Putin chce postaviť Rusko na nohy štyrmi opatreniami (Gevorg Mirzajan)
13 | 05 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Gevorga Mirzajana (Life.ru)


Ruský prezident chce pomôcť občanom prežiť ekonomické dôsledky koronavírusu a uprednostniť tých, ktorí sa k štátu správajú čestne.


Epidémia v Rusku slabne. Hovorí o tom aj Svetová zdravotnícka organizácia. Skonštatoval to i prezident Vladimír Putin 11. mája. Obdobie nepracovných dní v krajine je ukončené. Svoju úlohu už splnilo a epidémiu spomalilo.


Rusko smeruje k postupnému ukončeniu reštriktívneho režimu. Teraz musíme aktívnejšie uvažovať nielen o tom, ako sa vyrovnať s touto chorobou, ale aj o tom, ako sa vyrovnať s jej následkami. Hlavne hospodárskymi. Zasiahli totiž drvivú väčšinu Rusov.


Preto Putin ohlásil štyri nové iniciatívy v tejto oblasti. Iniciatívy, ktoré nespočívajú v „tlačení peňazí a ich distribúcii všetkým“. Sú nielen cielené, ale aj diferencované. Poskytnú viac pomoci najchudobnejším ľuďom. A tiež podnikateľom, ktorí sa správali čestne voči svojim zamestnancom aj štátu.



Po prvé

Prezident oznámil pokračovanie a rozširovanie priamej finančnej podpory rodinám s deťmi. „Vždy majú dosť starostí a ak rodina stráca obvyklý príjem, je to pre nich veľmi ťažké. Najmä ak jeden z rodičov, a čo ešte horšie, obaja, dočasne prišli o prácu. Bohužiaľ, i tak sa môže stať,“ vysvetlil. Štát preto zaplatí 10 000 rubľov na každé dieťa vo veku od troch do 16 rokov. Nie je potrebné vystávať žiadne rady. Stačí elektronická žiadosť od rodičov alebo opatrovníkov.


Od prvej Putinovej inaugurácie uplynulo 20 rokov
Putin si pred 20 rokmi stanovil za cieľ reformu krajiny. Čítať ďalej
07 | 05 | 2020 | TASR

Pokiaľ ide o rodiny s deťmi mladšími ako tri roky, pre nich už boli prijaté opatrenia. Dostávajú päťtisíc rubľov mesačne na každé dieťa. A tiež tri tisíce mesačne na dieťa dostávajú tí rodičia, ktorí prišli o prácu počas krízy. Vyplácajú sa spätne za apríl. Okrem toho sa zdvojnásobí minimálna výška príspevku na starostlivosť o dieťa. Z 3375 na 6751 rubľov.


Ako poznamenal Putin, v priemere je to 33 000 rubľov na dieťa. „Celkovo s prihliadnutím na súčasné a predchádzajúce rozhodnutia získa takúto podporu 27 miliónov ruských detí. Od dojčiat až po študentov škôl. Myslím si, že práve toto by malo byť prioritou štátu," uviedol ruský prezident.



Po druhé

Boj proti potenciálnej nezamestnanosti. „Našou hlavnou úlohou je minimalizovať riziká ďalšieho rastu nezamestnanosti. Myslieť dopredu. Kvalifikovaný personál a tvorivá energia samotných podnikateľov, sú rozvojovým kapitálom krajiny. Musíme ho zachrániť," vysvetlil prezident.


S Putinovou politikou súhlasí 59 percent Rusov, historicky najmenej
Pokles Putinových preferncií prišiel v čase, keď už Rusko malo viac prípadov osôb nakazených novým koronavírusom než susedná Čína a ruské hospodárstvo trpí obmedzeným predajom ropy. Čítať ďalej
06 | 05 | 2020 | TASR

Áno, štát o tom premýšľal aj predtým. Napríklad, vyplácal priamu bezplatnú pomoc vo výške jednej minimálnej mzdy na zamestnanca. Ale teraz hovoríme o dlhodobej podpore. Úrady majú v úmysle pomôcť podnikom v postihnutých odvetviach vyplácať mzdy zamestnancom.


Spoločnosti dostanú cielenú zvýhodnenú pôžičku vo výške 2 % na platy. Lehota splatnosti je apríl 2021. Ale je podmienená. Ak si spoločnosť v priebehu nasledujúceho roka udrží zamestnanosť na úrovni 90 %, štát celú splátku a výšku úrokovej sadzby splatí. Ak zamestnanosť zostane na úrovni 80 %, štát zaplatí polovicu úveru. „Podporili sme a budeme aj naďalej podporovať podnikanie. Budeme ale predovšetkým pomáhať tým, ktorí myslia aj na svojich zamestnancov," vysvetlil Putin.



Po tretie

Spoločnosti okrem platovej pôžičky dostávajú i daňové výhody. „Podniky v postihnutých odvetviach už dostali šesťmesačný odklad daní a poistných platieb. S možnosťou ich plynulého splácania. Dnes už ale nestačí iba jednoduchý presun fiškálnych platieb do budúcich období,“ uviedol Putin.


Putin ohlásil ukončenie zatvorenia ekonomiky
Všetky priemyselné závody a staveniská v Moskve môžu obnoviť výrobu od utorka a podľa Putina ďalšie regióny môžu nasledovať tento príklad. Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | SITA

Preto okrem presunu dôjde aj k vynulovaniu daní. Všetky platby za poistenie a dane okrem DPH za druhý štvrťrok 2020 pre individuálnych podnikateľov, malé a stredné podniky a sociálne orientované mimovládne organizácie sa zrušujú. Podnikatelia už dlho žiadajú toto opatrenie od štátu. Teraz ho podľa Putina využije viac ako jeden a pol milióna podnikov.



Po štvrté

Podpora stoviek tisícov samostatne zárobkovo činných osôb. Títo ľudia dostávajú daňový kapitál vo výške jednej minimálnej mzdy. „Vďaka nej budú môcť tento rok platiť dane bez toho, aby odklonili svoje vlastné zdroje a zachovali si svoj príjem“.


Ale to nie je to hlavné. Povzbudia sa osoby samostatne zárobkovo činné, ktoré opustili sivú zónu a začali čestne pracovať. To znamená, že platia dane za svoju činnosť. „Verili štátu, dôverovali jeho zárukám bezpečného a civilizovaného fungovania“. Za rok 2019 sa im v plnej miere vrátia dane z príjmu.



Záver

Možno tento prístup k platbám nielenže pomôže ľuďom prežiť účinky epidémie koronavírusu, ale bude to tiež dôležitá lekcia. Bežní Rusi a podnikatelia by mali pochopiť, že štát sa o ne postará v čase veľkej núdze. Ale táto pomoc bude o to rýchlejšia a silnejšia, ak sa oni sami o svoj štát starajú v dobrých časoch zodpovedne a poctivo.


„Zlyháva“: Putinova podpora klesá, zatiaľ čo sa Covid-19 zmocňuje Ruska
Prezident Vladimír Putin, oznámil uvoľnenie karanténnych opatrení v deň rekordne vysokých infekčných čísel. Čítať ďalej
12 | 05 | 2020 | Mário Martinka