Aké je byť tajným agentom? James Bond je rozprávka
02 | 03 | 2020 I Natália Sollárová

Život v utajení a neustále riziko. Britských agentov MI5 oceňuje aj kráľovná, hoci nemôžu všetkému zabrániť.


Britská tajná služba MI5 (Military Intelligence, Section 5) patrí medzi najstaršie i najrenomovanejšie špionážne agentúry na svete. Hrozba terorizmu sa však neustále mení. A v uliciach Spojeného kráľovstva pribúdajú útoky. London Bridge. Streatham. Vláda po týchto udalostiach schválila nový zákon, ktorý má usvedčených teroristov ponechať dlhšie za mrežami.

Sú tu ale aj ďalší ľudia, ktorí nenápadne pracujú na tom, aby udržali nebezpečenstvo mimo. Tajní agenti. Agentúra po prvýkrát v histórii sprístupnila svoje priestory. Redaktor ITV Rohid Kachroo sa na niekoľko mesiacov stal jej súčasťou. Dokument„Vnútri MI5: Udržanie UK v bezpečí“ odvysielali minulý týždeň.

Verejnosť tak nazrela priamo do „strojovne“ britského boja proti terorizmu, aby zistila, ako agenti pracujú. Vďaka svojmu nasadeniu dokázali niektorým teroristickým útokom zabrániť. Ale nie všetkým. Generálny riaditeľ MI5 Andrew Parker začal otvorene: „Dotýka sa ma, že to musím povedať, ale viem, že to je pravda – nevieme a nikdy nebudeme schopní povedať, že dokážeme zastaviť všetko.“

Organizácia bola tak tajná, že po dlhé desaťročia od založenia oficiálne ani neexistovala. Agentúra bola otvorená v roku 1909 len s 2 členmi tímu. Dnes ich je takmer 5-tisíc. Ich zameranie sa postupne zmenilo z nacistických špiónov na IRA atentátnikov, islamských teroristov a pravicových extrémistov. Prvoradou úlohou MI5 a jej predchodcov je udržať krajinu v bezpečí.

MI5 ukázala niektoré úspechy. V posledných 3 rokoch dokázali zabrániť viac ako 25 komplotom. V roku 2020 podľa Parkera čelia predovšetkým hrozbe pravicovému extrémizmu a pokračujúcemu teroristickému problému v Severnom Írsku, ale najväčší objem práce je stále problém islamského extrémizmu.

VIDEO: V Londýne policajti zastrelili muža, ktorý pobodal niekoľko ľudí. Incident súvisel s terorizmom
Londýnska polícia v nedeľu zastrelila jedného muža v mestskej časti Streatham pri zásahu, ktorý súvisel s terorizmom. Údajne bolo pobodaných niekoľko ľudí, pričom videozáznamy zdieľané na sociálnych médiách ukazujú ozbrojenú políciu a sanitky na... Čítať ďalej
02 | 02 | 2020 | Marek Molnár

O práci sa mlčí

Kancelárie vyzerajú celkom obyčajne, no práca v nich je vysoko delikátna a tajná. Po príchode si musíte odložiť svoj súkromný telefón. Veľa oblastí je striktne dôverných. Úradníci z celej budovy sa stretávajú v miestnosti známej ako Centrum znalostí, kde robia svoje prieskumy a výklady. Je tu tiež pravdepodobne jedna z najtajnejších knižníc v krajine. A potom dielňa. Keď si agenti potrebujú pripraviť nejaké veci do terénu, musí to byť urobené tu, v centrále. Nie je to práca, ktorá by sa dala zadať na zákazku. Personál, vyšetrovatelia, úradníci, upratovačky, manažéri - hovoria len málokomu, ak vôbec, o svojej práci. Teraz im to bolo po prvý raz umožnené. Samozrejme, s utajenou identitou – kvôli vlastnej ochrane i národnej bezpečnosti.
Ak si vyzdvihli nože, asi plánujú útok

Kachroo sa pridal k dvom špiónom Chloe a Tobymu, aby videl, ako prebieha ich práca v teréne. Po celej Británii sú stovky podobných agentov. „Každý deň je iný. Jeden môžete sledovať niekoho, kto je pravicový extrémista, ďalší deň toho, kto je pravdepodobne zapojený do islamského terorizmu. A tretí deň to môže byť niekto, kto je zapletený do špionáže,“ hovorí Chloe.

