Tajné denníky izraelského ministra prezrádzajú, že Mossad bojuje proti palestínskym aktivistom v zahraničí
12 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Izraelská spravodajská armáda Mossad spolupracovala s ministerstvom pre boj proti strategickým záležitostiam. Sústredili sa však aj na činnosti smerujúce proti palestínskemu hnutiu, známemu ako BDS (Boycott, Divestment, Sanctions). Ide o medzinárodné hnutiue za bojkot proti okrádaniu Palestíny a sankciám proti nej. Správu priniesli vládne denníky.


Ministerstvo pre strategické záležitosti bolo označované ako „anti BDS start up“ Izraela. Ministerstvo, ktoré sa ocitlo na čiernej listine rôznych skupín BDS, malo zriadenú tajnú korporáciu Kella Shlomo, ktorú interne prezývali Koncert. Verejno prospešná spoločnosť, ako ju Izrael prezentoval, získala 36 miliónov dolárov z vládnych zdrojov na realizáciu “skrytých aktivít”, zameraných na “hromadné povedomie” proti „delegitimizácii“ Izraela a úsilie o online boj proti bojkotom podporujúcim Palestínčanov .


Denníky ministra strategických záležitostí Gilada Erdana z roku 2018 odhalil, že sa stretol so šéfom izraelskej zahraničnej spravodajskej služby Mossad, Yossi Cohenom, aby prediskutoval „boj proti bojkotu BDS“.


Deníky boli získané hnutím Hatzlaha (hnutie na podporu spravodlivej spoločnosti a hospodárstva) vrámci žiadosti zákona o slobodnom prístupe informácií, ktorí požadovali rovnaké informácie od všetkých ministrov. Erdanova kancelária síce tvrdila izraelskému denníku Haaretz, že stretnutie je len „informačné“, ale dobre informované zdroje potvrdili, že ministerstvo spolupracuje s Mossadom v tejto oblasti intenzívne.


Po odhalení aktivít Mossadu proti BDS sa Erdan stretol s vedúcim izraelskej Národnej bezpečnostnej rady ako aj s jej spravodajskou pobočkou. Denníky ukazujú, že minister sa tiež stretol s radom amerických židovských organizácií, vrátane amerického židovského výboru, amerického židovského kongresu a amerického reformného hnutia. Náčelník štábu Erdanovho ministerstva sa medzitým stretol a telefonoval s množstvom zahraničných lídrov a diplomatov, ako aj s lídrami izraelských osád. 


Mnohé z Erdanových stretnutí boli údajne o “verjnoprospešnej spoločnosti” Koncert, ktoré sú však vyňaté z izraelského práva na slobodný prístup k informáciám.