Číňania porazili koronavírus robotmi
10 | 05 | 2020 I Imrich Kovačič

V Číne si veľmi rýchlo uvedomili, že izolovať ľudí vo svojich domovoch a prinútiť ich, aby dodržiavali karanténu, je možné iba pomocou moderných technológií. Vďaka robotom tak bolo možné zabezpečiť nielen starostlivosť o pacientov na diaľku, ale aj „čistenie“ ulíc od nebezpečenstva šírenia infekcie. Píše ruský Life.



„Okamžite opustite ulicu“

Od samého začiatku epidémie z Wu-chanu bolo zrejmé, že efektívna kontrola šírenia vírusu bude možná len s pomocou špičkových technológií. Tradičné metódy varovania, nariadenia a informačná kampaň, napriek tomu, že fungovali, neviedli k želanému účinku. Spočiatku sa informovanosť obmedzovala len na šírenie zvukových správ cez obecné rozhlasy, ale niektorí nezodpovední občania aj napriek tomu výzvy nepočúvli a pokračovali v bežnom živote, chodenia do práce či na nákupy. A potom sa Čína rozhodla zaviesť osobnejší prístup.

Nie je žiadnym tajomstvom, že najmodernejší systém rozpoznávania tváre na svete funguje hlavne v Číne. Miestne bezpečnostné sily k nemu takmer okamžite pripojili bezpilotné lietadlá, ktoré lietali v najhustejšie osídlených oblastiach. „Osobné varovania“ sa uskutočnili v troch etapách s použitím robotov. Najskôr vyhľadali rizikovú osobu pomocou snímača pohybu. Potom túto osobu oslovili s vopred nahraným zvukovým odkazom.

Koronavírus „nemá rád teplo“ a prestane byť infekčný už pri 30 °C
Horúce letné dni môžu konečne zbaviť ľudstvo Covid-19, pretože vírus je takmer neinfekčný pri teplotách vzduchu vyšších ako 30 stupňov Celzia, tvrdí ruská služba pre dohľad nad ochranou práv spotrebiteľov Rospotrebnadzor, informuje portál... Čítať ďalej
10 | 05 | 2020 | Marek Molnár


"Počas šírenia infekcie koronavírusmi existuje zvýšené riziko infekcie. Z bezpečnostných dôvodov zostaňte doma."

Ak osoba neuposlúchla výzvu, senzor robota zosnímal parametre rozpoznávania osoby a poslal údaje policajným úradníkom, ktorí vydali osobné varovanie dotyčnému alebo až pokutu za porušenie karanténneho režimu.



Táto metóda sa ukázala byť nanajvýš úspešná. Dokonca až tak, že aj samotná Európa sa rozhodla pre tento model apelu na verejnosť pomocou robotov. Napríklad toto video pochádza z Bruselu.



Po nejakej dobe začali riešiť situáciu s pandémiou pomocou dronov aj v Spojených štátoch. Rovnako moderná technológia kontrolovala sociálnu vzdialenosť medzi jednotlivcami a vyzývala ich ostať doma. Vo videu - mesto Savannah v štáte Georgia.


Prioritné testovanie na najvyššej úrovni

Operácie vládnych zložiek v boji proti pandémii zahŕňali aj povinné testovanie osôb. Čínski lekári a spoločnosti v oblasti IT museli aj v tomto smere prehodnotiť prístup k organizácii procesu. Medzi jednotlivými karanténnymi centrami a laboratóriami boli dodávané testované vzorky potrebné na analýzu pomocou dronov. Priemerná vzdialenosť podľa čínskych odborníkov na bezpilotné lietadlá nepresiahla päť kilometrov. Namiesto 30 minút pozemnou dopravou cez dopravné zápchy všetky analýzy a vzorky dorazili na kliniku letecky za päť minút. Šesťkrát rýchlejšie.

Netopiere prenášajúce koronavírusy chráni pred ochorením "super imunita"
Úlohu v prenose koronavírusov na iné druhy zrejme zohráva stres, ktorý netopierom spôsobujú mokré trhy, iné choroby a pravdepodobne aj strata prirodzeného prostredia. Čítať ďalej
09 | 05 | 2020 | SITA


Keď úrady začali dezinfikovať mestá, bolo zrejmé, že pre túto nebezpečnú prácu nie je vhodné používať priamo ľudí. Kým civilné obyvateľstvo sedelo doma, ulice v Číne riešili špeciálne bezpilotné drony, ktoré predtým lietali nad poliami a pomáhali poľnohospodárom s postrekmi. Polia ošetrované pesticídmi pomocou dronov dokázali pokryť chemickými látkami len za štyri hodiny. Predtým to trvalo dva dni, kým to zabezpečovali traktory. Táto metóda bola okamžite použitá aj na dezinfekciu miest a neboli potrebné žiadne väčšie vylepšenia, pokiaľ išlo o technológiu alebo softvér.



Niektorí roboti boli mimochodom schopní nielen detekovať voľne sa pohybujúce osoby v uliciach, ale drony s termovíznou kamerou a teplomerom sa naučili reagovať aj na príliš široko otvorené okná v bytových domoch. Hneď, ako senzor zistil otvorené okno, dron priletel k nájomcovi a upozornil ho na zistenie, pričom mu súčasne zmeral aj jeho teplotu.



Metro, ako najobľúbenejšia forma verejnej dopravy v Číne, bolo tiež zverené na starosť robotom. Sedadlá a zábradlia ošetrujú veľmi elegantné plastové robotoboxy na kolieskach, takže každú chvíľku je k dispozícii takmer sterilne čistá súprava metra. Čínski roboti to mimochodom robia omnoho rýchlejšie ako ľudia. Úplné dezinfikovanie a vyčistenie jedného vlaku vyžaduje päť robotov a dve hodiny času.



Denis Fedutinov, expert na otázky bezpilotného letectva, vysvetlil, že súčasná situácia a skúsenosti, ktoré vyplynuli z riešenia situácií počas epidémie koronavírusu, prinášajú sľubné vyhliadky na rast civilného segmentu bezpilotných systémov.

Prudký nárast aktivity využívania UAV sa ukazuje najmä pri zvláštnych úlohách, ako sú napríklad takéto mimoriadne situácie. Rast však možno očakávať aj v komerčných aplikáciách. Mnoho potenciálnych aplikácií robotov pred pandémiou bolo iba v hypotetickej rovine. Bezpečnostné výhody však už teraz vyvážili potenciálne obavy z ich používania. Núdzová situácia zmenila priority v uvažovaní.

Vynálezy, ktoré zmenia váš život
Dnes si predstavíme 5 vynálezov ktoré sa o pár rokov stanú našimi každodennými pomocníkmi či už na cestách alebo v kancelárii. Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Podľa neho existuje možnosť, že vývojári a prevádzkovatelia systémov UAV budú môcť, pri využití tejto technológie, zvrátiť nepriaznivý stav súčasnej situácie a zjednodušiť systém pravidiel, ktoré umožňujú legitímne používanie bezpilotných lietadiel. V tomto prípade Fedutinov poznamenáva, že nová objednávka môže byť nastolená už v blízkej budúcnosti a bude sa naďalej rozvíjať aj v post-koronavírusovom období. To zase prinesie významný impulz do rozvoja odvetvia bezpilotných systémov.

Číňania s pomocou koronavírusu vstúpili do nového veku robotizácie. Ak je ovládanie dronu už dnes pomerne jednoduché, ďalšou možnosťou vstupu dronov do ulíc by mohli byť špeciálne zavlažovacie a dezinfekčné modely. Je však pravdou, že aj tu už Číňania dlhšiu dobu používajú modernú techniku. V krajine je už pomerne dobre rozvinutá služba automatického doručovania, pomocou mini automatizovaných doručovacích robotov, veľkosti snežnej frézy, ktoré riadia a prenášajú jedlo z reštaurácií ku spotrebiteľom.

Aby  však Číňania nemuseli vyvíjať nové drony od nuly, jednoducho len nainštalovali na tieto roboty špeciálne postrekovače a namiesto nádob s jedlom do nich naložili chemikálie. Všetko ostatné ostalo rovnaké. Let z bodu A do bodu B, a nielen pre spotrebiteľa, ale s cieľom bojovať o prežitie Číňanov.
Zdravá budúcnosť

V budúcnosti, v dobe po koronavíruse, bude použitie robotov ako takých asi najprogersívnejším odvetvím na trhu zavádzania a výroby nových technológií. Vzhľadom na to, že takmer celá populácia Číny bola zachránená pomocou robotov (a trochu pomocou armády), môžeme očakávať, že roboti budú v blízkej budúcnosti robiť takmer všetko. Budú dodávať jedlo, zametať a umývať ulice, hliadkovať v celých oblastiach a slúžiť pacientom v ťažkých a nebezpečných situáciách a to nie len vzhľadom na riziko infekcie.

Covid-19 by mohol ovplyvňovať mozog aj pľúca, tvrdí najnovšia štúdia
Americkí vedci zistili, že choroby, ktoré vážne poškodzujú dýchacie cesty, ako napríklad Covid-19, môžu tiež spôsobiť zápal v časti mozgu, ktorá riadi dýchanie, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Odvetvie starostlivosti o pacientov v Číne sa už zmenilo a toto je obrovský pokrok pre celé ľudstvo. V krajinách Ázie, kde bola infekcia CoViD-19 pozorovaná v najakútnejších formách, roboty nielen prinášajú jedlo do infekčných oddelení, ale dodávajú tiež všetko, čo pacienti potrebujú.

Na videu si pacient vyberá z položiek ponuky a robot mu cez špeciálnu dezinfekčnú bránu zájde do skladu pre jeho objednávku.



Vedúci čínskej IT spoločnosti Data Progressive Solutions Artem Myasnikov poznamenáva, že čínskej vláde sa podarilo dosiahnuť tieto výsledky vďaka obrovským investíciám do štúdia neurónových sietí a veľkých dát.

Čína investuje do vývoja IT už približne 15 rokov. Sem sa sústreďuje pozornosť všetkých veľkých spoločností, všetkých vládnych agentúr a ministerstiev. Všetko, čo sa dnes javí ako čínsky zázrak digitalizácie, bolo dosiahnuté za cenu obrovských investícií. A siete 5G a veľké dátové a neurónové siete a strojové učenie nie sú samostatné projekty, ale globálne digitálne prostredie. Vďaka nemu bolo možné počas epidémie do značnej miery zachrániť ľudí pred vzájomným kontaktom.

Hekeri púšťali poslancom porno
Zoom už čelí viacerým sťažnostiam, keď neznáme osoby prenikli do cudzích videohovorov, pričom zverejnili homofóbne či rasistické príspevky. Čítať ďalej
07 | 05 | 2020 | SITA


Nakoniec stojí za zmienku, že nešlo len o dezinfekciu ulíc s cieľom poraziť koronavírus. Číňania poňali túto oblasť moderných technológií naozaj s duchom nového tisícročia. Množstvo robotov bolo postavených len preto, aby len tak lietali a ozvučovali ulice hudbou.



Vývojári takýmto spôsobom podporovali všetkých, ktorí zápasili s koronavírusom po celej krajine a takýmto spôsobom dávali najavo aj svoj vlastný úspech.

Ropu možno nebude treba, čínski vedci vytvorili motor na vzdušnú plazmu
Nový revolučný typ motora plánujú najprv využiť v letectve. Informoval portál Life.ru. Čítať ďalej
07 | 05 | 2020 | Preklad: Redakcia HD