Putin prehovoril k Rusom a vmietol im do očí krutú pravdu (Gevorg Mirzajan)
08 | 05 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Gevorga Mirzajana (Life.ru)


„Počkajte prosím ešte chvíľu, noc je najtemnejšia tesne pred úsvitom,“ povedal Putin Rusom.


Keď 28. apríla Vladimír Putin znovu prehovoril k Rusom, bol už jeho príhovor odlišný od tých predchádzajúcich. Kým predtým Putin oznamoval nové opatrenia na samostatnú izoláciu v boji proti koronavírusu, jeho najnovší prejav bol výzvou na nádej. V blízkej budúcnosti majú úrady v úmysle postupne oslabovať karanténne opatrenia a oslobodiť krajinu z režimu izolácie.


Teraz, na konci režimu samoizolácie, budú Rusi čeliť najťažšej skúške. Májovým sviatkom. Tie sú obyvatelia krajiny historicky zvyknutí tráviť v prírode a za grilom.


Zvýšenie počtu ľudí na ulici na konci apríla, v čase každoročných „grilovacích príprav“ spojených s nákupmi v obchodoch a otepľovanie, ktoré sa začalo, nasvedčovali, že Rusko čelí masívnemu porušovaniu izolácie.


Preto evidentne jedným z hlavných cieľov Putinovej reči bolo, presvedčiť obyvateľov Ruska, aby zotrvali. Aby vydržali týchto pár dní. „Všetci nesmieme dovoliť prerušenie boja proti koronavírusu. Nasledujúce dni v máji sú rozhodujúce. Preto sme predĺžili obdobie voľných dní a obmedzujúce opatrenia do 11. mája," vysvetlil ruský prezident.


Prečo vo východnej Európe trpí koronavírusom menej ľudí ako na západe?
Najdôležitejším dôvodom nezrovnalostí je implementácia skorých karanténnych opatrení Čítať ďalej
07 | 05 | 2020 | Mário Martinka

A okrem „obmedzení“ pripomenul spoluobčanom aj ich zodpovednosť. „Prosím vás, vážení priatelia, naliehavo vás vyzývam, aby ste preukázali maximálnu zodpovednosť a opatrnosť. Aby ste sa zdržali návštev, hoci len susedov. Zdržali sa stretnutí vo veľkých skupinách a zbytočných výletov. Nebezpečenstvo je naďalej veľké. Šírenie choroby ešte neskončilo. Riziko je stále veľmi veľké“.


Potrebné sú nielen prísne opatrenia, ale i morálna zodpovednosť. Potreba preukázať vôľu a podporu. „Určite všetko napravíme a dobehneme, keď prekonáme tento koronavírus. A pokojným srdcom spoločne povzbudíme hospodárstvo a posilníme prosperitu. Určite podporíme tých, ktorí prišli o prácu. Ozdravíme naše zranené podniky. Tieto opatrenia štátnej podpory sa budú neustále dopĺňať a rozširovať,“ upokojoval Putin.


A tiež preukázal, že s občanmi súcíti. Že si je vedomý, že ruskí občania čelia vážnym problémom v dôsledku režimu izolácie. Na materiálnej aj psychologickej úrovni. „Chápem, aké je to ťažké. Horkosť strát a bremeno únavy, úzkosti a neistoty. To samozrejme vyčerpáva fyzicky aj psychicky. Hromadia sa materiálne, finančné a rodinné problémy," povedal Putin.


Okrem toho prejavil Putin vcítenie sa bez akejkoľvek strohosti či hranej ľútosti. Snažil sa viesť s ľuďmi úprimný a emotívny rozhovor. Snažil sa ich presvedčiť, že úrady v tejto veci sú spolu s ľuďmi na rovnakej strane. Koniec koncov, koronavírus nerobí rozdiel ani medzi národnosťami a ani medzi bohatými či chudobnými.


Pútavé preteky v nafukovaní finančných bublín (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
07 | 05 | 2020 | Zuzana Perželová

„Medzi našimi príbuznými, kolegami a ľuďmi, ktorých dobre poznáme, je stále viac takých, ktorí boli touto chorobou priamo postihnutí. Ktorí mali infekciu a skončili v nemocnici s komplikáciami. Vážení priatelia, je mi veľmi ľúto všetkých, ktorí utrpeli zármutok a ktorí utrpeli nenapraviteľnú stratu". Prezident síce tému nerozvinul, ale mohol dodať, že aspoň na pamiatku ďalších príbuzných a priateľov, ktorí už nie sú medzi nami, musíme úplne dokončiť proces samoizolácie. Aby sme neskôr mohli vyjsť na ulicu s čistým svedomím.


