Demonštrácie proti izolácii v Nemecku riešila polícia vodnými delami (VIDEO)
24 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Polícia nasadila vodné delá, aby rozohnala dav v nemeckom Hamburgu, ktorý demonštroval proti bezpečnostným izolačným opatreniam, informuje portál RT.


Polícia musela zasiahnuť po tom, ako malá skupina asi 120 demonštrantov, z ktorých boli mnohí oblečení v čiernych mikinách, opakovane ignorovala žiadosť polície, aby sa rozptýlili, keďže kapacita demonštrácie už bola prekročená.



Aj keď sa zhromaždenie skončilo bez závažného incidentu, medzi políciou a protestujúcimi prepukol malý rozbroj. Na policajtov jedna osoba z davu vrhla fľašu, uviedla polícia a dodala, že následne dotyčnú osobu zatkli, ale neskôr ju prepustili.



Demonštrácia proti karanténnej izolácii sa uskutočnila aj potom, čo sa organizátori dohodli na obmedzení počtu svojich účastníkov na 750 namiesto plánových 3 500 až 4 000.

Hamburgský správny súd rozhodol, že obmedzí počet tých, ktorí by sa mohli pripojiť k zhromaždeniu, aby polícia mohla ľahšie udržiavať usmernenia týkajúce sa sociálneho odstupu, ktoré boli uložené na zastavenie šírenia Covid-19.



Menej ako 20 minút po oficiálnom zahájení stretnutia, približne o 17:15 miestneho času, už dorazil maximálny povolený počet účastníkov. Polícia uviedla, že musela blokovať príchod ďalších ľudí.

Demonštranti boli od seba vzdialení niekoľko krokov, skandovali slogany a držali transparenty proti izolačným opatreniam, pričom na jednom z nich bolo napísane: „Zastavte koronavírusové šialenstvo! Chceme svoje základné práva!“

Účastníci zhromaždenia odsúdili reakciu vlády na pandémiu. V Nemecku bolo zaznamenaných 177 177 pozitívnych testov na Covid-19, vrátane 8 216 osôb, ktoré v dôsledku tejto choroby zomreli.

Nemci prestávajú kvôli koronavírusu veriť USA, Čína u nich naopak posilňuje
Koronavírusová kríza prehĺbila mieru odcudzenia medzi Nemeckom a USA. Aspoň to vyplýva z prieskumu realizovanom medzi tisíckou nemeckých respondentov. Píše český portál iDens.cz. Čítať ďalej
24 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič