Putin vsádza na zmenu klímy! Investície v Arktíde prinášajú prvé výsledky
30 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Kým sa postoj Washingtonu ku globálnej zmene klímy neustále mení, Moskva jednoznačne verí v jej existenciu a to je to, čo motivuje ruskú politiku v Arktíde, uviedol analytik Bloombergu Leonid Bershidsky.


Minulý víkend bol v Rusku spustený na vodu ľadoborec Ural, ktorý je posledným z jadrových ľadoborcov "Projektu 22220". Ten je určený na "posilnenie dominancie lodnej obchodnej dopravy v Arktíde".

Zásah ako v Grenade. Americký senátor vyzval prezidenta Trumpa k činu
Americký senátor Lindsey Graham navrhuje vojenský zásah proti Venezuele. Ale myslí to vážne a verí tomu, že Venezuela je hrozbou pre Spojené štáty, alebo sa len snaží vydesiť Madurovu vládu? Čítať ďalej
30 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Ako novinár pripomenul, v rokoch 2016 a 2017 boli spustené na vodu ďalšie dve lode z tohoto projektu, ktoré sa stali prvými plne ruskými ľadoborcami od pádu Sovietskeho zväzu - "Arktída" a "Sibír". Nové ľadoborce ​​nahradia starnúcu sovietsku flotilu, aby "zabezpečili splavnosť toho, čo sa v Rusku nazýva Severná námorná cesta, nie na niekoľko mesiacov v roku, ale celoročne ".

Dodanie tovaru z Európy do Ázie a späť pozdĺž trasy Severného mora trvá o 10-15 dní menej ako cez Suezsky prieplav. Súčasne ruská vláda tvrdí, že táto obchodná cesta je po celej svojej dĺžke kontrolovaná - aj keď cesta na niektorých miestach presahuje teritoriálne vody Ruska, teda 200 námorných míľ od pobrežia.

Presvedčenie Moskvy, že pohyb plavidiel v Arktíde by mal zostať pod jeho kontrolou, dlho oponuje názoru Washingtonu. Rusko už investovalo do obnovy a vytvárania nových vojenských zariadení pozdĺž arktického pobrežia nemalé financie - podarilo sa obnoviť desať starých vojenských letísk a začať výstavbu trinástich nových. V prípade potreby "budú pripravené brániť alebo narušovať pohyb akéhokoľvek druhu loďou pozdĺž Severnej námornej trasy", uviedol publicista.

Táto krajina je len pre moslimov. Kresťania miznú z Blízkeho východu, nie sú tam vítaní
Vojny na Blízkom východe a vzrast sektárskeho násilia či islamistických teroristických skupín urobili z kolísky kresťanstva jednu z najnebezpečnejších oblastí pre túto náboženskú vieru. Čítať ďalej
30 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Spojené štáty majú jeden problém - trpia nedostatočným počtom ľadoborcov. Autor je presvedčený, že je to spôsobené aj rozdielnym prístupom k zmene klímy. "Spojené štáty sa zmietajú medzi poznaním, že je to problém vyžadujúci naliehavé riešenie, a plnohodnotným skepticizmom, ktorý sa stal dominantným práve za Trumpa. Ruský prezident Vladimir Putin, aj keď vyjadril pochybnosti, že ľudská činnosť spôsobuje zmenu klímy, samotnú existenciu týchto zmien nepopiera," vysvetlil novinár.

Zástupcovia ruských orgánov uviedli, že do roku 2024 očakávajú zvýšenie objemu obratu nákladu na trase Severného mora na 92,6 miliónov ton z 20,2 milióna v roku 2018. Toto číslo sa viac než zdvojnásobilo oproti roku 2017. "Všetky tieto ambiciózne plány v podstate predstavujú stávku, že v čase, keď klimatické zmeny spôsobia, že trasa Severného mora bude po celý rok priechodná, bude mať Rusko plnú kontrolu nad celou dopravou na tejto trase - a bude ju aktívne využívať na vývoz vlastných surovín skrátením cesty do Ázie, "uviedol.

OĽaNO zvolalo mimoriadny výbor v súvislosti s kontrolou u novinárky Denníka N Moniky Tódovej
OĽaNO zvolalo mimoriadny výbor v súvislosti s kontrolou u novinárky Denníka N Moniky Tódovej. Od ministra Jána Richtera žiadajú vysvetlenie, ako je možné, že do sledovania pre Kočnera bol zapojený vedúci zamestnanec ústredia... Čítať ďalej
30 | 05 | 2019 | Roman Suchý


"Rusko si nemôže dovoliť držať krok so svojimi hlavnými súpermi vo všetkých oblastiach: kým sa napríklad snažilo odtrhnúť od iných arktických mocností, zrušilo svoju výhodu vo vesmírnych projektoch," tvrdí autor. "Trasa Severného mora má však pre Putina vyššiu prioritu a je tiež jednou z mála vecí, ktoré môže Číne ponúknuť ako súčasť protiamerickej aliancie".