Koronavírus vyvolal vojnu tajných služieb (Jevgenij Krutikov)
01 | 04 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Jevgenija Krutikova (Pohľad)


Spravodajské služby po celom svete, vrátane legendárneho Mossadu, zháňajú najúčinnejšiu ochranu proti COVID-19.


Zaujímavé správy prišli z Izraela. Špeciálne služby vrátane svetoznámeho Mossadu zháňajú zdravotnícke vybavenie fungujúce v boji proti koronavírusu.


Izraelská špeciálna spravodajská služba Mossad zabezpečila väčšie množstvo lekárskeho vybavenia potrebného na boj proti koronavírusu. Do Izraela ho dopravila zvláštnym lietadlom. Podľa denníka Yedioth Ahronoth sa izraelským agentom podarilo získať a priviezť do krajiny 27 zariadení na ventiláciu pľúc. Ďalej 10 miliónov chirurgických masiek, 25 000 masiek typu N95, 20 000 súprav na analýzu, tyčinky na analýzu a 700 špeciálnych kombinéz pre sanitky robiace testy.


Navyše 12. kanál Izraelskej televízie uviedol, že by mal Mossad čoskoro zaobstarať ďalších 180 ventilačných zariadení. Niektoré zdroje tvrdia, že zoženie i takmer 4,5 milióna masiek osobitnej ochrany.


Ešte 24. marca izraelský premiér Benjamin Netanjahu vytvoril operačné riaditeľstvo. Jeho úlohou je zabezpečiť lekárske vybavenie ako súčasť boja proti epidémii. Do čela bol menovaný riaditeľ Mossadu Yossi Cohen. A tiež generálny riaditeľ sekcie ministerstva obrany zodpovednej za spoluprácu s dobrovoľníkmi Sar-El. Operačná skupina je zodpovedná aj za dodávku zdravotníckych pomôcok. Šéf izraelského zdravotníctva v nej ale chýba. Čo je dosť pozoruhodné.


Mossad si za desiatky rokov vybudoval skvelú povesť. Takže prvé, čo si čitateľ zrejme predstaví, bude nasledovné: Tajní agenti jednej z najlepších spravodajských služieb na svete v noci pomocou ľsti, vydierania, úplatkárstva, najmodernejších technológií a samozrejme za asistencie osudovej krásky zachraňujú životy stovkám Izraelčanov vďaka pľúcnym ventilačným prístrojom.


Bude to trocha inak. Možno až na úplatkárstvo a smrteľne nebezpečnú izraelskú krásku.


Prečo Rusko predalo Aljašku Amerike?
V roku 1867 prešla Aljaška z vlastníctva a domény Ruského impéria do Spojených štátov amerických. Tento kus zeme sa predal za 7,2 milióna dolárov a pre väčšinu ľudí sa táto transakcia stala iba poznámkou v histórií Čítať ďalej
31 | 03 | 2020 | Mário Martinka

Izrael, rovnako ako celý svet, nebol na takúto epidémiu pripravený. Celý svet zažíva obrovský nedostatok ochranných oblekov, masiek a ventilačných prístrojov. Izrael má odhadom len niekoľko tisíc ventilačných prístrojov. Celkovo ich je v krajine asi 3000. Z toho 900 má armáda a 70 je na súkromných klinikách. Ďalších dvadsať je v oprave. A nedostatok masiek, spotrebného materiálu, testov a ochranných oblekov je celosvetovou katastrofou. Premiér Netanjahu vyhlásil: „Izrael vynakladá veľké úsilie na zabezpečenie chýbajúcich prostriedkov. Snaží sa ministerstvo zahraničných vecí, ministerstvo obrany a aj Mossad. Zapojil som i osobné kontakty so svetovými vodcami“.



Talmud ako liek na všetko

Ministerstvo zdravotníctva židovského štátu nebolo schopné čeliť koronavírusu. Izrael je parlamentnou republikou so stále nestabilnými koaličnými vládami. Netanjahu je nútený spolupracovať s extrémne náboženskými stranami, aby si udržal väčšinu. A za to dostávajú ministerské posty. Od roku 2015 tak vedie zdravotníctvo chasidský rabín Yaakov Litzman. Podľa neho sú liekmi na všetko Mišna, Talmud a Kašrut. V roku 2017 ohlásil demisiu, lebo sa železnice opravovali počas Šabatu. Bolo náročné presvedčiť ho, aby zostal. Jeho odchod by totiž znamenal i pád vlády. Teraz starého rabína obviňujú, že „svetskú zdravotnú starostlivosť“ zjavne zanedbával. V dôsledku toho sa pragmatický Netanjahu obrátil so žiadosťou o pomoc k dôveryhodným orgánom. Armáde a spravodajským službám.


V niektorých prípadoch fungoval osobný prístup. India napríklad úplne zakázala vývoz akýchkoľvek liekov z krajiny. Pritom je hlavným svetovým výrobcom antibiotík. Netanjahu preto zavolal Narendrovi Modimu. Obsah ich rozhovoru nie je známy. Izrael však dostal na vývoz výnimku.


Najväčším producentom všetkého, čo súvisí s bojom proti koronavírusu, vrátane ventilačných prístrojov, je Čína. Číňania navyše prudko zvýšili výrobu práve tohto druhu tovaru.


Práve do Číny išli agenti Mossadu a vojenskej spravodajskej služby Aman. Nemali v úmysle nikoho zabiť, mučiť, vydierať alebo niečo ulúpiť. Chceli iba kúpiť vybavenie. Na akomkoľvek dostupnom trhu.


