V piatok by malo pokračovať pojednávanie s predsedom ĽSNS
10 | 05 | 2020 I SITA

V piatok 15. mája by na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku malo ďalším dokazovaním pokračovať pojednávanie s predsedom strany Kotlebovci - Ľudová strana naše Slovensko.


Marian K. čelí obžalobe z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Prípad sa týka podujatia, ktoré sa uskutočnilo v marci 2017 v Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici. Obžalovaný vtedy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov, ktoré boli vystavené na sumu 1 488 eur.

Číslo 14 v sume 1 488 podľa orgánov činných v trestnom konaní predstavuje vetu „we must secure the existence of our people and a future for white children“ (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane. Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav Heil Hitler, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.

AKTUALIZOVANÉ: V sobotu otestovali takmer 1 500 ľudí, dva testy boli pozitívne
Celkovo je na Slovensku doteraz 1 457 pozitívne testovaných ľudí. Čítať ďalej
10 | 05 | 2020 | SITA


Prokurátor Tomáš Honz označil na januárovom pojednávaní v tejto veci číselnú symboliku za notoricky známy a používaný symbol extrémistov. Obhajoba označila obžalobu za nedôvodnú s tým, že je postavená na hypotetických a teoretických úvahách prokurátora.

Naposledy sa v tomto prípade pojednávalo začiatkom marca, keď pred súdom vypovedal manželský pár, ktorý Marian K. obdaroval sporným šekom ako aj súdny znalec a ďalší svedkovia. Samotný obžalovaný odmietol vypovedať s tým, že tak urobí v neskoršej fáze konania. Nasledujúcu termín pojednávania bol vytýčený na apríl, pre pandémiu koronavírusu ho však zrušili.

Pročko: Parlament je divadlo. Normálne mi padli gamby
„Jozef, toto je len divadlo pre našich voličov,” povedal vraj jeden nemenovaný smerák Jozefovi Pročkovi na margo toho, ako kotlebovci aj smeráci vystupujú počas rozpravy alebo pri faktických poznámkach v parlamente. Rozhovor s čerstvým poslancom... Čítať ďalej
10 | 05 | 2020 | Slávka Cigáňová