"Slovenská republika musí chrániť svoju bezpečnosť a nezapojiť sa do dobrodružnej cesty, na ktorú sa vydal prezident Trump", tvrdí Danko
07 | 01 | 2020 I TASR

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky zvolal v poradí 57. parlamentnú schôdzu. Jedným z jej bodov by malo byť aj prijatie uznesenia k aktuálnej situácii na Blízkom východe. Slovenská republika musí dať jasne najavo svoj postoj a nesmie sa zapojiť do dobrodružnej cesty amerického prezidenta Trumpa. Slovenskí predstavitelia štátu musia konať tak, aby neohrozili bezpečnosť našich vojakov.


Šéf parlamentu Andrej Danko v utorok zvolal tlačový brífing, na ktorom priblížil obsah nadchádzajúcej parlamentnej schôdze. "Zvolal som ju na 21. januára, očakávam, že ešte pribudnú niektoré koaličné a opozičné návrhy. Takisto by som chcel, aby bolo prijaté uznesenie k situácii na Blízkom východe. Verím, že k tejto téme vyvolám diskusiu. Keďže sa názory odborníkov líšia v tom, či stačí prijať uznesenie na úrovni vlády alebo v Národnej rade SR, buď podporíme vládu alebo ho prijme parlament," priblížil predseda Národnej rady SR.

ňZároveň zdôraznil, že na mieste je aj diskurz na úrovni Európskej únie či NATO, aby sa deklarovalo, že členské štáty nesmú konať individuálne. "Všetci si želáme mier a dúfame v diplomatické vyriešenie konfliktu. Dnes sme však svedkami rozporuplných stanovísk aj z USA. Iné vo vzťahu k Iránu tvrdia demokrati, iné samotný prezident Trump. Dôležité je, aby Slovenská republika jasne ukázala, že nechce byť účastníkom žiadnej vojny medzi týmito štátmi. Chcem, aby zaznelo jasné stanovisko, že Slovensko sa do konfliktu nezapojí," vysvetlil šéf zákonodarného zboru Andrej Danko.

Taktiež podotkol, že k predmetnej téme by sa mali vyjadriť všetci čelní predstavitelia štátu, a to počnúc prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorá je aj hlavnou veliteľkou ozbrojených síl SR. Vyslovil aj sklamanie nad tým, že predseda vlády SR Peter Pellegrini neinicioval okamžite Bezpečnostnú radu. "Jej zasadanie na môj pokyn inicioval minister obrany, ktorý sa so žiadosťou obrátil na premiéra, keďže je to v jeho kompetencii," doplnil.

Andrej Danko za nešťastné hodnotí aj spôsob a formu komunikácie o siedmich vojakoch, ktorí mali na starosti školenia v Iraku. "So zúfalstvom som sa dozvedel zo sociálnych sietí, kde Úrad vlády SR napísal status o tom, že je pripravený špeciál na ich evakuáciu. To je informácia, ktorá podlieha inému režimu a nemala byť zverejnená. Následne som reagoval, že namiesto uverejňovania citlivých informácií na sociálnej sieti, tam mal ten toľko spomínaný špeciál poslať," vysvetlil predseda Národnej rady SR. Rovnako skritizoval aj to, že prenikli informácie o lokalitách slovenských vojakov po presunutí z Iraku, čo ohrozuje ich bezpečnosť.