Tí, ktorí chcú osláviť májové sviatky, to môžu urobiť doma. Zároveň im chcel Putin pripomenúť, že tieto sviatky neboli zavedené len kvôli grilovaniu. Ale na pamiatku veľkých udalostí z minulosti. Predovšetkým Dňa víťazstva v Druhej svetovej vojne. Ten je posvätný pre celú krajinu. Už 75. Výročie víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne môžu Rusi osláviť i doma. V rodinnom kruhu.


„Budeme si pripomínať našich vojakov z Druhej svetovej vojny. Tých, ktorí už nie sú s nami. A samozrejme, blahoželať našim veteránom. Aj keď ich nemôžeme objať, nájdeme si príležitosť povedať tie najteplejšie slová. Spolu s našimi deťmi a vnúčatami sa pozrieme na staré rodinné fotoalbumy. Povieme im to, čo sme kedysi počuli o vojne. A o jej udalostiach od našich rodičov a starých rodičov. Zaspievame piesne „Deň víťazstva“, „Kaťuša“ a „Zemľanka“. Piesne, ktoré milujeme a poznáme naspamäť,“ povedal ruský prezident.


A to všetko na pozadí vysielania tradičných udalostí, ktoré si ale nevyžadujú dav ľudí. Ako napríklad letecká prehliadka. A potom, po skončení režimu izolácie, bude možné ísť na sprievod víťazstva. Bude sa možné znova zaradiť i do spomienkového pochodu „Nesmrteľného pluku“.


Koronavírus nevyrobili v Číne a len tak nezmizne
Fauci, tvár americkej reakcie na COVID-19 a Trumpov poradca, v exkluzívnom rozhovore pre National Geographic prezrádza, z čoho má obavy i podrobnosti zo svojho života. Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | Natália Sollárová

Prezident vo svojom príhovore oslovil nielen tých, ktorí rozumejú nebezpečenstvu. Ale aj tých, ktorí neveria v nebezpečenstvo koronavírusu.


Napríklad malú, ale agresívnu skupinu občanov, ktorá tvrdí, že riziko je zanedbateľné. Že na chorobu zomierajú v drvivej väčšine prípadov iba staršie osoby. A preto považujú zavedenie karantény za zbytočné a škodlivé.


Prezident sa snažil presvedčiť týchto ľudí, aby nerozdeľovali možné obete na „cenných mladých“ a „zbytočných starých ľudí“. Označil to za hlboko nemorálne. Najmä z hľadiska konzervatívnej ruskej kultúry a genetického kódu jeho obyvateľov. Podľa Putina Rusi starých nikdy nenechávali bezbranne umierať, lebo sa stali bremenom pre spoločnosť.


Vírusová infekcia a nový svetový poriadok (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
06 | 05 | 2020 | Iveta Machová

„Naši predkovia nás učili pravému opaku. Rusko prežilo tisíce rokov s hodnotami vzájomnej pomoci a solidarity. A aj dnes sú hlavným pilierom našej štátnosti. Filozofia lásky k ľuďom nám pomohla prežiť celé veky. Aj dnes náš osud záleží na každom z nás. Preto tu nehovoríme ani o vyvolených. Tí, ktorí teraz ponúkajú obetovanie ľudí a ponechanie ich vlastnému osudu, v skutočnosti požadujú návrat k divokosti a barbarstvu“, povedal Putin. A také nemorálne barbarstvo podľa prezidenta Rusko vôbec nepotrebuje.


Rusko podľa Putina nepotrebuje ani nemorálne barbarstvo založené na špekuláciách na tému slobody. Barbarstvo tých, ktorí sa kvôli svojej pýche schovávajú za právo na osobnú slobodu. A zanedbávajú túto slobodu a dokonca ohrozujú životy ostatných. Pripomenul, že práve ľudský život je najvyššou hodnotou v slobodnom svete.


A Putin úplne oprávnene nazýva pokus vyzdvihnúť slobodu jednotlivca nad slobodu druhých násilím, ktorého si ľudstvo v 20. storočí užilo dosť. „Ak niekto uprednostňuje svoje výhody a tvrdí, že jeho osobná neobmedzená sloboda je prvoradá, ohrozuje tým záujmy a slobody iných ľudí. A dnes navyše ohrozuje aj iné životy. V tomto prípade sa taká sloboda mení na nezodpovednosť, sebectvo a v istom zmysle i násilie voči iným. A také barbarstvo rovnako Rusko nepotrebuje,“ zdôraznil nakoniec ruský prezident.


Na ceste k masovému očkovaniu obyvateľstva (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
06 | 05 | 2020 | Zuzana Perželová