Čína ohlasuje prvú vakcínu proti koronavírusu už na apríl
24 | 03 | 2020 I Mário Martinka

Čínski predstavitelia tvrdia, že budúci mesiac budú pripravené očkovacie látky proti koronavírusu na núdzové situácie a klinické skúšky.


Osem inštitúcií v krajine pracuje na očkovacej látke proti COVID-19. Choroba už v súčasnosti nakazila viac ako 118 000 ľudí a na celom svete a zabila najmenej 4 200 ľudí, väčšinou v Číne, píše nypost.com

„Podľa našich odhadov dúfame, že v apríli niektoré z vakcín vstúpia do klinického výskumu alebo sa stanú užitočnými v núdzových situáciách,“ uviedol v piatok Zheng Zhongwei, riaditeľ Centra pre rozvoj vedy a techniky Národnej zdravotníckej komisie.

Kroky na zaistenie bezpečnosti očkovacích látok pre širokú verejnosť  budú trvať najmenej 12 až 18 mesiacov avšak podľa čínskeho práva je možné, pokiaľ prínosy prevažujú nad rizikami, nasadiť ich skôr pre naliehavé použitie v prípade závažného ohrozenia verejného zdravia.

Zheng označil obavy týkajúce sa bezpečnosti vakcín za bezpredmetné a uviedol, že sa vyvíjajú v súlade s „vedeckými a štandardizovanými technickými požiadavkami“.

V USA biotechnologická spoločnosť Moderna Inc. so sídlom v Massachusetts zaslala vakcínu Národnému ústavu alergických a infekčných chorôb na testovanie koncom minulého mesiaca. Počiatočné výsledky by mohli byť zverejnené do júla alebo augusta tohto roku.

Čína tak môže priniesť účinný liek v boji proti koronavírusu ako prvá, čím sa stane svetovou jednotkou v boji proti tejto pandémii.

Turecko hrozí, že obsadí továrne, ak tieto nepredajú rúška priamo vláde
Turecké úrady obsadia továrne firiem vyrábajúcich ochranné masky, pokiaľ sa v pondelok nedohodnú na predaji výrobkov vláde. Uviedol to minister vnútra Suleyman Soylu, s tým, že sa Ankara snaží obmedziť lokálne vypuknutie... Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Mário Martinka