Sú medzi nimi ľudia, ktorí majú viac ako 20-ročnú prax. Prenasledujú potenciálnych teroristov a zaznamenávajú každý ich pohyb. Cieľom je spoznať ich rutinu a správanie natoľko, že keď niečo zmenia, ihneď si to všimnú. Sledujú ako každodenne reagujú, aké majú zvyky, nakoľko sú nenútení či ostražití...

Chloe vysvetľuje: „Ak boli v obchode s domácimi potrebami a vyzdvihli nové balenie kuchynských nožov, budete uvažovať, či je to niečo, čo chcú použiť na útok.“  Sledovanie možných teroristov má aj svoje reálne riziká a tiež dopad na osobný život špiónov. „Môžete začať zmenu v Londýne a ľahko môžete skončiť v Južnom Walese alebo Severnom Anglicku,“ hovorí Toby.

„Moji priatelia a rodina nevedia, kde pracujem, hm, pre nich som sekretárka. Je to výzva nájsť dôvod, prečo nemôžete ísť cez víkend na oslavu priateľových narodenín a mali by ste prísť s ospravedlnením, ktoré budú akceptovať,“ dodáva Chloe.

Islamský štát tvrdí, že útok na London Bridge bol vykonaný jedným z jeho bojovníkov
01 | 12 | 2019 | Mário Martinka

Bežných ľudí nesledujú

Miesto toho musia prenasledovať najnebezpečnejších ľudí v krajine, ktorých cieľom je škodiť druhým. A oni sú súčasťou tej hradby, skúšajú to zastaviť. Agentúra zhromažďuje správy o asi 3-tisíc podozrivých. Elektronické sledovanie je rovnako dôležité ako to fyzické. MI5 má možnosti zachytiť telefonické hovory, vystopovať históriu vyhľadávania a využívať kamerové záznamy.

Niektorí ľudia si môžu klásť otázky – čo o mne vedia? Parker, ktorý zostáva na vedúcej pozícii do apríla prezrádza: „Zaujímame sa iba o ľudí, ktorí majú v úmysle škodiť. O teroristov a tajných agentov... Keď to poviem hrubo, zameriavame sa iba na zlých ľudí.“

Ale niekedy môžu byť nápomocní aj ľudia, ktorí sú považovaní za zlých. Mohli sa dostať k extrémizmu, ale uvedomili si, že nie sú na správnej ceste, že sa im nepáči, kam to speje... Môže to byť niekoho kamarát, alebo aj členovia rodiny, ktorí sa necítia dobre v tom, čo sa deje.
Nebezpečenstvo a tlak

Niekedy prídu ako informátori sami. Oveľa častejšie ich kontaktuje MI5. Ale krehké vzťahy sa môžu ľahko pokaziť, nechávajúc agenta zraniteľného. Rob si spomína na jeden incident, keď hovoril s niekým, kto bol ku nemu nepriateľský. „Keď som s ním nadviazal kontakt, náš rozhovor sme ukončili dosť rýchlo. A oni ma zjavne videli. Vedia, kto som a čo robím.“ Neskôr zbadal tohto človeka na letisku. Našťastie si ho nikto nevšimol a mohol sa vzdialiť. Podľa Roba treba byť vždy opatrný v tom, ako by mohli reagovať. Nielen kvôli vlastnému bezpečiu, ale tiež ochrane verejnosti.

