Národné múzeum "stratilo" zbierky za viac ako milión eur. Prípad má už riešiť polícia
08 | 01 | 2020 I Eva Rizmanová

Slovenské národné múzeum má vážny problém. Zdá sa, že v inštitúcii, ktorá má chrániť naše národné poklady, je poriadny bordel.


Podľa informácií Hlavného denníka v zbierkach múzea chýbajú tisíce vzácnych artefaktov. Stratiť sa mali zbierkové predmety Historického múzea vo viac ako miliónovej hodnote.

Historické múzeum SNM prešlo za posledné roky viacerými zmenami. Ide pritom o jednu z najdôležitejších súčastí múzea, nakoľko buduje, spravuje a spracúva múzejné a numizmatické zbierky dokumentujúce históriu spoločnosti na Slovensku od stredoveku až po súčasnosť. Od roku 1967 je hlavné sídlo Historického múzea Bratislavský hrad. Ten sa však v roku 2007 začal pripravovať na rozsiahlu rekonštrukciu, ktorá začala o rok neskôr. O obnove hradu rozhodol vtedajší predseda Národnej rady Pavol Paška, pod palcom ju mal jeho kancelár Viktor Stromček. Na čele Historického múzea stál Branislav Panis, ktorý dnes šéfuje celému SNM. Do funkcie ho menoval minister kultúry Marek Maďarič v roku 2017, v kuloároch je vnímaný ako nominant Smeru-SD. Oficiálne však prešiel výberovým konaním.

Kvôli plánovanej rekonštrukcii Hradu museli byť vzácne historické zbierky presťahované, aby nedošlo k ich poškodeniu. Do obnovených priestorov sa zbierky následne vrátili. Či však došlo k strate zbierok počas presunu, alebo v inom čase, zatiaľ nie je jasné. Podľa našich informácií sa situáciou už zaoberá aj polícia.

Riaditeľ SNM Branislav Panis, ktorý v čase sťahovania hradu šéfoval Historickému múzeu, ešte začiatkom decembra 2019 pre Hlavný denník akékoľvek straty počas sťahovania poprel.

"Slovenská republika musí chrániť svoju bezpečnosť a nezapojiť sa do dobrodružnej cesty, na ktorú sa vydal prezident Trump", tvrdí Danko
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky zvolal v poradí 57. parlamentnú schôdzu. Jedným z jej bodov by malo byť aj prijatie uznesenia k aktuálnej situácii na Blízkom východe. Slovenská republika musí dať jasne najavo svoj postoj a nesmie sa... Čítať ďalej
07 | 01 | 2020 | TASR


„Fyzické sťahovanie zbierkových predmetov Slovenského národného múzea — Historického múzea z priestorov Bratislavského hradu sa začalo v roku 2008. Isté prípravné práce prebiehali už v roku 2007, a to v podobe hľadania priestorov na dočasné uloženie týchto predmetov,“ povedal Panis. Sťahovanie bolo podľa neho realizované firmou, ktorá sa špecializuje na prevoz umeleckých diel. Proces vraj prebiehal pod dozorom odborných pracovníkov múzea.

"Z múzeí Slovenského národného múzea išlo o Historické a Hudobné múzeum. Podľa našich informácii nedošlo počas sťahovania k strate zbierkových predmetov,“ reagoval pre Hlavný denník. Či však mohlo dôjsť k strate v inom období, už riaditeľ SNM nevysvetlil. Múzeum pritom prešlo v posledných rokoch odbornou revíziou, ktorej výsledkom boli pod Panisa viaceré trestné oznámenia. Čoho sa týkali, ale nespresnil.

Podľa našich informácií múzeum pár dní po zaslaní otázok a odpovedí Hlavnému denníku trestné oznámenie doplnilo. A to o podozrenie, že mali byť odcudzené alebo vymenené zbierkové predmety z numizmatických zbierok Historického múzea. Malo by ísť o stratu viac ako štyroch tisíc predmetov, nájdené boli tiež stovky falzifikátov, ktoré niekto musel zameniť. Hodnota odcudzených zbierok sa má pohybovať vo výške viac ako milión eur. Zaujímavé je, že SNM si na ich odcudzenie spomenulo až po upozornení. Panis by mal mať pritom informácie o dianí v Historickom múzeu už viac ako desať rokov.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/01/07/karel-gott-%e2%80%a0-80-v-den-ked-umrel-sa-stala-tato-cudna-vec/