Ropu možno nebude treba, čínski vedci vytvorili motor na vzdušnú plazmu
07 | 05 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Nový revolučný typ motora plánujú najprv využiť v letectve. Informoval portál Life.ru.


Fyzici z Univerzity v čínskom Wu-chane postavili zásadne nový typ motora. Dá sa podľa nich použiť v civilnom aj vojenskom letectve. Namiesto zmesi paliva so vzduchom vytvára nový motor prúd vzduchu výlučne priamo zo vzduchu. Pričom využíva iba elektrický výboj. Vedci poznamenávajú, že systém je čiastočne podobný motorom, ktoré sa používajú v kozmickej lodi na cestách k iným planétam.


Princíp činnosti je podľa čínskych fyzikov pomerne jednoduchý. Najskôr systém nasaje a potom stlačí vzduch špeciálnym kompresorom. Po ňom je vzduch ionizovaný v špeciálnej komore pomocou mikrovĺn. Výsledné nabité častice plazmy sú urýchľované vznikajúcim elektrickým poľom a posielané špeciálnou dýzou. Tá sa použije na vytvorenie prúdu.


Vedci v práci poznamenávajú, že zatiaľ je výkon motora dostatočný len na zdvihnutie oceľovej gule s hmotnosťou o niečo viac ako kilogram. Fyzici z univerzity vo Wu-chane ale tvrdia, že by sa v princípe nemali vyskytovať problémy s výrobou veľkých motorov. Zariadenie tohto typu by sa však kvalitou podstatne líšilo od terajších leteckých motorov používajúcich letecký benzín. Nielen z hľadiska ochrany životného prostredia, ale aj vďaka takmer úplne tichej prevádzke.


Čílski vedci vynašli čuchový test na koronavírus
Test dokáže diagnostikovať pacientov s koronavírusom na základe čuchu, keďže jeho strata býva jedným z príznakov ochorenia COVID-19. Čítať ďalej
07 | 05 | 2020 | Slávka Cigáňová