Ruské drony majú byť čoskoro ako UFO
30 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič

Podľa ruského vojenského velenia je len otázkou času, kedy budú bezpilotné prostriedky vylietavať z oceánu, pokračovať do Vesmíru a potom sa vrátia bez problémov do prostredia Zeme.Uviedol portál Tvzvezda.ru.


Medzinárodné vojensko-technické fórum Armáda 2020 sa stalo skutočnou arénou pre prezentáciu najmodernejších modelov ruských zbraní a pokročilých systémov.


Tento rok osobitnú pozornosť venuje robotike a bezpilotným systémom. Dnes sú už aktívne vo všetkých prostrediach. Od hlbokých morí až po Vesmír. Vo vysielaní programu „Medzitým“ to uviedol Rustem Klupov, predstaviteľ Hlavného vojensko-politického veliteľstva Ozbrojených síl Ruskej Federácie.


„Máme pozemné bezpilotné lietadlá, vzdušné a vesmírne, podvodné a aj tie, ktoré operujú nad hladinami. Je to budúcnosť nielen Ruska, ale celého ľudstva. Človek sa priblížil k takým technologickým možnostiam, vďaka ktorým dokáže zostrojiť bezpilotné zariadenia. Ak sa pozrieme do budúcnosti, je len otázkou času, kedy dôjde k spojeniu dronov s umelou inteligenciou,“ tvrdí Klupov.


Je presvedčený, že práve také systémy zohrajú v blízkej budúcnosti kľúčovú úlohu na medzinárodnej scéne.


Rusko predstavilo prístroj na detekciu Covid-19 a iných patogénov vo vzduchu (VIDEO)
Rusko predstavilo zariadenie, o ktorom sa uvádza, že je schopné detegovať a analyzovať vzdušné patogény, ako sú baktérie, toxíny a vírusy - vrátane Covid-19. Upozorní na potenciálne nebezpečenstvo v priebehu niekoľkých sekúnd a potom presne určí... Čítať ďalej
29 | 08 | 2020 | Marek Molnár

„Ako šéf spravodajstva pre pozemné sily som stál v čele vývoja vojenského dronu. Bol som vedúcim skupiny, ktorá pripravovala koncepciu používania bezpilotných vzdušných prostriedkov v rámci prieskumu. Moja skúsenosť s používaním dronov bola veľmi dobrá,“ objasnil predstaviteľ ruského hlavného vojensko-politického veliteľstva.


Podľa Klupova vývoj smeruje k tomu, že bezpilotné zariadenia budú čoraz viac multifunkčné. Už teraz sú podľa neho v mnohých ohľadoch úžasné. A pokrok ďalej napreduje.


„S najväčšou pravdepodobnosťou sa buď my alebo naši potomkovia dožijeme dňa, keď budú bezpilotné vzdušné prostriedky pripomínať to, čo dnes nazývame UFO. Budú vylietavať z vody a pokračovať do Vesmíru a potom znova naspäť. Budú pracovať vo všetkých sférach. Už teraz to potvrdzujú drony a roboty, ktoré fungujú na Marse,“ uzavrel Klupov.


Prirodzene, s vývojom bezpilotných zariadení ide ruka v ruke i zdokonaľovanie obrany proti nim. Skutočnou senzáciou fóra Armáda 2020 bola ukážka mobilného laserového komplexu na boj s dronmi. Dokáže drony nielen „oslepiť“, ale už i fyzicky zničiť.


Ukrajinská stíhačka Su-27 "nechtiac zložila" dopravnú značku uprostred diaľnice
Vojenské bojové lietadlo sa takmer zrútilo pri nácviku pristátia na diaľnici. Našťastie sa však fyzicky zrútila iba dopravná značka. Čítať ďalej
29 | 08 | 2020 | Ivan Brožík