Jeden z najlepších projektov od rozpadu Sovietskeho zväzu (Vladimír Maľšev)
27 | 11 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Vladimíra Maľševa (Fond strategickej kultúry)


Čo je cennejšie než zlato


Západ si všimol, že sa Rusko plánuje stať lídrom v produkcii najcennejších kovov na svete. Platiny a paládia. „Budúcnosť elektroniky, strojárstva a automobilového priemyslu závisí na kontrole ložísk kovov platinovej skupiny. Rusko má potenciál a všetky možnosti na dosiahnutie nadvlády na svetových trhoch,“ uviedol taliansky denník Il Giornale.


Il Giornale dodáva: „Dopyt po platine sa za posledných dvadsať rokov výrazne zvýšil. Jeho trhová hodnota presiahla zlato. Tento trend by mal pokračovať. Vychádza zo súčasnej technologickej revolúcie. Kovy platinovej skupiny ako ruténium, ródium, paládium, osmium, irídium a samotná platina sú zriedkavé. Ich chemické a katalytické schopnosti ich robia veľmi užitočnými. Najmä v strojárstve a elektronickom priemysle. Napríklad v automobilovom priemysle slúži paládium na výrobu katalytických čističov a batérií. Platina zasa na výrobu vlákien, obrazoviek, HDMI káblov a telefónov i na výrobu obrazoviek z tekutých kryštálov“.


Podľa Il Giornale spoločnosť Arctic Palladium založená v roku 2018, „môže zabezpečiť Rusku vedúce postavenie na trhu s platinou. Čím sa posilní kľúčová úloha tejto krajiny pri písaní osudu planéty“.


Budúca vojna nebude vybojovaná tradičnými vojenskými prostriedkami, varujú experti
Svet sa v roku 2018 ďalej posunul smerom ku konfrontácii, ktorá by mohla nastať kvôli politike popredných svetových veľmocí. Uviedlo to Vojenské spravodajstvo vo výročnej správe za minulý rok. Správu priniesol portál Aktuálně.cz Čítať ďalej
26 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič

Platina, ktorú nazývajú aj „biele zlato“, patrí spolu s paládiom medzi ušľachtilé kovy skupiny platiny. Používajú sa v jadrovej, elektronickej, chemickej, strojárskej, automobilovej, nástrojárskej a lekárskej oblasti. Kovy tejto skupiny s vysokými antioxidačnými a antikoróznymi vlastnosťami sú najvzácnejšie drahé kovy. Napríklad paládium sa vyskytuje 10-krát zriedkavejšie ako zlato. Ročne sa ho na svete vyťaží najviac 200 ton. Oproti 2,5 tisíc ton zlata.


Svetové zásoby kovov zo skupiny platiny v súčasnosti predstavujú viac ako 100 tisíc ton. Z nich približne 90 % sa nachádza v troch veľkých oblastiach. Dve sú v Afrike. Bushveld v Juhoafrickej republike a Veľká hrádza v Zimbabwe. A jedno v Rusku v regióne Norilsk.


Ročne sa na svete ťaží priemerne 180 ton platiny. Najväčším producentom je Južná Afrika. Tvorí 74 % celosvetovej výroby. Celkovo 138 ton v roku 2010. Rusko s podielom 14 až 15 % je na druhom mieste. Svetovým lídrom v produkcii paládia, najcennejšieho kovu zo skupiny platiny, je zasa Rusko. Predstavuje 45 % celosvetového objemu. V roku 2018 Rusko zvýšilo svoju ponuku paládia na svetovom trhu o 18 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Až na 2,84 milión uncí s hmotnosťou 88,33 ton.


Cena kovov skupiny platiny rýchlo rastie. Od roku 2010 sa cena paládia zvýšila štyrikrát. V roku 2018 prekročila hodnotu zlata. Za posledných sedem rokov bol na trhu nedostatok paládia. Dôvodom bolo sprísnenie environmentálnych noriem v Európe a Číne. Automobiloví výrobcovia sa snažia zvýšiť nákupy kovov, aby vyhoveli prísnym opatreniam. Automobilový priemysel tvorí až 85 % globálneho dopytu po paládiu. Úlohu zohral aj prechod z naftových na benzínové autá. V dieselových sa platina používa ako katalyzátor. V benzínových zasa paládium. Cena paládia prekročila cenu zlata. Teraz stojí 1720 dolárov za uncu.


Nestabilný americký svetový poriadok (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
23 | 11 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Článok v Il Giornale vznikol po novembrovej schôdzke Vladimír Putina so zástupcom Skupiny Aliancia a Russian Platinum Musom Bažaevom. Spoločnosti Russian Platinum a Norilsk Nickel zriadili spoločný podnik pod názvom Arctic Palladium. Jeho potenciálna produkcia je 120 ton ročne. V súčasnosti je Norilsk Nickel svetovým lídrom vo výrobe paládia a na štvrtom mieste vo výrobe platiny.


Zásoby troch lokalít patriacich Arctic Palladium sa nachádzajú v oblasti Tajmyr. Predstavujú 4,5 tisíc ton. „Vďaka spoločnému podniku získa Ruská federácia svetové  prvenstvo v produkcii kovov zo skupiny platiny,“ zdôraznil Bažaev. „Máme 770 miliónov ton zásob rudy. Doba ťažby je odhadovaná na 55 rokov. Začiatok je naplánovaný na rok 2024“. Podľa odhadov by malo Rusko produkovať viac ako polovicu svetovej produkcie kovov zo skupiny platiny.


Je to jeden z najlepších projektov od pádu Sovietskeho zväzu," ocenil predložené zámery Putin.


Rusko sa v tejto dôležitej strategickej oblasti opiera nielen o nové bane a zvýšenie produkcie. Podľa Il Giornale mu paradoxne pomáhajú i topiace sa ľadovce. Zlacňujú totiž odkrývanie podložia.


Rusko tiež zvyšuje svoju prítomnosť v Južnej Afrike, Zimbabwe a ďalších afrických krajinách. Kde majú významné zásoby kovov skupiny platina. V roku 2014 vznikol spoločný rusko-zimbabwiansky podnik Great Dyke Limited. Je držiteľom licencie na platinové pole Darwendale. Ruský podiel je polovičný. Tam potvrdené zásoby platiny sú považované za druhé najväčšie na svete. Celkový predpoklad dosahuje 755 ton. Vrátane ostatných kovov ako paládium, ródium, zlato, nikel a meď.


K tradičným ruským zdrojom ako ropa, plyn, zlato, diamanty a uhlie tak pribudli drahé kovy skupiny platina. Bez nich by totiž moderný priemysel neexistoval.


Úžasný svet čínskych peňazí (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
21 | 11 | 2019 | Preklad: Redakcia HD