Žiaci sa vracajú do škôl, hostia do krčiem. V ČR nastala posledná vlna uvoľňovania
25 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

V Česku sa v pondelok opäť výrazne uvoľňujú opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Do lavíc sa môžu vrátiť žiaci prvého stupňa základných škôl. Otvárajú sa vnútorné priestory reštaurácií a hotely alebo kempy. Môžu sa konať hromadné akcie vo vonkajších alebo vnútorných priestoroch s účasťou najviac 300 osôb. 


Sprístupnené budú vnútorné priestory hradov, zámkov alebo zoologických záhrad, obnoví sa prevádzka kúpalísk a bazénov. Povolia sa opäť návštevy v sociálnych a zdravotníckych zariadeniach, nie všetky nemocnice to ale umožnia.  Taktiež platí miernejší režim pre nosenie rúšok, píše web ČT 24.


V pondelok sa končí povinnosť zakrývať si vonkajšie dýchacie cesty rúškou, respirátorom alebo šatkou. Neznamená to však, že sa ľudia môžu rúšok zbaviť nadobro, zatiaľ ich budú musieť stále používať vo verejnej doprave, na úradoch alebo v obchodoch. Výnimky majú deti na školách alebo niektoré profesie, napríklad ľudia v kanceláriách.


Rúšky by si ľudia mali nasadiť aj vonku, a to v prípade, keď sa budú pohybovať v tesnej blízkosti ďalších osôb, ktoré nepatria do ich rodiny. Česi si povinne zakrývajú nos a ústa od 19. marca, vo vnútorných priestoroch by si mohli dať rúška dolu na konci júna.


Matovičove riadenie štátu cez Facebook je škandál
Vyhlási nakoniec premiér cez sociálnu sieť nejakému štátu vojnu? Čítať ďalej
24 | 05 | 2020 | Aneta Leitmanová

Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje na neustálu nutnosť dodržiavania hygienických pravidiel. „Napriek tomu, že nám pozitívna epidemiologická situácia umožnila sa zase o krok priblížiť životu pred pandémiou koronavírusu, musíme byť stále dôslední a dodržiavať hygienické pravidlá,“ uviedol minister zdravotníctva Adam Vojtěch (ANO).


Do škôl sa vracia iba časť zo zhruba 563-tisíc mladších školákov. Dochádzka je totiž dobrovoľná, záujem o ňu museli rodičia školám nahlásiť do pondelka 18. mája. Niekde sa vráti 85 percent žiakov, inde iba okolo štvrtiny.


Deti v školách rozdelia do skupín maximálne po 15 žiakoch, do konca školského roka sa už nemajú meniť ani stretávať. V triedach deti nebudú musieť nosiť rúšky, pokiaľ si zachovajú rozostupy aspoň 1,5 metra. Na chodbách, toaletách či v šatniach budú rúšky povinné.


Demonštrácie proti izolácii v Nemecku riešila polícia vodnými delami (VIDEO)
Polícia nasadila vodné delá, aby rozohnala dav v nemeckom Hamburgu, ktorý demonštroval proti bezpečnostným izolačným opatreniam, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 05 | 2020 | Marek Molnár

Taktiež v reštauráciách bude nutné počítať s obmedzeniami. Otvorené budú môcť mať od 06:00 do 23:00, mimo túto dobu môžu fungovať výdajné okienka. Hostia aj personál musí mať zakryté ústa a nos, výnimka bude platiť pre ľudí pri stoloch pri konzumácii jedla a nápojov, stoly musia stáť ďalej od seba.


Podľa prezidenta Asociácie hotelov a reštaurácií Václava Stárka sa tak niektoré reštaurácie, najmä vo vnútornej Prahe, neotvoria vôbec, pretože sa im to kvôli úbytku zahraničných aj domácich klientov zatiaľ nevyplatí. Koniec obmedzení sa vzťahuje tiež na prevádzku stravovacích zariadení v nákupných centrách nad 5-tisíc metrov štvorcových.


Úplne otvoriť môžu za prísnych hygienických a bezpečnostných pravidiel tiež tuzemské hotely, penzióny, vonkajšie kempy a ďalšie ubytovacie zariadenia. Zatiaľ však stále chýba zahraničná klientela. Časť tuzemských hotelov, predovšetkým v mestách, preto podľa Václava Stárka zostane zatvorená, väčšíe zariadenia dajú do prevádzky napríklad iba časť kapacity.


Kapacita bude obmedzená taktiež v bazénoch a saunách. Niektoré prevádzky už oznámili, že nestíhajú všetko pripraviť a termín otvorenia odložia. Fungovať nesmú vodopády, divoké rieky, protiprúdy. Dočasne zrušené musia byť tiež saunové ceremoniály, ľadové studňe a kryštalické ochladenie. Pobyt v saune či plávanie budú možné bez rúšky.


"Ak budú majitelia posilňovní blokovať D1, urobím z toho trestný čin" vyhlásil Matovič
Ak budú majitelia fitness centier blokovať v pondelok diaľnicu, predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) predloží návrh zákona, ktorý takéto konanie urobí trestným činom. Ak D1 blokovať nebudú, navrhne ich odškodnenie. Premiér to uviedol v nedeľu... Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Prevádzku môžu v pondelok zahájiť taktiež rozmanité služby, pri ktorých je porušovaná integrita kože. Česi tak budú môcť vyraziť na tetovanie, piercing alebo permanentný mejkap.


Návštevy môžu od pondelka povoliť nemocnice, reálne však príchod návštevníkov umožní iba zhruba každá druhá. Zo 125 nemocníc, ktoré Českej televízii poskytli informácie, povolí návštevy 52 zariadení, čiastočne potom niektoré oddelenia sprístupní ešte ďalších 13 nemocníc, 60 zostane zatvorených. Otvárať oddelenia budú neskôr podľa epidemiologickej situácie.


Podľa ministerstva zdravotníctva je vo väčšine oblastí zdržovanie zbytočné. „Očakával by som, že to bude viac nemocníc, pretože celoštátna epidemiologická situácia je jednoducho dobrá,“ uviedol Vojtěch. „V súčasnosti potrebujeme dostať pacientov do nemocníc, a pokiaľ budeme držať reštriktívne opatrenia, tak aj pacienti sa budú báť chodiť do nemocníc,“ doplnil.


Výnimkou je situácia v Moravsko-sliezskom kraji kvôli ohnisku nákazy covidu-19, ktorá sa objavila v Dole Darkov. Reštrikcie tak v regióne zatiaľ zostávajú. Zákaz návštev vydaný hajtmanom kraja platí pre všetky krajské zdravotnícke a sociálne zariadenia zatiaľ do 30. júna.


Tretia svetová vojna: USA hrozia Číne odvetou za Hong Kong
Poradca pre národnú bezpečnosť Bieleho domu, Robert O'Brien, v nedeľu navrhol odvetné opatrenia proti Číne v relácii „Meet The Press“. Povedal: „Vyzerá to tak, že s čínskym zákonom o národnej bezpečnosti v zásade prevezmú Hong... Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | Mário Martinka

Inde sú od pondelka možné návštevy v domovoch pre seniorov či osoby s postihnutím. S obmedzením sa obnoví aj prevádzka všetkých sociálnych služieb, ale iba pre klientov do 50. rokov. Pre všetkých by potom mala zariadenia sociálnych služieb začať fungovať za mesiac 22. júna.


Od pondelka je zrušené taktiež jedno z posledných obmedzení v doprave, ktoré zakazovalo prevádzku doposiaľ nepovolených taxislužieb. V praxi však o veľkú zmenu nejde, väčšina taxislužieb, vrátane tých alternatívnych, jazdila aj doposiaľ. Na šoférov s riadnou taxikárskou licenciou sa totiž zákaz nevzťahoval.


Popri vnútorných priestoroch hradov a zámkov a ďalších pamiatok, zoologických, botanických a dendrologických záhrad sa pre verejnosť v pondelok otvára tiež 14 jaskynní prevádzkovaných Správou jaskýň ČR.


Od utorka 26. mája chce Česko otvoriť väčšinu hraničných priechodov. Zo stálych kontrol by sa prešlo na námatkové a polícia by pôsobila ďalej od hraníc. Ďalej ale bude platiť povinnosť predložiť pri vstupe do krajiny negatívny test na COVID-19.


Ďalšie uvoľňovanie opatrení, napríklad zvýšenie počtu účastníkov veľkých akcií, je naplánované na pondelok 8. júna. V júni by sa taktiež na základe dohôd s ďalšími krajinami mali ďalej uvoľňovať obmedzenia pri cestovaní do zahraničia.   


Americké domácnosti čelia ničivej vlne bankrotov
USA sú už od začiatku pandémie koronavírusu zasiahnuté bezprecedentnou vlnou nezamestnanosti. Takmer 39 miliónov Američanov podalo nové žiadosti o dávky v nezamestnanosti a miera nezamestnanosti zaznamenala ohromujúcich 14,7%. Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | Mário Martinka