Po rozhovoroch s ľuďmi v agentúre sa postupne vykresľuje reálny obraz o nebezpečenstve, akému čelia. A tento tlak musia znášať sami, nemôžu ho zdieľať s priateľmi ani rodinou. Aby to mali aspoň o niečo ľahšie, MI5 disponuje vlastnými športovými a spoločenskými klubmi, vrátane dychovky, ktorá cvičí a vystupuje priamo v srdci budovy. „Pretože sme tajná organizácia, jediní ľudia, ktorí môžu rozumieť tomuto tlaku sú ostatní z vnútra. Je tu silný zmysel pre vzťahy a komunitu“, hovorí jeden z agentov.

Británia: Tajné služby odhalili totožnosť nového lídra Islamského štátu
Britské tajné služby odhalili skutočnú identitu nového lídra extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Podľa nich ide o militanta menom Amír Muhammad Abdal Rahmán Mawlí Salbí. Informovala o tom v utorok agentúra AFP. Čítať ďalej
21 | 01 | 2020 | Dominik Simon / TASR

Premiérka v ohrození života

Hlavnou úlohou MI5 je zabrániť možným teroristickým útokom. Emma začala pre agentúru pracovať pred  20 rokmi a za ten čas, sa počet zamestnancov zdvojnásobil. Kým kedysi to bolo viac o sledovaní veľkých príprav, teraz je posun k spontánnym činom, ktoré si až takú organizáciu nevyžadujú. Zadovážiť si k tomu potrebný materiál je stále ľahšie.

Emma si spomína, ako zabránili jednému z najväčších útokov, keď bola v ohrození dnes už bývalá premiérka Theresa Mayová. Začalo to tým, že sledovali niekoho v Sýrii. Poslal inštrukcie na výrobu bomby neznámej osobe v Británii. Mali len jeho online prezývku. Okamžite začali pracovať na odhalení. S využitím dátovej analýzy rýchlo prišli na to, kto to je. Muža identifikovali ako 20-ročného Naa'imura Rahmana zo severného Londýna. Zistili, že jeho strýko cestoval do Sýrie, aby bojoval po boku Islamského štátu (IS). Vyšetrovaním zmapovali celý plán. Rahman začal hovoriť o svojich zámeroch s ďalšími kontaktmi. Informoval ich o možných scenároch. Jedným z jeho variantov bolo zaútočiť na Downing Street a zabiť premiérku Theresu Mayovú. Bezpečnostné kamery ho zachytili na obhliadke terénu. Dvakrát sa prešiel po ulici a špeciálnu pozornosť venoval počtu policajtov a ochranke. MI5  začala v spolupráci s políciou tajnú operáciu. Skontaktovali sa s Rahmanom tak, aby uveril, že je v styku s pravým IS kontaktom. Požiadal ich o pomoc pri zabezpečení materiálu na bombu. Falošná spojka mu povedala, že mu pomôže. Po obojstrannej komunikácii si vyzdvihol batoh s falošnou bombou a samovražednú bundu. Potom oznámil, že je na to pripravený koncom týždňa. Neskôr bol zatknutý a následne uväznený.

Theresa Mayová v rozhovore v súvislosti s plánovaným útokom pripustila, že tak ako každý, mala obavy. Na otázku, či pochybovala o svojom postavení a či jej práca stojí za to, uviedla, že byť členom parlamentu považuje za dôležitú službu krajine.
Neustále riziko

Toto sprisahanie prekazili v roku 2017, ale ďalšie, ktoré nasledovali, už nie. Päť útokov, desiatky mŕtvych a stovky zranených. Asi najšokujúcejšia bola samovražedná bomba v Manchester aréne. „Klamal by som, keby som nepovedal, že som mal skľučujúci pocit,“ priznal šéf MI5 Parker. Súčasne pripustil, že nemajú všetko pod kontrolou a tiež nemôžu všetkému zabrániť. „Mať kontrolu by znamenalo, že by sme nejako mohli riadiť celú krajinu a zastaviť všetko. Nemôžeme. Nedokážeme to urobiť.“

Niektorí z útočníkov z roku 2017 však boli tajným službám známi. Mohli agenti urobiť viac? Podľa Parkera, potenciálny teroristický útok bude s najväčšou pravdepodobnosťou vykonaný vždy len niekým, kto je v záznamoch MI5. Vzhľadom na to, že sú ich tisíce, nie je možné podrobne sledovať, čo všetko robia po celý čas.

