Covid-19 by mohol ovplyvňovať mozog aj pľúca, tvrdí najnovšia štúdia
08 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Americkí vedci zistili, že choroby, ktoré vážne poškodzujú dýchacie cesty, ako napríklad Covid-19, môžu tiež spôsobiť zápal v časti mozgu, ktorá riadi dýchanie, informuje portál RT.


V najnovšom výskume, ktorý bol publikovaný v časopise The Journal of Physiology, vedci študovali potkany, aby preukázali, že liečba v oblastiach mozgu, ktoré kontrolujú dýchanie, môže zohrávať kľúčovú úlohu pri zotavení poranených pľúc pacientov, ktoré boli poškodené chorobami, ako je napríklad koronavírus.

Všeobecne platí, že keď imunitný systém bojuje proti pľúcnej infekcii, vyvolá to zápalovú reakciu, ale niekedy to zájde príliš ďaleko a nastane väčšie poškodenie pľúc.

Vždy sa predpokladalo, že výsledné závažné respiračné choroby ovplyvňujú iba pľúca, ale tento nový výskum naznačuje, že poškodené sú aj časti mozgu, ktoré kontrolujú dýchanie.

Nemeckí vedci objavili protilátky, ktoré bránia ďalšiemu šíreniu koronavírusu
Vedci objavili protilátky, ktoré blokujú vstup koronavírusu do buniek a poskytujú tak potrebný "štít" ťažko chorým pacientom. Aj keď nejde o liek alebo vakcínu, stále je to významný vývoj, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Pacienti, ktorí trpia koronavírusom, vyžadujú ventilátory, pretože sú pravdepodobne zranení aj v časti centrálneho nervového systému, upozornili vedci z univerzity Case Western Reserve, v štáte Ohio.

Vedci študovali, čo sa stalo potkanom so zraneniami pľúc po tom, čo sa k ich protizápalovým tkanivám dostali protizápalové lieky, pričom zistili, že tieto lieky znižujú zápal v nervovej sústave - ktorý potom znižuje podráždenie pľúc.

Zistenie naznačuje, že liečenie mozgových kmeňov by mohlo veľmi pomôcť pri obnove dýchacieho systému po akútnom záchvate, ktorý napríklad spôsobuje aj Covid-19.

Vedúci autor štúdie Yee-Hsee Hsieh uviedol, že zatiaľ čo „súčasný výskum sa zameriava na opravu a obnovenie pľúcneho tkaniva“, tento nový výskum tiež naznačuje, že lekári musia zvážiť úlohu centrálneho nervového systému ako súčasť komplexnejšej liečby pľúcnych ochorení.

Čílski vedci vynašli čuchový test na koronavírus
Test dokáže diagnostikovať pacientov s koronavírusom na základe čuchu, keďže jeho strata býva jedným z príznakov ochorenia COVID-19. Čítať ďalej
07 | 05 | 2020 | Slávka Cigáňová