Koronavírus ako zámienka na sledovanie
25 | 03 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Vytvorenie systému na sledovanie nakazených koronavírusom by nemalo byť ospravedlnením mimosúdneho dohľadu nad občanmi. Napísali Vedomosti.ru.


Vytvorenie systému na sledovanie kontaktov osôb nakazených COVID-19 opäť vyvoláva naliehavú otázku ochrany osobnej slobody. Aj v Rusku. Kde sú hranice prípustného prenikania do súkromného života občanov z dôvodu zabezpečenia verejnej bezpečnosti. Čo by mohlo byť primeraným opatrením v boji proti pandémii. A čo by sa malo stať povinným nástrojom pre nekontrolovaný dohľad nad občanmi.


Dňa 23. marca ruský premiér Michail Mišustin nariadil Ministerstvu komunikácií za tri dni vytvoriť systému monitorovania osôb, ktoré sa dostali do kontaktu s nakazenými COVID-19. A to na základe údajov mobilných operátorov a zamerania mobilných telefónov.


Tí, ktorých systém identifikuje, že boli v kontakte s nakazenými, dostanú upozornenia prostredníctvom SMS o potrebe izolácie. Kontaktné informácie dostane súčasne aj príslušné operačné veliteľstvo v jednotlivých regiónoch. Zrejme s cieľom monitorovať dodržiavanie karanténneho režimu.


Ministerstvo spravodlivosti už pripravilo zmeny a doplnenia kódexu správnych deliktov. Ich cieľom je sprísniť trest za porušenie karantény. Teraz je maximálna pokuta iba 1 000 rubľov.


Konšpirácie sa stávajú skutočnosťou (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD