„Zlyháva“: Putinova podpora klesá, zatiaľ čo sa Covid-19 zmocňuje Ruska
12 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Prezident Vladimír Putin, oznámil uvoľnenie karanténnych opatrení v deň rekordne vysokých infekčných čísel.


Je zvláštne, že v deň, keď množstvo infekcií koronavírusu dosiahlo maximum, prezident Vladimir Putin vyhlásil, že „dni pracovného pokoja“, ktoré uložil Kremeľ na konci marca, by mali od utorka skončiť. "Máme pred sebou dlhý a náročný proces a nemáme priestor na chyby," uviedol Putin pomocou video odkazu zo svojho bydliska mimo Moskvy v deň, keď krajina zaregistrovala viac ako 11 000 nových infekcií, píše theguardian.com.

Rusko má po USA druhý najrýchlejší výskyt infekcií na svete. Predseda vlády Michail Mishustin je pritom medzi nakazenými a je v nemocnici. Namiesto pozvania Rusov späť do ulíc sa však pondelkové oznámenie javilo ako posledný krok v Putinovom pláne delegovať zodpovednosť za riešenie krízy na miestnych vodcov o ktorých povedal, že sami rozhodnú, kedy ukončia karanténne opatrenia.

Ruská veľkosť znamená, že vo Vladivostoku nemá zmysel viazať sa na epidemiologický rast v Moskve. Ministerka zdravotníctva Tatiana Goliková však neskôr objasnila, že doteraz iba 11 z 85 ruských regiónov malo takú epidemiologickú situáciu, ktorá by mohla umožniť uvoľnenie obmedzení. Putinovo oznámenie teda vyzeralo ako zbavovanie sa zodpovednosti.

"Toto je vzdanie sa zodpovednosti, architekt ruského hyper-prezidentského systému náhle objavil miestne orgány, keď je to vhodné," uviedol ruský analytik a autor knihy o Putinovi, Mark Galeotti. "Putin im dáva za zodpovednosť boj proti pandémii bez finančných prostriedkov alebo právomocí."

O Británii a Amerike sa hovorí ako o porazených
Ešte pred úderom pandémie obe krajiny znefunkčnili systém potrebný na účinnú reakciu a odstránili kľúčových ľudí. Čítať ďalej
12 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Putin zriedkavo žiaril v krízovom manažmente, čo sme si mohli všimnúť už počas jeho prvých mesiacov v úrade pri potopení ponorky Kursk pred 20 rokmi. Súčasná situácia sa nezdá byť iná.

Odkedy v marci návštívil pacientov s koronavírusom, Putin sa vo veľkej miere stiahol do svojej rezidencie, odkiaľ oslovuje národ a vládu prostredníctvom videokonferencie. Rusi, ktorí sú zvyknutí vidieť svojho prezidenta na koni alebo motorke, v týchto dňoch vidia Putina, ktorý vyzerá, že sa nudí.

Minulý týždeň sa hral s perom počas toho, ako s ním jeho minister zdravotníctva diskutoval o regionálnej reakcii na vírus. V pondelok Putin vyzeral opäť bez entuziazmu, keď oslovoval národ a vládu. V niektorých momentoch v strede vety vypustil aj počuteľné vzdychy. Vírus tak tlačí na Kremeľ a na politický systém, ktorý vytvoril Putin za posledné dve desaťročia.

„Putinova vlažná počiatočná reakcia na šírenie koronavírusu bola výsledkom tendencie jeho zamestnancov vylepšovať informácie a zobrazovať udalosti v čo najoptimistickejšom svetle. Putinov štáb informuje o úspechoch, nie o problémoch,“ napísala Tatiana Stanovaya v nedávnej správe pre Carnegie Moscow Center.

Koronavírus tiež narušil plány o hlasovaní o ústavných zmenách a doplneniach, ktoré by umožnili Putinovi vládnuť až do roku 2036. Toto hlasovanie bolo stanovené na apríl, ale namiesto neho sa Putin ocitol v boji proti zhubnému, frustrujúcemu a neviditeľnému nepriateľovi, ktorý spôsobuje okrem iného to, že jeho popularita klesá.

"Toto je  pravdepodobne najzávažnejšia výzva pre Putina ako národného vodcu za posledných 20 rokov... a zlyháva," uviedol Galeotti.

Trump vyhlásil, že COVID-19 zmizne „bez vakcíny“
Prezident tvrdí, že to hovoria lekári. Tí to však nehovoria. Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | Mário Martinka