Po príchode do Číny ale zostali prekvapení. V krajine už boli Arabi z krajín Perzského zálivu doslova „s vrecami hotovosti“. Čo mimochodom veľmi neslúži k profesionálnej cti Izraelčanov. Arabi boli pripravení zaplatiť Číňanom ihneď v hotovosti. Výsledkom bolo, že takmer všetko vybavenie dostupné na voľnom trhu skončilo začiatkom marca v arabských krajinách.


Budúcnosť nepatrí globalistom ale patriotom (Vladimír Kudriavcev)
Komentár Vladimíra Kudriavceva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Za danej situácie sa izraelské ministerstvo zdravotníctva pokúsilo zbaviť zodpovednosti. Uviedlo, že tiež cestovali do Číny a pokúsili sa kúpiť všetko potrebné. Ale nemali peniaze, pretože Číňania kvôli vysokému dopytu zvýšili ceny. Ministerstvo zdravotníctva však muselo dodržať svoj rozpočet. Mossad a nové operačné centrum ale majú neobmedzené finančné zdroje. A tak „arabské kufre s peniazmi ohrozili životy stoviek Židov“.



V núdzi dobrí i arabskí teroristi

Izrael má s monarchiami Perzského zálivu veľmi napäté vzťahy. Sú však skupiny, s ktorými udržiava väzby na základe „situačných spoločných záujmov“. Takto Mossad tajne spolupracuje s mnohými arabskými teroristickými organizáciami. Podľa aktuálnej rovnováhy síl. Nazýva to „kontakt s iným svetom“. Tak i teraz pravdepodobne cez nejakú krajinu Perzského zálivu nakúpil týchto dvesto čínskych ventilačných zariadení, milióny masiek a ďalší materiál.


Časť z toho použije Izrael na boj proti koronavírusu v Palestíne a pásme Gazy. Súčasťou dohody bolo i zastavenie operácií niekoľkých palestínskych skupín proti Izraelu až do víťazstva nad koronavírusom.


Ďalším faktorom je osobnosť šéfa Mossadu Yossiho Cohena. S krycím menom „krásavec“ respektíve „model“. Je typickým predstaviteľom „intelektuálnej rozviedky“. Špecialista na nábor. Nie surovec či tankista na dôchodku ako mnohí jeho predchodcovia. Namiesto vojenským operáciám dáva prednosť „diplomatickej“ spravodajskej práci. Teda, najskôr premýšľa a až potom strieľa. Nie naopak. Ako bývalo zvykom predtým.


Dokonca sa o ňom hovorí ako o sľubnom politikovi. Cohen sa stal prvým riaditeľom Mossadu v histórii, ktorý poskytol rozhovor médiám. Pred ním bol mediálny odstup hlavy spravodajských služieb v Izraeli neotrasiteľnou tradíciou. A teraz si Cohen otvorene buduje imidž. Médiám podáva informácie o ventilačných zariadeniach spôsobom, ako keby ich do Izraela priviezol vďaka svojim „osobným kontaktom“.


Predstavuje pandémia koronavírusu jedinečnú možnosť pre uplatnenie spoločného dobra?
Rovnako ako predchádzajúce vojny proti chudobe, drogám a terorizmu, nová „vojna proti COVID-19“ je odsúdená na neúspech, ak sa znovu použije vojenský prístup. Môžeme vyhrať iba vtedy, ak obnovíme spoločné dobro zničené desaťročiami neliberálnych... Čítať ďalej
29 | 03 | 2020 | Timotej Dudka

Tajná vojna o zdroje

Pozadie vojny o ventilátory a spolu súvisiaci materiál je napäté. Práve teraz sú potrebné, pretože práve teraz ľudia umierajú. Nemôžu čakať, kým sa všetci oficiálne dohodnú. Prípadne kým ich priemysel nezačne vyrábať. Ukázalo sa, že „globálnymi zdrojmi“ nie sú iba ropa, plyn, uhlie, urán, nikel či kobalt. Ale aj také pľúcne ventilátory. Izrael bol jednoducho na základe svojej špecifickej organizácie života prvý, kto na seba upozornil na zákulisnom trhu so zdravotníckym tovarom.


Využívanie spravodajských zdrojov v takejto situácii je pochopiteľné. Na svete prebieha tajná vojna o technológie boja proti koronavírusu. V nej sú všetky metódy povolené. Učebnicovým sa stal pokus USA kúpiť nemeckého lekára, ktorý vyvinul sľubný liek. Celkovo sa však na planéte rozvinula tajná vojna špeciálnych služieb o vlastníctvo zdrojov.


Toto je nová oblasť činnosti pre špeciálne služby. Vyvoláva i vážne etické otázky. Slovník globalizácie ako „všetci ľudia sú bratia“ v praxi akosi nefunguje. Národné štáty konajú nezávisle. A ich špeciálne spravodajské služby tobôž. Nemajú problém protivníkovi z pred nosa uchmatnúť pľúcne ventilátory, masky a ďalší nedostatkový zdravotnícky materiál. A „zašiť sa do skrýše“ i s korisťou.


A tak to bude, kým sa trh nenasýti. Môže to trvať mesiace. Ale možno i roky.


Izraelu sa vďaka Mossadu podarilo vyriešiť svoj problém s pľúcnou ventiláciou iba na 20 %. Existujú rôzne typy rozviedky. A nedrieme nikto. A ak by ďalšia epidémia mala byť čosi na spôsob Eboly, potom všetky spravodajské služby na svete budú bojovať o nejaký druh vakcíny. Či iný zázrak medicíny.


Pred našimi očami sa tak zrodil nový druh tajnej vojny. Jej bojiskom je zdravotníctvo. A zdá sa, že toto je len začiatok globálnej konfrontácie medzi svetovými spravodajskými službami v tejto oblasti hospodárskej súťaže.


Je to tu! Bývalý britský premiér chce „Svetovú vládu“ (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
31 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD