.net.


Americká armáda sa podľa čínskeho denníka Sohu nedokáže vyrovnať s ruským komplexom elektronického boja Krasucha-4.


Antiradarové schopnosti ruských systémov sú dobre známe. V decembri minulého roku došlo k znefunkčneniu amerického strategického radarového systému Globus v nórskom meste Vardo. Neďaleko v Barentsovom mori totiž cvičila ruská fregata Admirál Kasatonov. A americký radar sa dostal do zóny systémov elektronického boja nainštalovaných na lodi.


Americká armáda nedávno informovala o ďalšom prípade v Sýrii. Útočný vrtuľník AH-64 Apač letel na podporu amerického pozemného konvoja. Pilot ale nad ním náhle stratil kontrolu. Nakoniec sa mu podarilo so šťastím pristáť v pšeničnom poli.


Americká protitanková raketa Javelin zlyhala rovno pred očami Zelenského
Počas veľkého vojenského cvičenia, na ktorom sa zúčastnil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský, zlyhala protitanková raketa americkej výroby Javelin, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | Marek Molnár

Americký vrtuľník mal okrem podpory vlastných zároveň zabrániť hliadkovaniu ruských jednotiek. Vďaka poškodeniu elektronických súčiastok AH-64 však došlo k mimoriadnej udalosti. Američania sú presvedčení, že za to môžu dovtedy neznáme ruské systémy elektronického boja.



Systémy Krasucha-4

Rusko totiž v lete nasadilo do prevádzky systémy Krasucha-4. Začalo svoje základne ochraňovať systémami elektronického boja a protivzdušnej obrany.


Nebolo to prvýkrát, čo ruské systémy elektronického boja spôsobili americkému letectvu problémy. Strata kontroly nad lietadlami a vrtuľníkmi je už na oblohe nad Sýriou pre nich bežná. Americkí a izraelskí piloti sa sťažovali na chybné signály GPS. Rušenie zaznamenali dokonca i lietadlá s tajnými technológiami piatej generácie F-22 a F-35. Piloti preto museli prejsť na záložný navigačný systém bez satelitných signálov.


Čím Rusi vystrašili francúzsku rozviedku v Čiernom mori?
Armády USA i NATO sa márne snažia odkryť „elektronickú perinu“, ktorá pokrýva „krymskú pevnosť“. Uviedol portál Life.ru. Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič

Washington je presvedčený, že Krasucha-4 je ozaj silný prostriedok. Podľa Američanov môže mať nepredvídateľné vedľajšie účinky. Aj na ruské letectvo. Napriek špekuláciám USA s ňou však ruské lietadlá problémy nemajú.



Schopnosti systémov elektronického boja

Už dávnejšie Moskva niekoľkokrát varovala Washington pred schopnosťami systémov elektronického boja. Sú schopné úplne znefunkčniť všetky elektronické zariadenia v amerických lietadlách. Potvrdením varovaní bola podľa šéfa špeciálnych operácií Raymonda Thomasa skúsenosť s najradikálnejším systémom elektronického boja na svete, ktorému čelili v Sýrii v roku 2018.


Ruskí rádiotechnici používajú inovatívne technológie na riešenie problému straty energie v bojových operáciách na veľké vzdialenosti. Najnovšie systémy elektronického boja vytvárajú takzvané „intelektuálne rušenie“. Testujú elektronické systémy na potlačenie. Potom vyšlú protismerný signál, ktorý sa navrství na vlny nepriateľa a vytvorí nové spektrum signálov. Komplex umožňuje aj priame napadnutie elektroniky protivníka. Za určitých podmienok je dokonca možné tranzistor i zničiť.


Amerike farebná revolúcia nehrozí! Nemajú americké veľvyslanectvo, žartoval Lavrov
Ruský minister zahraničných vecí zároveň podotkol, že v každom vtipe je i kúsok pravdy. Uviedol portál Tsargrad.tv. Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič