Zamestnancov v rámci pracovných benefitov viac zaujíma zdravie, ekonomická stabilita a istota práce
19 | 07 | 2020 I SITA

Medzi benefity o ktoré majú uchádzači najväčší záujem, patrí flexibilná pracovná doba spolu s prémiami alebo inými firemnými bonusmi, päť a viac týždňov dovolenky a v prípade robotníckych pozícií aj stravné lístky.


Zamestnanci i uchádzači o prácu zmenili v tomto roku svoje priority a aktuálne na prvé miesto dostali obavy o zdravie, ekonomickú stabilitu a istotu práce. V porovnaní s obdobím pred pandémiou teraz zamestnanci viac vyžadujú benefity, ktoré umožňujú ochrániť alebo upevniť ich zdravie. Vyplýva to z prieskumu zamestnaneckých preferencií, ktorý vo februári a júni tohto roka uskutočnila personálna agentúra Grafton Recruitment.

Medzi benefity o ktoré majú uchádzači najväčší záujem, patrí flexibilná pracovná doba spolu s prémiami alebo inými firemnými bonusmi, päť a viac týždňov dovolenky a v prípade robotníckych pozícií aj stravné lístky.

Nový malvér dokáže ukradnúť heslá a informácie o kartách z viac ako 300 rôznych aplikácií pre Android
Analytici objavili nový kmeň škodlivého softvéru, ktorý sa pred užívateľmi systému Android skrýva a predstiera sa ako aktualizácia od Google, pričom ide o ďalší príklad zvýšenej hackerskej aktivity počas pandémie, informuje portál... Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | Marek Molnár


„Koronakríza priniesla turbulentné zmeny pre všetkých. V priebehu niekoľkých týždňov zamestnanci úplne zmenili svoje priority a očakávania. Ak im budú chcieť personalisti vyhovieť, musia od základu prepracovať niekedy aj roky budovaný systém benefitov. Často je totiž vidieť pomerne veľký rozdiel medzi tým, čo firmy poskytujú a o čo majú zamestnanci skutočný záujem,“ uviedol riaditeľ Grafton Recruitment Miroslav Garaj.

Prieskum pritom potvrdil rastúcu snahu zamestnancov chrániť svoje zdravie. „Prieskum sme realizovali v dvoch vlnách, pred vypuknutím pandémie a po ukončení núdzového stavu. Pri porovnaní výsledkov bolo zrejmé, že v júni respondentov oveľa viac priťahovali benefity, ktoré súvisia so starostlivosťou a ochranou zdravia,“ priblížil Garaj s tým, že najväčší nárast záujmu je aj o prácu z domu, zdravotné voľno, nadštandardnú zdravotnú starostlivosť a služobné autá.

Svetové ceny potravín v júni prvýkrát v tomto roku rástli
Index cien potravín FAO dosiahol v júni 2020 v priemere 93,2 bodu, čo predstavuje zvýšenie o 2,4 % oproti máju. Ide tak o prvé medzimesačné zvýšenie hodnoty od začiatku roka. Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | SITA


Pandémia ovplyvnila aj názor zamestnávateľov na prácu z domu bola. Homeoffice bol už predtým vyhľadávaný benefit, no nie každá firma ho v dostatočnej miere aj ponúkala. V čase pandémie si zamestnávatelia preverili, že funguje, a to sa odrazilo aj v zmene prístupu.

"Kým v marci sa na nedostatok práce z domu sťažovalo zo všetkých oslovených v prieskume až 40 % pracovníkov v administratíve, teraz je to len 27 %. Homeoffice pred koronou aspoň čiastočne využívalo 52 % pracovníkov v nevýrobnej sfére, v júni to už bolo 70 % oslovených. V IT firmách ide dokonca ešte o vyšší podiel," informuje personálna agentúra.

Koronakríza spôsobila aj vyššiu mieru poskytovania tzv. sick days (zdravotného voľna). V marci túto možnosť ponúkalo 57 % zamestnávateľov v administratíve, dnes to je až 65 %.

AKTUALIZOVANÉ: Motoristi v okolí Bratislavy môžu od nedele využívať úseky R7 a D4 v dĺžke 30 kilometrov
Motoristi v okolí Bratislavy môžu od nedele 19. júla využívať úseky rýchlostnej cesty R7 na trase Ketelec - Dunajská Lužná - Šamorín - Holice a časť úseku diaľnice D4 Ketelec - Rovinka v celkovej dĺžke takmer 30 kilometrov. Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | SITA


So zdravím súvisí aj ďalší benefit, o ktorý v porovnaní s dobou pred koronou stúpol záujem. Ide o nadštandardnú zdravotnú starostlivosť. Predtým ju ponúkali väčšinou zamestnávatelia v nevýrobnej sfére, teraz však o ňu rastie záujem aj medzi robotníkmi. Záujem o tento benefit má 65 % respondentov, no len 18 % z nich ho od zamestnávateľa aj dostane.

Personálna agentúra Grafton Slovakia vznikla v roku 2004 a v súčastnosti pôsobí v Bratislave, Nitre, Košiciach, Prešove a Žiline. Je súčasťou Gi Group. Svojim lokálnym aj medzinárodným klientom, ako i uchádzačom o prácu ponúka služby v oblasti náboru, dočasného pridelenia zamestnancov a talent manažmentu či rôznorodých HR riešení. Pripravuje tiež na mieru riešenia outsourcingu alebo kompletné zaistenie servisu náboru riadením celého procesu ako hlavný dodávateľ.

Priemerná starobná penzia predstavuje 485 eur, medziročne stúpla o 26 eur
Priemerný starobný dôchodok na Slovensku na konci júna tohto roka predstavoval 485 eur. Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | SITA