Tretia svetová vojna: USA hrozia Číne odvetou za Hong Kong
25 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Poradca pre národnú bezpečnosť Bieleho domu, Robert O'Brien, v nedeľu navrhol odvetné opatrenia proti Číne v relácii „Meet The Press“. Povedal: „Vyzerá to tak, že s čínskym zákonom o národnej bezpečnosti v zásade prevezmú Hong Kong."


"A ak sa tak stane... a minister zahraničných vecí Pompeo pravdepodobne nebude schopný potvrdiť, že Hong Kong si zachováva vysoký stupeň autonómie... budú uvalené sankcie na Hong Kong aj Čínu." cituje poradcu  express.co.uk.

Vyhlásenie prichádza v čase, keď USA pokračujú v odsudzovaní Čínou
„Toto je koniec Hongkongu“: Čína presadzuje kontroverzné bezpečnostné zákony
Navrhovaná legislatíva by zrušila systém: "Jednej krajiny s dvomi zriadeniami", hovoria kritici. Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | Mário Martinka
ktorý by de facto získal Číne dominantné ovládnutie Hong Kongu. Pompeo v piatok nazval pekingský plán obchádzať hongkonské legislatívne procesy ako „smrteľné zvonenie“ pre autonómiu tohto územia.

Americkí vládni predstavitelia uviedli, že legislatíva by ukončila autonómiu mesta ovládaného Čínou a bola by zlá pre hongkonskú aj čínsku ekonomiku. Podľa nich by to mohlo ohroziť osobitné postavenie územia v právnych predpisoch USA, čo mu pomáha udržať si pozíciu globálneho finančného centra.

O'Brien tiež povedal: „Je ťažké pochopiť, ako by Hong Kong mohol zostať ázijským finančným centrom, ak by sa stalo to, že Čína prevezme toto územie,“ pokračoval tým, že globálne korporácie by nemali dôvod zostať v Hong Kongu. „Jedným z dôvodov, prečo ( korporácie ) prišli do Hongkongu, je skutočnosť, že tam existoval právny štát, systém slobodného podnikania, kapitalistický systém, demokracia a miestne zákonodarné voľby.  "Ak všetky tieto veci zmiznú, nie som si istý, či tam môže zostať finančná komunita." dodal.

USA a Čína sa blížia k "pokraju novej studenej vojny"
Okrem devastácie spôsobenej novým koronavírusom sa v USA šíri aj politický vírus, povedal čínsky minister zahraničných vecí Wang I. Čítať ďalej
24 | 05 | 2020 | TASR


Nový čínsky zákon bol predložený v piatok v deň otvorenia čínskeho národného legislatívneho zasadnutia. Zamedzilo by to odštiepeneckým a „podvratným aktivitám“, ako aj zahraničnému zasahovaniu a „terorizmu“ v Hongkongu, ktorý sa znovu pripojil k pevninskej Číne v roku 1997 na základe takzvanej dohody „jedna krajina, dva systémy“.

Podľa tejto dohody, ktorej platnosť sa skončí v roku 2047, si Hongkong zachoval určitú autonómiu vrátane osobitného zákonodarného a súdneho systému, ako aj niektoré občianske slobody pre svojich obyvateľov.

Podpredseda Národného ľudového kongresu povedal, že prodemokratické protesty v Hongkongu, ktoré sa začali v júni minulého roka, oslabili dohodu, ktorá dáva Hongkongu jeho osobitné postavenie a nová legislatíva by pomohla zabrániť správaniu, ktoré predstavuje potenciálne bezpečnostné hrozby.

„Toto je koniec Hongkongu“: Čína presadzuje kontroverzné bezpečnostné zákony
Navrhovaná legislatíva by zrušila systém: "Jednej krajiny s dvomi zriadeniami", hovoria kritici. Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | Mário Martinka