V závere prípravy dokumentu došlo k ďalšiemu útoku. V Streathame boli dobodaní dvaja ľudia. Obete nezomreli, ale útočník, Sudesh Amman, áno. MI5 bola znepokojená hrozbou, ktorú Amman predstavoval a preto sa spojila s políciou, aby bol pod maximálnym dohľadom. Práve to viedlo k okamžitej reakcii a zachráneným životom.

Parker máva pravidelné stretnutia s políciou. Útok v Streathame ukázal, aké dôležité sú ich tesné vzťahy. Cressida Dicková, komisárka metropolitnej polície potvrdzuje, že po útoku si písali do niekoľkých minút a robia to tak vždy, keď sa niečo podobné deje. S MI5 pracujú ako jeden celok.

Obaja útočníci z London Bridge a aj Streathamu už boli predtým vo väzení. Doteraz bolo zadržaných takmer 250 teroristov. Hoci nový zákon by mal zabezpečiť, aby boli vo väzení dlhšie, približne 12 by ich malo byť na budúci rok prepustených.

Ľudia, ktorí pracujú v MI5, čelia neustálemu tlaku, s vedomím, že keď urobia chybu, dôsledkami môžu byť záležitosti života a smrti. A keď uspejú, väčšina verejnosti sa to ani nemusí dozvedieť.

Šokujúci rozsudok: Británia zrušila islamské manželstvá
Britský odvolací súd rozhodol, že všetky islamské manželstvá uzavreté len podľa práva šaría sú v Spojenom kráľovstve neplatné. „Exmanželky“ nemajú žiadne práva na majetok ani výživné. Čítať ďalej
25 | 02 | 2020 | Natália Sollárová

Kráľovná oceňuje neúnavnú prácu agentov

Centrálu agentúry v Londýne navštívila koncom februára aj kráľovná Alžbeta II. Panovníčka v mene národa ocenila zamestnancov za „neúnavnú prácu, ktorú robíte, aby ste zabezpečili bezpečnosť našej krajiny“. Parker usporiadal pre kráľovnú prehliadku súkromného múzea agentúry a ukázal jej tiež artefakty týkajúce sa práce dvojitých agentov, ktorí pomohli oklamať nacistov počas II. svetovej vojny.

Na otázku, čo si odchádzajúci šéf tajnej služby myslí, keď pozerá epizódu Spooks (britská špionážna dráma, pozn. red.), Parker odpovedá so smiechom: „Parádna fikcia, skvelá dráma, mohli by ste si ju vychutnať, lebo je to vzdialené od reality... Nepreháňame sa v zatemnených Range Rovers s automatickými zbraňami...“

Humor ho však prechádza pri zmienke o sociálnych sieťach. Internet sa podľa neho kvôli nedostatočnej regulácii mení na „divoký západ“. Vo fyzickom svete máme políciu, ktorá sa zaoberá zločinom. Parker sa pýta, prečo by to v kybernetickom priestore malo byť inak? Preto apeloval na technologické spoločnosti, aby prišli s takou formou šifrovania, ktorá umožní ochrániť ľudí aj pred online nebezpečenstvom, vrátane terorizmu  a extrémizmu.

Návšteva kráľovnej Alžbety v MI5:



Prečo sú britské väznice „inkubátorom“ pre teroristov
Podľa odborníkov sa britské väznice, zaplavené drogami a s vysokou mierou násilia, stávajú „liahňou“ budúcich extrémistov. Niečo treba zmeniť. Analýzu priniesli Sky News. Čítať ďalej
06 | 02 | 2020 | Natália Sollárová