Nový malvér dokáže ukradnúť heslá a informácie o kartách z viac ako 300 rôznych aplikácií pre Android
19 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Analytici objavili nový kmeň škodlivého softvéru, ktorý sa pred užívateľmi systému Android skrýva a predstiera sa ako aktualizácia od Google, pričom ide o ďalší príklad zvýšenej hackerskej aktivity počas pandémie, informuje portál RT.


Nový malvér, nazvaný „BlackRock“, objavený v máji bezpečnostnou firmou ThreatFabric, zdieľa spoločný pôvod s trójskym koňom LokiBot. LokiBot, ktorý je už nejaký čas považovaný za "mŕtvy" malvér, infiltruje systémy a zhromažďuje bankové informácie o užívateľovi.

V rovnakom duchu malvér BlackRock, ktorá zdieľa spoločný pôvod zdrojového kódu s LokiBotom a ovplyvňuje zariadenia s Androidom, napadne zariadenia obetí po ich stiahnutí do systému.

Jedným z kľúčových rozlišujúcich faktorov je, že namiesto zacielenia iba na bankové aplikácie, ako je u predchádzajúceho trójskeho koňa, sa BlackRock zameriava na rôzne aplikácie v oblasti sociálnych sietí, komunikácie a zoznamovania.

Čech vyvinul prášok, ktorý zničí chemické bojové látky, i nervové jedy
Sen každého tajného agenta – špeciálny prášok, ktorý likviduje nebezpečné toxické látky. Využitie môže nájsť v armáde a pravdepodobne aj pri ochrane životného prostredia, pretože by mal tiež umožniť čistenie vody. Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | Natália Sollárová


Predpokladá sa, že zmena cieľa by mohla súvisieť s tým, že s izolovaným svetom kvôli Covid-19 si hackeri všimli nové príležitosti pre nekalú činnosť.

"Zdá sa, že aktéri za BlackRockom sa snažia zneužiť rast v online socializácii, ktorý sa v posledných mesiacoch v dôsledku pandémie rýchlo zvýšil," uvádza sa v správe od bezpečnostnej firmy ThreatFabric.

Malvér funguje prostredníctvom „prekrytí“ falošných okien umiestnených nad legitímnymi aplikáciami, ktoré zhromažďujú údaje o prihlásení a karte.

Teroristické útoky nervovým plynom: Aké je to sa pozerať smrti do tváre?
Teroristické útoky nemusia mať len podobu bombového útoku. Už niekoľkokrát boli použité nervové plany ako je Sarin alebo novičok. Pre server BBC opísal preživší smrtiaceho útoku desivý zážitok. Čítať ďalej
28 | 07 | 2019 | Ján Prokop


Používatelia, ktorí si stiahnu aplikáciu infikovanú BlackRockom, sú požiadaní, aby jej udelili prístup k telefónu, ktorá jej umožňuje automatizovať a vykonávať jej hlavnú činnosť.

Ale to nie je všetko: takýto prístup môže tiež umožniť malware zachytiť správy SMS, kontakty a dokonca sabotovať mobilné antivírusové aplikácie.

BlackRock sa v súčasnosti maskuje ako falošné balíčky aktualizácií od Google ponúkané na webových stránkach tretích strán a ešte stále sa v obchode s aplikáciami Google Play nenachádzajú.

Česi majú najvyšší počet aktívnych prípadov nákazy od začiatku pandémie
Nárast o viac než 100 prípadov za 24 hodín v Čechách zaevidovali už piaty deň po sebe. Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | TASR