Americký viceprezident Pence odmietol Snemovni reprezentantov vydať dokumenty, ktoré sa týkajú vyšetrovania Trumpa
16 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Kancelária viceprezidenta Mikea Penceho v utorok vyhlásila, že nevyhovie žiadosti Snemovni reprezentantov o odovzdaní dokumentov, ktoré sa týkajú telefonického rozhovoru prezidenta Donalda Trumpa z 25. júla s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. S odvolaním sa na Pencovho poradcu Matthewa E. Morgana o tom informovala agentúra AP.


V liste zaslanom demokratickým kongresmanom Morgan označil vyšetrovanie za "samozvané". Podľa agentúry AP tak opakuje vyhlásenie Bieleho domu, že začatie procesu, ktoré by viedlo k podaniu ústavnej žaloby, je nelegitímne, pretože o ňom nehlasovala celá Snemovňa reprezentantov.

Vyšetrovanie podľa Morgana vyvoláva pochybnosti o tom, či sú ľudia, ktorí za ním stoja, oddaní "základnej spravodlivosti".

Morgan tiež uviedol, že úrad amerického viceprezidenta je pripravený spolupracovať s výborom Snemovne reprezentantov, ak budú ich žiadosti "primerané", a budú sa týkať informácií, ktoré sú "výlučne v starostlivosti úradu viceprezidenta".

O podanie ústavnej žaloby na Trumpa sa začalo hovoriť v súvislosti s kauzou, ktorá vypukla kvôli sťažnosti whistleblowera. Ten upozornil na júlový telefonát Trumpa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Pracovník amerických spravodajských služieb vo svojej sťažnosti uviedol, že Trump vyvíjal na Zelenského nátlak, aby ukrajinská justícia začala vyšetrovať Trumpovho politického rivala Joea Bidena kvôli skoršiemu pôsobeniu jeho syna Huntera v ukrajinskej energetickej firme.

Krátko pred telefonátom Trump zablokoval platbu, ktorá bola určená na vojenskú pomoc Ukrajine, čím chcel podľa niektorých na Zelenského vyvinúť nátlak.

Podľa prieskumu agentúry Ipsos, ktorý dnes zverejnila agentúra Reuters, si podanie ústavnej žaloby na prezidenta Trumpa praje 43 percent dospelých Američanov, pričom opačného názoru ich je 42 percent. Zvyšok si nie je istý.

Susan Riceová: Za Trumpa prestal svet chápať, čo majú USA na mysli!
Neustále protirečivé vyhlásenia Donalda Trumpa vedú k tomu, že celý svet už vôbec netuší, čo Spojené štáty chcú a čo robia, povedala pre CNN bývalá bezpečnostná poradkyňa Susan Riceová. Čítať ďalej
16 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič